22. Hukuk Dairesi 2016/20483 E. , 2016/19737 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ile fazla mesai ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin iş akdinin feshinin haksız olup müvekkiline haksız fesih sebebi ile kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesi gerektiğini, müvekkilinin tüm çalışma süresi boyunca sabah 08:00"de çalışmaya başladığını, akşam en erken 19:30"a kadar çalıştığını, kendisine hiçbir zaman fazla çalışma ücretinin ödenmediğini, haftanın 7 günü Cumartesi ve Pazar günleri de aynı saatlerde çalıştığını, dini bayramlarda ilk günleri hariç diğer günlerde ve ulusal bayramların tamamında çalıştığını, çalışma süresi boyunca hiçbir zaman yıllık ücretli izin hakkını kullanmadığını, en son 850,00 TL net ücret ile çalıştığını, bunun asgari ücret kısmının banka aracılığıyla kalan kısmının ise elden ödendiğini bildirerek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla, 100,00 TL kıdem tazminatı, 100,00 TL ihbar tazminatı, 100,00 TL fazla çalışma, 100,00 TL hafta tatili alacağı, 100,00 TL genel tatil alacağının faizleriyle birlikte davalıdan tahsiline, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı Savunmasının Özeti:
Davalı vekili, tüm ödemelerin döneminde yapılmış olup davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkeme Kararı Özeti:
Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda dinlenen tanık beyanlarından ve davalı tarafça sunulan tutanaklardan anlaşılacağı üzere, davacının davalı işyerinde bulunan bir takım malzemeleri işyeri yetkililerinin haberi olmaksızın alması sebebiyle işyeri yetkililerince bu hususta davacı ile görüşüldüğü, yapılan görüşme neticesinde davacının istifa dilekçesi ve ibraname sunarak işten ayrıldığı, baskı ve tehdit altında istifa ettiğine ilişkin herhangi bir veriye ulaşılamadığı, davacının istifa ederek işten kendisinin ayrılmış olması nedeniyle ihbar ve kıdem tazminatı hakkı olmadığı yazılı gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
Söz konusu mahkeme kararı Dairemizin ...2015 tarihli 2014/... esas, 2015/... sayılı kararı ile fazla mesai hesabı ve faiz başlangıç tarihi yönünden bozulmuş, bozma kararı ardından mahkeme davanın kısmen kabulü yönünde hüküm kurmuştur.
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun Dairemizce de benimsenen 03.07.2002 gün 2002/564-572 sayılı kararına göre kıdem tazminatı dışındaki ıslahla arttırılan miktarlara ıslah tarihinden itibaren faiz yürütülmesi gerekmektedir. İncelemeye konu dosyada fazla mesai ve ulusal bayram ve genel tatil alacakları usulüne uygun ıslah dilekçesi ile arttırılmış olmakla dava tarihinden itibaren kanuni faize karar verilmesi hatalı olup bozma sebebi ise de bu yanlışlıkların düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 438/7. maddesi uyarınca aşağıda belirtilen şekilde düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
SONUÇ: Hüküm fıkrasından 3 ve 4 nolu bentler çıkarılarak yerine,
"3.887,36 TL brüt fazla mesai alacağının 100,00 TL"sinin dava tarihi olan 01.04.2013 tarihinden itibaren; kalan kısmının ıslah tarihi olan 23.12.2013 tarihinden itibaren en yüksek banka mevduat faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
467,88 TL brüt genel tatil alacağının 100,00 TL"sinin dava tarihi olan 01.04.2013 tarihinden itibaren; kalan kısmının ıslah tarihi olan 23.12.2013 tarihinden itibaren en yüksek banka mevduat faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine," yazılmasına, hükmün bu şekli ile DÜZELTİLEREK ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 19.09.2016 gününde oybirliği ile karar verildi.