Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/4136
Karar No: 2019/1303

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2017/4136 Esas 2019/1303 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı şirket, Hindistan'da yerleşik bir şirketle yaptığı alım-satım sözleşmesi gereği mal teslimatı yaptığını ancak ödemesi gereken bedelin tahsil edilemediğini iddia ederek, şirket yöneticilerinin hileli işlemleri sonucu alacağının tahsil edilemediğini ve yönetim kurulu üyelerinin şahsen ve müteselsilen sorumlu olduklarını belirterek dava açmıştır. Ancak, mahkeme davacı talebinin doğrudan zararının ispat edilemediğini ve davacının alacağının şirket yararına istemesi gerektiğini, dava sonunda şirkete girecek para üzerinden alacağını tahsile çalışması gerektiğini belirterek davanın reddine karar vermiştir. Davacı vekili ve davalı vekili tarafından istinaf yoluna başvurulmuştur. Ancak, Bölge Adliye Mahkemesi de ilk derece mahkemesinin kararında yasa ve usule aykırılık bulunmadığını ve kamu düzenine aykırılık olmadığını değerlendirerek istinaf başvurularını esastan reddetmiştir. Temyiz edilen bu kararın usul ve yasaya uygun olduğu değerlendirilerek Bölge Adliye Mahkemesi kararının onanmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri: HMK'nın 353/b-1 maddesi, 370/1
11. Hukuk Dairesi         2017/4136 E.  ,  2019/1303 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ... BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ .... HUKUK DAİRESİ


    TÜRK MİLLETİ ADINA

    Taraflar arasında görülen davada ... ... 7. Asliye Ticaret Mahkemesince verilen 02/02/2017 tarih ve 2013/6 E. - 2017/103 K. sayılı kararın taraf vekilleri tarafından istinaf edilmesi üzerine, istinaf isteminin esastan reddine dair ... Bölge Adliye Mahkemesi .... Hukuk Dairesi’nce verilen 22/06/2017 tarih ve 2017/278-2017/340 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin merkezi..."da kurulu olan ... Ltd"nin Türkiye mümessili ve acentesi olduğunu, Hindistan"da kurulan şirketle ... Zirai İlaçlar AŞ arasında 20/.../2000 tarihinde alım-satım sözleşmesi imzalandığını, müvekkilince mal teslimatlarının anlaşmaya uygun yapıldığını, mal bedeli olan 304.000 USD için 8 adet teminat çeki alındığını ancak mal bedellerinin ödenmediği gibi çeklerin de karşılıksız çıktığını, ... .... Asliye Ticaret Mahkemesinin 2004/428 Esas sayılı dosyasıyla şirket aleyhine alacak davası açtıklarını ancak dava esnasında ... Zirai İlaçlar A.Ş"nin iflas ettiğini, davalı yöneticilerin kusurlu iflas sebebiyle ceza mahkemesinde yargılandıklarını, ... Ltd"nin, ... Zirai İlaçlar AŞ"den olan alacağının tahsilinin yönetim kurulu üyeleri olan davalıların hileli ve taksiratlı iflas yoluna gitmeleri, basiretsiz ve kusurlu yönetimleri sonucunda imkansız hale geldiğini, yönetim kurulu üyelerinin kasıt ve ihmal içeren davranışları yüzünden şirketin alacağının teminatsız kaldığı ve şirketin zarar uğradığını bu suretle ... 336 vd maddeleri uyarınca yönetim kurulu üyelerinin, ... Ltd. Şirketini uğratmış oldukları zarardan dolayı şahsen ve müteselsilen sorumlu olduklarını ileri sürerek 304.000 USD asıl alacak, 66.480 USD işlemiş faiz olmak üzere toplam 370.480 USD"nin davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalılar vekili, davacı tarafın sözleşmeden doğan alacağıyla ilgili iflas masasına karşı açtığı kayıt kabul davasının derdest olduğunu, şirket yöneticilerinin kanuna ve ana sözleşmeye aykırı fiillerinin bulunmadığını, davacının ... hükümleri uyarınca ticari mümessil olmadığını savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    İlk derece mahkemesince tüm dosya kapsamına göre, davacı talebinin davalıların ... Zirai İlaçlar AŞ şirketini kusurlu- kasıtlı hareketleriyle iyi yönetemediklerine ilişkin olduğu ve doğrudan zarar hususunun ispat edilemediği gibi davacının, dava sonunda hükmedilecek tazminatı şirket yararına (...) istemesi, hükme bağlatırsa da şirkete girecek para üzerinden alacağını tahsile çalışması gerekirken, davacı tarafça alacağın kendisine ödenmesini istemesinin doğru bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Karara karşı davacı vekili ve katılma yoluyla davalı vekili tarafından istinaf yoluna başvurulmuştur.
    Bölge Adliye Mahkemesince, ilk derece mahkemesi kararında yasa ve usule aykırılık bulunmadığı gibi kamu düzenine aykırılık olduğu da değerlendirilmediğinden, taraf vekillerinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Yapılan yargılama ve saptanan somut uyuşmazlık bakımından uygulanması gereken hukuk kuralları gözetildiğinde İlk Derece Mahkemesince verilen kararda bir isabetsizlik olmadığının anlaşılmasına göre yapılan istinaf başvurusunun HMK"nın 353/b-1 maddesi uyarınca Bölge Adliye Mahkemesince esastan reddine ilişkin kararın usul ve yasaya uygun olduğu kanısına varıldığından Bölge Adliye Mahkemesi kararının onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz isteminin reddi ile Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararın HMK"nın 370/1. maddesi uyarınca ONANMASINA, HMK"nın 372. maddesi uyarınca işlem yapılmak üzere dava dosyasının Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, aşağıda yazılı bakiye ...,00 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, .../02/2019 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.











    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi