Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/28566
Karar No: 2019/4365
Karar Tarihi: 01.04.2019

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2016/28566 Esas 2019/4365 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalıdan araç satın aldığını ve aracın satış sırasında temiz olduğunu söylendiğini, ancak aracın sonradan pert kaydı bulunduğunu öğrendiği için zararını davalıdan talep ettiği bir dava açmıştır. Mahkeme, davacının talebi doğrultusunda bilirkişi raporu düzenlemiş ve davalıdan 8.824,17 TL'nin alınıp davacıya verilmesine karar vermiştir. Ancak daha sonra davacının aracı sattığı alıcılardan rücu edilmiş bir zarar olmadığı ortaya çıktığı için davacının davanın açıldığı tarihte hukuki yararı olmadığı sonucuna varılmış ve davanın usulden reddine karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Hukuki açıdan, dava açmakta hukuki yararın bulunması, davanın kamu düzenine ilişkin şartlarından biri olduğu için davanın her aşamasında gözetilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 114 ve 115. maddeleri gereği davanın hukuki yarar yokluğundan usulden reddedilmesi gerekmektedir.
13. Hukuk Dairesi         2016/28566 E.  ,  2019/4365 K.

    "İçtihat Metni"

    .....

    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    K A R A R

    Davacı, davalı ile arasında imzalanan ... 19. Noterliği"nin 14/07/2010 tarih ve 12051 yevmiye numaralı Araç Satış Sözleşmesi ile davalının ..... plakalı ..... model..........kamyoneti 41.876,00-TL bedelle davacıya sattığını, bu satış sözleşmesinin ardından davacının mülkiyeti kendisine geçen araç için 03/08/2010 tarihinde .....ticari araç sigortası yaptırdığını, aracın satışı esnasında davalı tarafça aracın temiz, hasarsız ve sorunsuz olduğunun söylendiğini, araçta pert kaydının bulunduğunun davacıya söylenmediğini, davacının aracı başkasına satmaya kalktığında aracı davalıdan satın almadan önceki tarihte araçta pert kaydının bulunduğunu ancak davalı tarafın pert kaydını kendisinden gizlendiğini öğrendiğini, araçtaki gizli ayıp öğrenildiğinde ... 10. Noterliği"nin 09/01/2012 tarih ve 001102 yevmiye sayılı ihtarname ile davalıya bildirildiğini, araçtaki pert kaydı nedeniyle %40 oranında değer düşüklüğü olarak 17.000,00-TL"sının davacıya ödenmesinin ihtaren davalıya bildirildiği, davalı tarafça satış esnasında pert kaydının davacı tarafça bilindiği ve bilinerek satın alındığı iddia edildiğini, taraflar arasındaki araç satış sözleşmesinde bu hususun yer almadığını, davacının aracı üçüncü kişiye satarken %40 oranında değer düşüklüğü ile satabilmekte olduğunu, aradaki oran kadar davalı tarafça zarara uğratıldıklarını; fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak şimdilik 10.000,00-TL"nin davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı, davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile; 8.724,17-TL gizli ayıp nedeniyle oluşan zararın davalıdan alınıp davacıya verilmesine karar verilmiş; hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dava, davacı tarafça davalı taraftan satın alınan araçtaki gizli ayıp nedeniyle oluşan zararın tahsili talebine ilişkindir. Somut olayda taraflar arasında düzenlenen araç satış sözleşmesinde davaya konu aracın hasarlı olarak satıldığına ilişkin bir kayıt bulunmadığı, sigorta şirketlerinin pert kaydı olan araçlara kasko poliçesi düzenlemediği, ancak davaya konu araca .......tarafından kasko poliçesi düzenlendiği, bu nedenle araçtaki pert kaydının davacı tarafça bilinmediği anlaşılmış, davacının tercih hakkını semenin tenzili yönünde kullandığı kabul edilerek bilirkişi raporu doğrultusunda Mahkemece, 8.824,17-TL"nin davalıdan alınıp davacıya verilmesine karar verilmişse de, davacının aracını sattığı alıcı ve sonraki diğer alıcılar tarafından, davacıya karşı rücu edilmiş bir zarar (alacak) yoktur. Dolayısıyla ortada bir zarar olmadığından, davacının davanın açıldığı tarihte davayı açmakta hukuki yararı da yoktur. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 114 ve 115. maddelerine göre hukuki yarar dava şartlarından biri olup dava şartları kamu düzenine ilişkin olduğundan davanın her aşamasında mahkemece re"sen gözetilmesi gerekir. Bu nedenle mahkemece, davanın hukuki yarar yokluğundan usulden reddine karar verilmesi gerekirken, bu husus gözetilmeden esasa girilerek davanın esastan reddine karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    2-Bozma nedenine göre davalının temyiz itirazının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle temyiz edilen kararın BOZULMASINA, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalının temyiz itirazının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/III-1 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 01/04/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    .....


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi