Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/7799
Karar No: 2012/8237
Karar Tarihi: 28.09.2012

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2012/7799 Esas 2012/8237 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İcra Hukuk Mahkemesi'nde işçi alacaklarının tahsil amacıyla ilamlı takip başlatılmıştır. Borçlu, ilamda faize hükmedilmediği halde daha önceki tarihlerden itibaren istenerek fahiş faiz talebinde bulunulduğunu belirterek 22.469,74 TL faizin tenzilini talep etmiştir. Mahkeme, takip dayanağı ilam ve ilam hükmüne esas alınan bilirkişi raporu içeriğine göre alacaklara akdin feshi ve temerrüt tarihinden itibaren faiz yürütülmesinde yasaya aykırı bir yön bulunmadığından şikayetin reddine karar vermiştir. Ancak Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, borçlunun faiz miktarının hatalı hesaplandığına karar vererek mahkeme kararının bozulmasına karar vermiştir. İlgili kanun maddeleri İİK.nun 366 ve HUMK.nun 428'dir. Taraflar, HUMK.nun 388/4. (HMK m.297/ç) ve İ.İ.K.nun 366/3. maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunabileceklerdir.
8. Hukuk Dairesi         2012/7799 E.  ,  2012/8237 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Şikayet

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki davacı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:

    KARAR

    Borçlu aleyhinde iş mahkemesi ilamı ile hükmedilen kıdem tazminatı....vs. işçi alacaklarının tahsil amacıyla ilamlı takip başlatılmıştır. Borçlu vekili vasıtasıyla icra mahkemesine sunduğu dilekçesiyle; ilamda kıdem tazminatı, ücret alacağı ve fazla mesai ücreti alacağı için akdin feshi, diğer alacak içinde temerrüt tarihlerinden itibaren faize hükmedildiği açıkça bir tarihe hükmedilmediğinden, karar tarihinden itibaren faiz istenebilecek iken daha önceki tarihlerden itibaren istenerek, fahiş faiz talebinde bulunulduğunu, bu nedenle 22.469,74 TL faizin tenzilini talep etmiştir. Mahkemece takip dayanağı ilam ve ilam hükmüne esas alınan bilirkişi raporu içeriğine göre alacaklara akdin feshi ve temerrüt tarihinden itibaren faiz yürütülmesinde yasaya aykırı bir yön bulunmadığından şikayetin reddine karar verilmiştir.
    Takibe dayanak ilamda, hükmedilen kıdem tazminatının, ücret alacağının ve fazla mesai ücretinin akdin feshi tarihinden itibaren en yüksek banka mevduat faizi ile birlikte, diğer alacakların ise temerrüt tarihinden itibaren yasal faiziyle tahsiline karar verilmiştir.
    Mahkemece ilam içeriğinden tespit edilebilen faiz başlangıç tarihleri ile ilamda hükmedilen faiz türleri nazara alınarak, borçlunun istenen faiz miktarını fahiş olduğuna dair itirazının incelenmesi amacıyla, birer yıllık devreler halinde ve devre tarihlerinin başlangıcında bir yıllık vadeli mevduata bankalarınca fiilen uygulanan en yüksek mevduat faiz oranının (TARAFLARCA BİLDİRİLEN) bankalardan sorulup tespitinden sonra, akdin feshi tarihinden itibaren takip tarihine kadar istenebilecek faiz miktarının, yine ikramiye alacağının temerrüt tarihinden takip tarihine kadar istenebilecek yasal faiz miktarının gerektiğinde bilirkişi vasıtasıyla hesaplattırılarak oluşacak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, borçlu talebinin hatalı yorumu ile yazılı şekilde karar verilmesi isabetsizdir.
    SONUÇ: Borçlu vekilinin temyiz itirazının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.nun 366 ve HUMK.nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, taraflarca HUMK.nun 388/4. (HMK m.297/ç) ve İ.İ.K.nun 366/3.maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine 28.09.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi