Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/12562
Karar No: 2018/1615
Karar Tarihi: 29.03.2018

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/12562 Esas 2018/1615 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, murislerinin davalıya borç verdiğini ve karşılığında çek aldığını, ancak çekin bankaya süresinde ibraz edilmemesi sebebiyle ilamsız takip başlatıldığını iddia ederek, takibin iptaline ve icra inkar tazminatına karar verilmesini talep etmişlerdir. Mahkeme, murisin borç verdiği ve çeki aldığı yönündeki iddiaları ispat edildiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar vermiş ancak bu karar, temyiz edilerek bozulmuştur.
Bozma kararında, çekin süresinde bankaya ibraz edilmemiş olmasının hak kaybına sebep olmadığı, ancak temel bir ilişkinin varlığı halinde çekin delil olarak kullanılabileceği belirtilmiştir. Ancak davacıların sunduğu tanık beyanları soyut nitelikte olduğu ve borç verenlik olgusunu ispatlamak için yeterli olmadığı vurgulanarak davanın reddine karar verilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Ayrıca, süresinde ibraz edilmemiş çekten kaynaklanan alacak için takipten önce işlemiş faiz talebinin meşru olmadığına dikkat çekilmiştir.
Kanun Maddeleri: Kambiyo Kanunu madde 4, İcra ve İflas Kanunu madde 97.
19. Hukuk Dairesi         2016/12562 E.  ,  2018/1615 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacılar vekili, davacıların murisinin davalıya borç verdiğini ve karşılığında çek aldığını, iş bu süresinde bankaya ibraz edilmeyen çeke dayalı olarak davalı hakkında ilamsız takip başlatıldığını, davalının takibe itiraz ettiğini iddia ederek itirazın iptaline, takibin devamına ve % 40 oranında icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, davacılar murisinin davalıya borç verdiğinin ve karşılığında dava ve takip konusu çeki aldığının ispat edildiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    Davacıların murisi tarafından süresinde bankaya ibraz edilmemiş çeke dayalı olarak ilamsız icra takibi başlatılmış, davalının ödeme emrine itiraz etmesi üzerine, takip alacaklısının mirasçıları tarafından eldeki itirazın iptali davası süresi içinde açılmıştır. Davacılar vekili dava dilekçesinde, davacılar murisinin davalıya borç verdiğini, karşılığında dava konusu çekin alındığını, çek bedelinin davalı tarafından ödenmediğini iddia etmiştir.
    Takip ve dava konusu hamiline yazılı çekte davalı keşideci, davacıların murisi ise ilk ciranta ve hamildir. Çekteki açıklanan bu sıfatlara göre davacıların murisi ile davalı arasında temel ilişki bulunduğu ve davacıların da bu yönde bir iddiasının bulunduğu anlaşılmıştır.
    Çekin süresinde bankaya ibraz edilmemesi halinde kambiyo hukukundan kaynaklanan haklar yitirilir. Ancak, arada temel ilişki varsa çeke yazılı delil başlangıcı olarak dayanılabilir ve alacağın varlığı tanık dahil her türlü delille ispatlanabilir. Bu gibi hallerde dava zamanaşımı da aradaki temel ilişkinin tabi olduğu zamanaşımı kurallarına göre değerlendirilecektir. Eldeki davada davacı borç verme olgusunun ispatı bağlamında mahkemede iki adet tanık dinletmiştir. Ancak alınan tanık beyanları soyut nitelikte olup, borç verme olgusunu ispata yeterli değildir. Bu husus ve dosyadaki mevcut delil durumu gözetilerek davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru değildir.
    Kabule göre ise, süresinde bankaya ibraz edilmemiş çekten kaynaklanan alacak için, borçlu ayrıca temerrüde düşürülmedikçe, takip öncesinde işlemiş faiz talep edilemeyeceği gözetilmeksizin hüküm tesisi de isabetsizdir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün temyiz eden davalı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde temyiz eden davalıya iadesine, 29/03/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi