Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/10681
Karar No: 2019/4113
Karar Tarihi: 28.03.2019

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2016/10681 Esas 2019/4113 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalının bankadan çektiği ve kendisinin kefil olduğu ihtiyaç kredisinin borcunu kendisinin ödediğini ancak davalı tarafından ödenmeyince itirazda bulunduğunu iddia ederek itirazın iptal edilmesi ve takibin devamı ile icra inkar tazminatı talebinde bulundu. Ancak mahkemece yazılı yargılama usulüne uyulmadan davanın kabulüne karar verilmiştir. Bu nedenle kararın bozulmasına ve davalının temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmemesine karar verilmiştir.
Ayrıca, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 137. ve 140/5. maddelerinde ön inceleme aşaması ile ilgili düzenlemeler ve 147/1. maddesinde tahkikat aşamasının işleyişi hakkında bilgi verilmektedir.
13. Hukuk Dairesi         2016/10681 E.  ,  2019/4113 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR

    Davacı, davalının bankadan 5.000,00 TL bedelli ihtiyaç kredisi çektiğini kendisinin de bu krediye kefil olduğunu, davalı tarafından kredi borcu ödenmediğinden kefil olarak borcu kendisinin ödediğini, davalı tarafından borcun kendisine ödenmemesi nedeniyle ... 7.İcra Müdürlüğünün 2015/3368 Esas sayılı dosyası ile takip başlattığını, davalının haksız ve yersiz itirazları neticesinde takibin durdurulduğunu ileri sürerek, kötü niyetli davalının alacak ve takibi sürüncemede bırakmak kastıyla yaptığı itirazının iptaline ve takibin devamına, alacağın %20"sinden aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına mahkum edilmesine, 7.734,16 TL toplam alacağın ödeme yaptığı 28/03/2011 tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı, davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece davanın kabulüne, dava konusu ... 7. İcra Müdürlüğünün 2013/3368 esas sayılı takipte davalının tüm itirazlarının iptaline, takibin devamına, davacının icra tazminat talebinin reddine karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, itirazın iptali talebine ilişkindir. Mahkemece, davanın kabulüne, dava konusu ... 7. icra müdürlüğünün 2013/3368 esas sayılı takibinde davalının tüm itirazlarının iptaline, takibin devamına, davacının icra tazminat talebinin reddine karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dava yazılı yargılama usulüne tabi olup, yazılı yargılama usulü dört aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar dilekçeler teatisi, ön inceleme, tahkikat ve sözlü yargılama-hüküm şeklindedir. 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 137.maddesinde ön incelemenin kapsamı düzenlenmiş olup, buna göre dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra ön inceleme yapılır. Mahkeme ön incelemede; dava şartlarını ve ilk itirazları inceler, uyuşmazlık konularını tam olarak belirler, hazırlık işlemleri ile tarafların delillerini sunmaları ve delillerin toplanması için gereken işlemleri yapar, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği davalarda onları sulhe veya arabuluculuğa teşvik eder ve bu hususları tutanağa geçirir denmekte, 140/5.maddede ise; "Ön inceleme duruşmasında, taraflara dilekçelerinde gösterdikleri, ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmaları veya başka yerden getirtilecek belgelerin getirtilebilmesi amacıyla gereken açıklamayı yapmaları için iki haftalık kesin süre verilir. Bu hususların verilen kesin süre içinde tam olarak yerine getirilmemesi hâlinde, o delile dayanmaktan vazgeçilmiş sayılmasına karar verilir." denilmektedir. Ön inceleme aşaması tamamlandıktan sonra tahkikat aşamasına geçilir ve 147/1.maddesi gereği taraflar, tahkikat için duruşmaya davet edilir. Tahkikat aşamasında tarafların iddia ve savunmalarıyla, toplanan delilleri incelendikten sonra, 184.madde gereği hakim duruşmada hazır bulunan taraflara tahkikatın tümü hakkında açıklama yapmaları için söz verir ve bu açıklamalardan sonra tahkikatı gerektiren bir husus kalmadığını görürse, tahkikatın bittiğini taraflara tefhim eder. Bundan sonraki aşama ise sözlü yargılama ve hüküm aşamasıdır. Mahkeme, tahkikatın bitiminden sonra, sözlü yargılama ve hüküm için tayin olacak gün ve saatte mahkemede hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla iki tarafı davet eder. Taraflara çıkartılacak olan davetiyede, belirlenen gün ve saatte mahkemede hazır bulunmadıkları takdirde yokluklarında hüküm verileceği hususu bildirilir ve sözlü yargılamada mahkeme, taraflara son sözlerini sorar ve hükmünü verir. Böylece yazılı yargılama usulünde uygulanması gereken dört aşama sona erer.
    Somut olayda, mahkemece dilekçeler teatisinin tamamlanmasından sonra taraflar ön inceleme duruşmasına davet edilmiş ancak davalı vekili 01/10/2015 tarihinde dosyaya vekaletname ile birlikte cevap dilekçesi sunmasına ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun 11 ve Tebligat Kanunu"nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 18. maddeleri gereğince vekil ile takip edilen işlerde, tebligatın vekile yapılması zorunlu olmasına rağmen duruşma gününü bildirir tebligat davalı asile yapılmış, davalı vekili ve asili duruşmaya katılmamış ve yokluğunda yapılan ön inceleme duruşmasında dava şartları ve ilk itirazlar incelenmiş, uyuşmazlık konusu tespit edilmiş ve tahkikat aşamasına geçilmiştir. Sonrasında aynı celse sözlü yargılamaya geçilerek davanın kabulüne karar verilmiştir. Mahkemece,duruşma gününü bildirir tebligat davalının vekiline tebliğ edilmeden yukarıda yazılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nda düzenlenmiş usuller takip edilmeden, tarafların dilekçelerinde yazdıkları ancak henüz sunmadıkları delilleri toplanmadan, sözlü yargılama için ayrı bir gün tayin edilmeden yazılı şekilde davanın kabulüne karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    2-Bozma nedenine göre davalının temyiz itirazlarının incelenmesine bu aşamada gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle kararın BOZULMASINA, 2. bentte açıklanan nedenlerle davalının temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/III-1 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 28/03/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi