3. Hukuk Dairesi 2016/9886 E. , 2017/16965 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
Taraflar arasındaki vasiyetnamenin tenfizi davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı, muris ..."nin, ... Noterliği"nce düzenlenen 27/05/2004 tarih ve ... yevmiye no.lu vasiyetnamesi ile, ada ve parsel numarasını belirttiği bir kısım taşınmazları ile ... ... Beldesi"nde bulunan diğer tapulu-tapusuz bilumum gayrimenkul malların tamamını ve yine tüm banka hesaplarındaki vadeli vadesiz hesaplarını kendisine vasiyet etiğini, dava konusu vasiyetnamenin ... Sulh Hukuk Mahkemesinin 2008/113 karar sayılı dosyası ile açılıp okunduğunu belirterek, vasiyetnamenin tenfizi ile vasiyetname konusu taşınmazların adına tesciline ve bankadaki paraların ise kendisine ait olduğunun tespitine karar verilmesini istemiştir.
Davalı ..., dava konusu vasiyetnameyi ve davayı kabul ettiğini belirtmiş, diğer davalılar ... ve ... ise duruşmadaki beyanlarında, vasiyetnameyi kabul etmediklerini belirterek davanın reddini dilemişlerdir.
Mahkemece, davanın kabulü ile, muris ..."nin ... Noterliğinin 27/05/2004 tarih ve ... yevmiye nosu ile düzenleme şeklindeki vasiyetnamesinin tenfizine, tek tek sayılan taşınmazların tapusunun murisin hissesi oranında iptali ile davacı adına tapuya kayıt ve tesciline, murise ait ... Şubesi 7628 -146791 nolu hesaptaki paranın davacıya ait olduğunun tespitine karar verilmiş, hüküm davacı tarafça temyiz edilmiştir.
Somut olayda; murise ait resmi vasiyetnamenin tenfizi talep edilmektedir. Vasiyetnamenin tenfizi davasında, davanın kabulüne karar verilebilmesi için, diğer şartların yanı sıra vasiyetnamenin ayakta kalıp kalmadığının belirlenmesi gerekir.
TMK.nun 595 maddesi gereğince; mirasbırakanın ölümünden sonra ele geçen vasiyetnamenin geçerli olup olmadığına bakılmaksızın hemen sulh hakimine teslimi zorunlu olup, vasiyetname teslimden başlayarak bir ay içinde açılır ve ilgililere okunur. Vasiyetname usulünce açılıp, okunma kararının kesinleşmesinden sonra vasiyetnamenin iptali için 1 yıllık hak düşürücü süre işlemeye başlar. Vasiyetnamenin tenfizi davasında öncelikle dava konusu vasiyetnamenin açılıp açılmadığı araştırılarak vasiyetnamenin açılmasına ilişkin kararın kesinleşme tarihi şerhini içerir onaylı sureti getirtilerek, dosya içine konulması gerekir.
Tüm bu bilgiler ışığında somut olay irdelendiğinde, davaya konu vasiyetnamenin 2008/67 Esas-2008/113 Karar sayılı dosyası ile açılmasına karar verilmiş ise de; gerekçeli kararın yalnızca iki mirasçıya tebliğe çıkarıldığı, diğer mirasçılara gerekçeli karar tebliğlerinin yapılmadığı ve mahkeme kararının kesinleştirilmediği anlaşılmakla vasiyetnamenin açılması dava dosyası henüz derdest dava hükmünde olduğu anlaşılmaktadır.
O halde mahkemece; vasiyetnamenin açılması dosyasının kesinleşmesi bekletici mesele yapılarak, vasiyetnamenin açılmasına ilişkin kararın kesinleşme tarihi şerhini içerir onaylı sureti ilgili mahkemeden getirtildikten sonra, hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
2- Bozma kapsamına göre, davacının sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine gerek görülmemiştir .
SONUÇ: Yukarıda birinci bendde açıklanan nedenlerle hükmün HUMK"nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, ikinci bendde açıklanan nedenle diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 6100 sayılı HMK"nun geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK.nun 440.maddesi gereğince kararın tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 04.12.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.