Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/55
Karar No: 2016/4105
Karar Tarihi: 31.03.2016

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2016/55 Esas 2016/4105 Karar Sayılı İlamı

17. Hukuk Dairesi         2016/55 E.  ,  2016/4105 K.
"İçtihat Metni"


Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine dair verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
- K A R A R -

Davacı vekili, davacının işlettiği, davalının işyeri sigorta poliçesini düzenlediği .........isimli işyerinde, 04/06/2010-05/06/2010 gecesi hırsızlık olayının meydana geldiğini, davalı şirkete meydana gelen zararın ödenmesi için ihtarda bulunulmuşsa da, davalı şirketin ödeme yapmamış olduğunu, müvekkilinin işyerinde 25.641,80 TL zararın meydana geldiğini belirterek fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak, hırsızlık olayı sonucu zarar bedeli olan 25.641,80 TL"nin olay tarihi olan 04/06/2010 tarihinden itibaren ticari faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep etmiştir.
Davalı vekili, davalı şirketin ve ....... Asliye Hukuk Mahkemesi"nin 2010/28 Esas sayılı dosyası ile yapılan tespitler ışığında sigortalıya ait işyerinde davacının iddia ettiği gibi bir hırsızlık olayının meydana gelmediği neticesine varılmış olduğunu, mahkeme kanalıyla davacıya ait işyerinde yapılan inceleme sonucunda verilen bilirkişi raporunda; "kapının köşebent demirinde herhangi bir kırılma ve eğilme olmadığından kapının dıştan açılmasının mümkün olamayacağı" kanatine varıldığını, ayrıca davalı şirket tarafından yaptırılan araştırma raporunda da, kapının ve kasanın dış kısmında ve kapı kilidinin dili üzerinde herhangi bir zorlama izninin olmadığının, yapılan araştırmalarda sigortalının o sıralarda ekonomik olarak kötü durumda olduğunun ve sigortalının kirasını ödemekte zorlandığının tespit edilmiş olduğunu, hırsızlığın oluşmadığının, dükkan eşyalarının ........."in bilgisi dahilinde boşaltılarak hırsızlık süsü verildiğinin bildirilmiş olduğunu, sigorta eksperinin meydana gelen hırsızlık dolayısı ile 9.488,29 TL zarar tespit etmiş olması nedeniyle davacının talebinin fahiş olduğunu, sigortalının beyanı doğrultusunda riziko adresinde görevli bekçi, alarm veya kapı vitrin ve pencerelerde demir parmaklık veya kepenk bulunması ön şartı ile hırsızlık teminatının verildiğini, her bir hırsızlık hasarında %20 ve minimum 5.000,00 TL muafiyet uygulanması gerektiğini belirterek davanın esastan reddini savunmuştur.
Mahkemece, toplanan deliller ve benimsenen bilirkişi raporuna göre,hırsızlık sigortası genel şartlarında, hırsızlık sigortası kapsamı kırma, delme, yıkma devirme ve zorlamayla girilerek diye belirlendiği davacıya ait sigortalı iş yerinde dava konusu poliçe teminatı kapsamına giren bir hırsızlık olayının olmadığı ve dava konusu talebin hırsızlık poliçesi teminatı dışında kaldığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, işyerinde meydana gelen hırsızlık nedeni ile işyeri sigortacısından hasar bedeli istemine ilişkindir.
1086 Sayılı HUMK"nun 275. ve devamı (6100 Sayılı HMK"nin 266. ve devamı) maddeleri gereğince, çözümü özel ve teknik bilgiyi gerektiren hallerde bilirkişinin oy ve görüşünün alınması gerektiği hükmüne yer verilmiştir.
Somut olayda, mahkemece hırsızlığın meydana geldiği işyerinin kapısının açılması - kırılması konusunda çilingir bilirkişiden ve ayrı olarak da iki sigorta uzmanı bilirkişiden rapor alınarak karar verilmiş olup alınan raporlar hüküm kurmaya yeterli olmadığından hırsızlık olayına konu kapının niteliği( inceliği vs.) ve kapıya verilen hasar değerlendirilmek ve bu kapsamda hırsızlığa ilişkin poliçedeki kloz değerlendirilmek üzere ayrıntılı, gerekçeli ve denetime açık heyet raporu alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, yazılı olduğu şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
SONUÇ:Yukarıda bentte açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 31/03/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi