Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/18857
Karar No: 2016/19597
Karar Tarihi: 19.09.2016

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/18857 Esas 2016/19597 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2016/18857 E.  ,  2016/19597 K.
"İçtihat Metni"


MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

DAVA : Davacı, karar defterinin yok sayılmasına, yok sayılmadığı takdirde iptaline karar verilerek tedbir kararı verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkili sendikanın davalılardan ... başkanlığında kurulduğunu, ancak ... hakkında yapılan soruşturma sonucunda genel disiplin kurulunun kararı ile ilgilinin geçici ihracına karar verildiğini, akabinde ..."nın sendikaya ait gibi gözüken ikinci bir karar defterini gereken makamlarca onaylanmadan hukuka aykırı olarak çıkarttığını, usulsüz kararlar aldığını, hali hazırda sendika binasında bulunan karar defterinin müvekkili sendika bünyesindeki ilk karar defteri olduğunu, sahte tanzim edilen karar defterinin nerede saklandığının bilinmediğini ileri sürerek hukuka aykırı olarak çıkarılan ikinci karar defterinin yok sayılmasına ve iptaline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalılar, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davacı temyiz etmiştir.
Gerekçe:
Dava, usulsüz ve hukuka aykırı çıkarıldığı iddia edilen sendika karar defterinin iptali istemine ilişkindir.
Somut olayda, davacı sendika vekili usulsüz çıkarıldığı iddia edilen ikinci karar defterinin iptalini talep etmiş, davalılar ise sendika karar defteri bulunamadığı için notere yeni bir karar defteri tasdik ettirildiğini savunmuşlardır.
Sendika yönetim kurulu ve diğer organlarının kararlarının yargı tarafından denetimi, kararların görev ve yetki kurallarına uygun olarak alınıp alınmadığı ile kanun ve tüzük hükümlerinde öngörülen toplanma usulleri ile toplantı ve karar yeter sayısına uyulup uyulmadığının tespiti ve bu suretle alınan kararların hukuka uygun olup olmadığının belirlenmesi suretiyle yapılır. Tasdikli karar defteri ise bu hususları ispata yöneliktir. Diğer taraftan, sendikaların tek bir karar defterinin olması gerektiği de tabiidir. Nitekim 6356 sayılı Kanun"un 30. maddesinde sendikaların tutmak zorunda olduğu defterler sayıldıktan sonra, madde doğrultusunda düzenlenen “Sendika ve Konfederasyonların Denetim Esasları ve Tutacakları Defterler ile Toplu İş Sözleşmesi Sicili Hakkında Yönetmelik” in 11. maddesinde de, tutulması zorunlu defterlerin her olağan genel kurulu izleyen on beş gün içinde 31/3/2005 tarihli ve 25772 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dernekler Yönetmeliğinin 36. maddesinin birinci fıkrasına göre notere veya İl Dernekler Müdürlüğüne onaylatılacağı düzenlenmiştir. Bununla birlikte, tasdikli karar defterinin kaybolması yahut kötü niyetli uygulama sonucu yok edilmesi gibi ihtimaller karşısında, zorunluluk durumunda, sendikaların faaliyetlerinin devamı için yeni bir karar defteri ihdasının da olanaklı olduğunu belirtmek gerekmektedir.
Açıklanan maddi ve hukuki olgular karşısında belirtmek gerekir ki, uyuşmazlık durumunda, ancak alınan kararların iptali talep edilebilir. Bu durumda da yapılacak iş, yukarıda belirtildiği üzere kararların görev ve yetki kurallarına uygun olarak alınıp alınmadığı ile kanun ve tüzük hükümlerinde öngörülen toplanma usulleri ile toplantı ve karar yeter sayısına uyulup uyulmadığının belirlenmesinden ibarettir. Bu itibarla karar defterinin iptali talepli dava açılmasında hukuki yarar bulunmamaktadır.
Bütün bu açıklamalar karşısında, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, hükmün düzeltilmiş ve değiştirilmiş bu gerekçe ile ONANMASINA, 19.09.2016 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi