Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/3941
Karar No: 2013/7852
Karar Tarihi: 16.5.2013

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2013/3941 Esas 2013/7852 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı, ölmüş babasından miras kalan taşınmazı kullanıyordu ve davalı tarafından zorunlu ve faydalı masraflar yapıldı. Davacı, elatmanın önlenmesi ve ecrimisil talebiyle dava açıp, mahkeme kısmen kabul etti. Ancak, kayıt ve mülkiyet hakkı davacıya ait olduğundan, davanın kabulüne karar verildi. Davalının diğer talepleri reddedildi. Davalı, yargılama sırasında dava konusu taşınmaza yaptığı zorunlu ve faydalı masraflarının tahsiline ilişkin başka bir davayı açtı. Mahkeme bu iki davayı birleştirmedi ve Tanıma Kanunu'nun 994. maddesine göre davalının faydalı masraflarının geri ödenmeyi kabul etmediği sürece taşınmazı geri vermekten kaçınabileceğine hükmetti. Ancak, bu karar hukuka uygun olmadığından, davalının temyiz itirazları yerinde görüldü ve karar bozuldu. Mahkeme Kararında geçen kanun maddeleri şunlardır: 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 45. (Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 166.) maddesi, Türk Medeni Kanunu'nun 994. maddesi.
1. Hukuk Dairesi         2013/3941 E.  ,  2013/7852 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : BULDAN ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 19/12/2012
    NUMARASI : 2011/207-2012/327

    Yanlar arasında görülen elatmanın önlenmesi, ecrimisil davası sonunda, yerel mahkemece davanın, kısmen kabulüne ilişkin olarak verilen karar davalı tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;
    Dava, çaplı taşınmaza elatmanın önlenmesi ve ecrimisil isteğine ilişkin olup, mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriğinden, toplanan delillerden; çekişme konusu 298 parsel sayılı taşınmazın kayden davacı adına kayıtlı olduğu, davalının kayıttan ve mülkiyetten kaynaklanan bir hakkının bulunmadığı anlaşılmaktadır.
    Mahkemece, davalının çekişme konusu taşınmazı haklı ve geçerli bir nedeni olmaksızın kullandığı, harici satın almaya dair savunmanın sabit olmadığı gözetilerek davanın kabulüne karar verilmiş olmasında kural olarak bir isabetsizlik yoktur. Davalının öteki temyiz itirazları yerinde değildir. Reddine.
    Davalının diğer temyiz itirazlarına gelince; davalı, uzun süredir babası Ahmet Saat’in, ölümüyle de kendisinin kullanımında olan dava konusu taşınmazın tesviyesini yapıp düzelttikten sonra bağ ve çeşitli meyve ağaçları diktiğini, sulama tesisi kurup, tarım arazisi haline getirdiğini, taşınmazı imar ve ihya etmek için faydalı masraf yaptığını, 50.000,00 faydalı masraf bedelinin tahsilini savunmuştur.
    Öte yandan; davalının yargılama sırasında, dava konusu taşınmaza yaptığı zorunlu ve faydalı masrafların tahsili istekli Buldan Asliye Hukuk Mahkemesinin 2012/86 esas sayılı dosyası ile dava açtığını, her iki davanın birleştirilmesini istediği, mahkemece, birleştirilmesi istenen davada ön inceleme aşamasının henüz tamamlanmadığı, eldeki davanın ise karar aşamasında olduğu, davaların birleştirilmesinin usul ekonomisine uygun olmadığı gerekçesiyle reddedildiği görülmektedir.
    Bilindiği gibi, 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunun 45. (Hukuk Muhakemeleri Kanununun 166.) maddesi hükmü gereğince, davaların aralarında bağlantı bulunması, biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek durumda olması halinde davaların birleştirilmesine karar verilmesi gerektiğinde kuşku yoktur.
    Diğer taraftan, Türk Medeni Kanununun 994. maddesi ilk fıkrasında, “ iyi niyetli zilyet, geri vermeyi isteyen kimseden şey için yapmış olduğu zorunlu ve yararlı giderleri tazmin etmesini isteyebilir ve bu tazminat ödeninceye kadar şeyi geri vermekten kaçınabilir” hükmü öngörülmüştür.
    Somut olayda, eldeki davada verilecek karar ile aynı taşınmaz hakkında davalının yaptığı faydalı masraflar nedeniyle aynı mahkemenin 2012/86 esasında açtığı davada verilecek hükmün birbirini etkileyecek nitelikte bulunduğu açıktır.
    Hal böyle olunca; mahkemece, her iki davanın birleştirilmesine karar verilerek tarafların delillerinin toplanması ile hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken yerinde olmayan gerekçe ile birleştirme talebinin reddine hükmedilmiş olması doğru olmadığı gibi, davalının savunması doğrultusunda Türk Medeni Yasasının 994. maddesi hükmü bakımından bir değerlendirme yapılmadan mutlak surette elatmanın önlenmesine karar verilmiş olması da isabetsizdir.
    Davalının bu yönlere ilişkin temyiz itirazları yerindedir. Kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerle (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK."nın 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 16.5.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi