Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/29944
Karar No: 2016/15022
Karar Tarihi: 27.09.2016

Fuhuş - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/29944 Esas 2016/15022 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen bir fuhuş davasında, sanık suçlu bulunarak cezalandırılmıştır. Ancak, yapılan temyiz başvurusunda hükmün bozulması kararı verilmiştir. Bozma nedenleri olarak, sanık hakkında tayin olunan ceza miktarında TCK'nın 35. maddesi gereği eksik ceza tayini, adli para cezası hesaplanırken yanlışlık yapılması ve adli para cezasının günlüğü hesaplanırken CMK'nın 232/6. maddesine uyulmayarak yanlış uygulama yapılması gösterilmiştir. Kararın detaylı açıklaması için TCK'nın 35, 227/2 ve CMK'nın 232/6 maddelerinin incelenmesi gerektiği belirtilmiştir.
18. Ceza Dairesi         2015/29944 E.  ,  2016/15022 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Fuhuş
    HÜKÜM : Mahkumiyet


    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede;başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak,
    1- Sanığın eyleminin tamamlanmasına karşın sanık hakkında tayin olunan temel cezadan TCK"nın 35. maddesi uyarınca indirim yapılarak eksik ceza tayini,
    2- Sanık hakkında TCK"nın 227/2. maddesi uygulanırken hapis cezası alt sınırdan tayin olunduğu halde, aynı gerekçe ile adli para cezasına esas alınan birim gün sayısının alt sınırdan uzaklaşılarak tayini suretiyle çelişkiye neden olunması,
    3- Belirlenen adli para cezasının günlüğü 20 TL"den hesaplanırken, CMK"nın 232/6. maddesine aykırı olarak uygulama maddesinin gösterilmemesi,
    Kanuna aykırı, sanık ..."ın temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden tebliğnameye aykırı olarak HÜKMÜN BOZULMASINA, yeniden hüküm kurulurken 1412 sayılı CMUK"nın 326/son maddesinin gözetilmesine, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 27/09/2016 tarihinde oy çokluğuyla karar verildi.

    KARŞI OY

    Anayasanın 141/4 fıkrası uyarınca "Davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması, yargının görevidir.
    Anayasamızın 90. maddesi uyarınca bir iç hukuk normu haline gelen AİHS 6. maddesi ile davaların makul bir sürede bitirilmesi güvence altına alınmıştır.
    Günümüzde çağdaş ceza yargılanma hukukuna egemen temel ilkelerden biri makul süre içinde yargılanma hakkıdır. Bu ilke sadece ilk derece yargılama organları için değil denetim muhakemesi evresi için de geçerlidir.
    Bu amaca hizmet eden düzenlemelerden biri de hükmün düzeltilerek onanmasıdır. CMUK 322. madde uyarınca hükmün düzeltilerek onanması olanağı varken bozma yapılması makul sürede yargılanma hakkını ihlal eder.
    CGK 05/11/2013 gün ve 205/438 E-K sayılı kararında ve bir çok istikrar kazanan kararında CMUK 322. maddesinin koşullarını belirlemiştir. Buna göre 1) maddi sorunun daha fazla aydınlatılması için bir araştırma gerekmiyorsa 2) maddi sorun bakımından mahkemeye bırakılmış serbest değerlendirme yetkisi söz konusu değilse hükmün düzeltilerek onanması gerekir.
    Somut olayda;
    Bozma kararının 1. bendinde eylemin tamamlanmasına karşın cezadan TCK"nın 35. maddesi uyarınca indirim yapılması bozma nedeni yapılmıştır. Hüküm sadece sanık tarafından temyiz edilmiştir. Aleyhe değiştirme yasağı gereğince bu husus bozma nedeni yapılamaz.
    Lehe temyiz davası üzerine inceleme yapılırken suç vasfının saptanmasında yanılgıya düşüldüğünün belirlenmesi halinde cezanın miktarı ve türü yönünden kazanılmış hak saklı tutularak hüküm bozulur. Suç vasfında bir değişikliğin olmadığı nitelikli hallerin uygulanması gerektiği durumlarda eleştiri ile yetinilmesi gerekir. Bu nedenle 1 nolu bozma bendindeki eksiklik sadece eleştiri nedeni yapılmalıydı.
    Bozma kararının 2. bendinin de bozma nedeni yapılması yerine adli para cezasına esas alınan gün TCK 227/2. maddesi uyarınca 5 gün olarak belirlenerek CMUK 322. maddesi uyarınca hükmün düzeltilerek onanması gerekirdi.
    Kararın düzeltilerek onanması gerektiği düşüncesinde olduğumdan hükmün bozulması yönündeki sayın çoğunluk görüşüne muhalifim.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi