Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/5201
Karar No: 2016/10906
Karar Tarihi: 30.06.2016

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2015/5201 Esas 2016/10906 Karar Sayılı İlamı

10. Hukuk Dairesi         2015/5201 E.  ,  2016/10906 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi


    Dava, davacının yersiz tedavi giderlerinin tahsili istemine ilişkindir.
    Mahkemece, hükümde belirtilen gerekçelerle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmün, davalılar tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillere ve hükmün dayandığı sebeplere göre davalıların sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
    2-Davanın yasal dayanağı 1479 sayılı Yasa"nın Ek 11 ve devamı maddeleridir. Ek 11. maddede “Bu Kanun ile 2926 sayılı Kanuna göre;
    a) Zorunlu sigortalı olanlar ile eş ve bakmakla yükümlü oldukları çocukları, ana ve babaları,
    b) Yaşlılık ve malûllük aylığı bağlananlar ile eş ve bakmakla yükümlü oldukları çocukları, ana ve babaları, 
    c) Ölüm aylığı alanlar, sağlık sigortası yardımlarından yararlanırlar. …” düzenlemesine yer verilmiştir.
    Anılan Kanun kapsamında zorunlu sigortalılık şartlarını taşımadığı ve bu kapsamda sağlık yardımlarından yararlanma hakkı bulunmadığı belirgin olan davalı ...’in ihtilaf konusu dönemde öğrenci olup olmadığı araştırılarak, yukarıda anılan madde kapsamında yada ihtilaf konusu olan dönemde mevcut olan diğer sosyal güvenlik kurumları kapsamında bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında sağlık yardımlarından yararlanma hakkının varlığı irdelenerek varılacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, eksik araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsizdir.
    2-Anılan Kanunun Ek 12. maddesine göre “Bu Kanuna göre ilk defa sigortalı olanların sağlık yardımından yararlanmaları, en az sekiz ay, yeniden sigortalı olanların ise en az dört ay eksiksiz sağlık sigortası primi ödemiş olmaları, sağlık ve sigorta prim borcu bulunmaması şartına bağlıdır.”.
    Davalı ...’in ihtilaf konusu dönemde zorunlu sigortalılık şartlarını taşımadığı belirgin ise de, 1479 sayılı Kanunun 79. ve Bağ-Kur İsteğe Bağlı Sigortalılık Yönetmeliğinin 5. maddelerine göre, isteğe bağlı Bağ-Kur sigortalısı olmak için Kuruma yazılı başvuru ya da isteğe bağlı sigortalı olma iradesini ortaya koyacak şekilde Kuruma prim ödemesinin varlığı koşul olup, davalının 23.06.2000 tarihinde prim ödemesinin bulunduğu anlaşılmakla, Medeni Kanunun 2. maddesinde düzenlenen iyiniyet kuralları çerçevesinde, anılan ödemenin karşıladığı sigortalılık süresi Kurumdan sorularak, bu sürede davalının isteğe bağlı sigortalılık süresi olarak kabulü gerektiği göz önünde bulundurularak, bu çerçevede, 4956 sayılı Kanunun 47’nci maddesi ile 1479 sayılı Kanuna eklenen geçici 23’üncü maddesinin, 04.10.2000 tarihinden önce; bu Kanuna göre isteğe bağlı sigortalı olarak kayıt ve tescili yapılıp sağlık sigortası primi ödemiş olanların, zorunlu sigortalılık kapsamından çıkarak isteğe bağlı sigortalı olanların, istemleri doğrultusunda sağlık sigortası primi kesilmeyenlerin, isteğe bağlı sigortalı olmak için başvurmadan sigorta ve sağlık sigortası primlerini ödemiş olup ödemeleri isteğe bağlı sigortalılık süresi olarak değerlendirilenlerin, 04.10.2000 tarihinden sonra zorunlu sigortalılık kapsamından çıkarak isteğe bağlı sigortalı olanlar ile bunlardan malûllük, yaşlılık ve ölüm aylığı alanların, bu sürelere ilişkin prim ve her türlü borçlarını, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde istemde bulunmaları ve talep tarihinden itibaren altı ay içinde ödemeleri koşuluyla bu Kanun hükümleri çerçevesinde sağlık sigortası yardımlarından yararlanabilecekleri yönündeki düzenlemesi de gözetilerek, davalının yaptığı ödemenin ihtilaf konusu dönemde isteğe bağlı sigortalı kabul edilmesi halinde sağlık sigortası primi de dahil prim borçlarını karşılayıp karşılamadığı Kurumdan sorularak, elde edilecek sonuca göre karar verilmelidir.
    Bu maddi ve hukuki olgular göz önünde bulundurulmaksızın, mahkemece eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O hâlde, davalıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istem hâlinde davalılara iadesine, 30.06.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi