Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/23599
Karar No: 2014/12857

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2013/23599 Esas 2014/12857 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2013/23599 E.  ,  2014/12857 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Marmaris 3. Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
    TARİHİ :26.06.2013
    NUMARASI :Esas no:2012/160 Karar no:2013/395

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı (kadın) tarafından kusur belirlemesi, kişisel ilişki tesisi, reddedilen yoksulluk nafakası ve tazminatlar yönünden; davalı (koca) tarafından katılım yolu ile vekalet ücreti yönünden temyiz edilerek; temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması istenilmekle; duruşma için belirlenen 10.06.2014 günü duruşmalı temyiz eden davacı D.. G.. vekili Av. S.Ş.. ve karşı taraf temyiz eden davalı H.. G.. geldiler. Gelenlerin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Davalı koca temyize cevap dilekçesi ile hükmün vekalet ücretine yönelik olarak bozulmasını talep etmiş ise de, temyizinin harcı ve kaydı bulunmadığından incelenmesine yer olmadığına
    2- Davacı kadının temyiz nedenlerine hasren yapılan incelemeye gelince;
    a- Mahkemece yapılan yargılama ve toplanan delillerle davacı kadının boşanmaya neden olan olaylarda tamamen kusurlu bulunduğundan bahisle boşanmaya karar verilmiş ise de; davalı kocanın müşterek konuttan ayrıldığı, birlik görevlerini yerine getirmediği, davacı kadının da ailesinin müdahalesine sessiz kaldığı, gerçekleşen bu kusur belirlemesine göre de; tarafların eşit oranda kusurlu davranışları ile evlilik birliğinin sona ermesine neden olduklarının kabulünde zorunluluk vardır. Hal böyle olunca davacı kadının aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
    b)Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz. (TMK.m.175) Toplanan delillerle, boşanmaya sebep olan olaylarda davacı kadının daha ağır kusurlu olmadığı, her hangi bir geliri ve malvarlığının bulunmadığı, boşanma yüzünden yoksulluğa düşeceği gerçekleşmiştir. O halde, davacı kadın yararına geçimi için uygun miktarda yoksulluk nafakası takdiri gerekirken isteğin reddi doğru görülmemiştir.
    c)Velayeti davacı kadına verilen müşterek çocuklar ile davalı baba arasında her hafta sonu kişisel ilişki kurulmuş olması velayet sahibi annenin velayet hakkının kısıtlanması sonucunu doğurur. Ayrıca çocukların yaşı dikkate alındığında anne bakım ve şefkatine muhtaç olmakla daha kısa süreli olarak kişisel ilişki kurulması gerekir. Daha uygun kişisel ilişki kurulmak üzere hükmün bu yönden de bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda 2/b ve c bentlerinde gösterilen sebeplerle davacı kadın yararına BOZULMASINA, hükmün bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerinin ise yukarıda 2/a bendinde gösterilen sebeplerle ONANMASINA, davalı kocanın temyiz talebinin ise yukarıda l. bentte gösterilen sebeple incelenmesine yer olmadığına, duruşma için takdir olunan 1100.00 TL. vekalet ücretinin davalıdan alınıp, davacıya verilmesine, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, oybirliğiyle karar verildi.10.06.2014 (Salı)


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi