Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/1605
Karar No: 2020/2705

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2020/1605 Esas 2020/2705 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı erkek tarafından temyiz edilen boşanma davası hakkında 2. Hukuk Dairesi'nin verdiği karar incelenmiştir. Ana ve babadan her birinin, kendisine bırakılmayan veya velâyeti altında bulunmayan çocuk ile uygun kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkı bulunmaktadır. Ana ve babadan her biri, diğerinin çocuk ile kişisel ilişkisini bozmamaktan ve çocuğun eğitim ve yetiştirilmesini engellememekten sorumludur. Kişisel ilişki kurmanın çocuğun huzurunu tehlikeye düşürdüğü ya da ana ve baba bu hakkı yeterince kullanmadığı durumlarda, kişisel ilişki kurma hakkı reddedilebilir veya kendilerinden alınabilir. Bu olayda, davalı baba tarafından çocukların huzuruna yönelik ağır bir davranış söz konusu olmadığı için, tarafların ortak çocukları ile davalı baba arasında uygun bir süre belirlenerek kişisel ilişki kurulması gerekmektedir. Kararda, Türk Medeni Kanunu'nun 323. ve devamı maddeleri detaylı bir şekilde ele alınmaktadır.
2. Hukuk Dairesi         2020/1605 E.  ,  2020/2705 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Boşanma

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı erkek tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    Türk Medeni Kanunu’nun 323. ve devamı maddeleri uyarınca; ana ve babadan her biri, velâyeti altında bulunmayan veya kendisine bırakılmayan çocuk ile uygun kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkına sahiptir. Ana ve babadan her biri, diğerinin çocuk ile kişisel ilişkisini zedelemekten, çocuğun eğitilmesi ve yetiştirilmesini engellemekten kaçınmakla yükümlüdür. Kişisel ilişki sebebiyle çocuğun huzuru tehlikeye girer veya ana ve baba bu haklarını birinci fıkrada öngörülen yükümlülüklerine aykırı olarak kullanırlar veya çocuk ile ciddî olarak ilgilenmezler ya da diğer önemli sebepler varsa, kişisel ilişki kurma hakkı reddedilebilir veya kendilerinden alınabilir.
    Somut olayda, davalı baba ile ortak çocuklar arasında kişisel ilişki tesisine yer olmadığına karar verilmesini gerektiren ağırlıkta davalı babadan kaynaklanan bir davranış bulunmamaktadır. O halde, ortak çocukların özellikle sağlık, eğitim ve ahlâk bakımından yararları esas tutularak (TMK m. 182) uygun bir süre olacak şekilde tarafların ortak çocukları ile davalı baba arasında kişisel ilişkinin düzenlenmesi gerekmektedir. Bu husus gözetilmeden yanılgılı değerlendirmeyle yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş, kararın bozulmasına karar verilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 08.06.2020 (Pzt.)




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi