Abaküs Yazılım
2. Ceza Dairesi
Esas No: 2021/17167
Karar No: 2021/20282
Karar Tarihi: 01.12.2021

Yargıtay 2. Ceza Dairesi 2021/17167 Esas 2021/20282 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Ceza Mahkemesi, suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi suçundan bir sanığı mahkum etmiştir. Ancak sanığın hakkındaki hükmün açıklanması geri bırakılmıştır ve denetim süresi içinde yeni bir suç işleme ya da denetimli serbestlik yükümlülüklerini yerine getirmeme durumu söz konusu olduğunda hüküm açıklanacaktır. Mahkeme, sanık hakkındaki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair önceki kararda eksik bir değerlendirme yapıldığını belirterek, hükmün bu sebeplerden dolayı bozulmasına karar vermiştir. Kararda, 5237 sayılı TCK'nın 165. maddesi kapsamında verilen 6 ay hapis cezası yanı sıra adli para cezası öngörülmesi, ancak sadece hapis cezasına hükmedilmesi gibi eksikliklerin olduğu ifade edilmiştir. Bu kapsamda, TCK'nın 165. maddesi uyarınca 6 ay hapis cezası yanı sıra 5 gün adli para cezasına hükmedilmesi ve adli para cezasının TCK'nın 52/2. maddesi uyarınca 80 TL adli para cezasına çevrilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kararda, hükmün açıklanmasının geri bırakılması durumunda yasal zorunluluklar dışında mahkemece bir değişiklik yapılamayacağı da belirtilmiştir.
Kanun maddeleri:
- 5271 sayılı CMK'nın 231/11. maddesi
- 5237 sayılı TCK'nın 165. ve 62. maddeleri
- TCK'nın 52/2. maddesi
2. Ceza Dairesi         2021/17167 E.  ,  2021/20282 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Dosya içeriğine göre diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir. Ancak;
    Hakkındaki hükmün açıklanması geri bırakılan sanığın, denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlemesi veya denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülükleri yerine getirmemesi halinde, 5271 sayılı CMK’nın 231/11. maddesi uyarınca, hakkındaki hüküm ilk şekliyle açıklanır. Açıklanan bu hükümdeki hukuka aykırılıklar, temyiz veya kanun yararına bozma yoluyla Yargıtayca yapılacak inceleme sonucunda giderilir. Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işleyen veya denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülükleri yerine getirmeyen sanık hakkındaki açıklanması geri bırakılan hükümde, yasal zorunluluklar dışında, mahkemece bir değişiklik yapma imkanı bulunmamaktadır. Hakkındaki hükmün açıklanması geri bırakılan ve denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülükleri yerine getiremeyen sanık bakımından ise, yerine getirememe sebebi başta olmak üzere durumu değerlendirilip cezanın bir kısmının infaz edilmemesine, hapis cezasının ertelenmesine veya seçenek yaptırımlara çevrilmesine ilişkin yeni bir hüküm kurulabilir.
    Somut olayda, denetim süresi içerisinde kasten yeni bir suç işlediği anlaşılan sanık hakkındaki hükmün ilk şekliyle aynen açıklanması gerektiği gözetilmeden; hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair önceki kararda 5237 sayılı TCK’nın 165. maddesinde hapis cezasının yanı sıra adli para cezası da öngörülmesine rağmen sadece 6 ay hapis cezasına, bu cezanın aynı Kanun’un 62. maddesi uyarınca 1/6 oranında indirilmek suretiyle 5 ay hapis cezasına hükmedildiği, açıklanan hükümde ise TCK’nın 165. maddesi uyarınca 6 ay hapis cezasının yanı sıra 5 gün adli para cezasına hükmedilerek, aynı Kanun’un 62. maddesi uyarınca da cezanın 5 ay hapis ve 4 gün adli para cezası olarak belirlemesi ve 5 gün adli para cezasının TCK’nın 52/2. maddesi uyarınca 80 TL adli adli para cezasına çevrilmesi suretiyle, bu kez doğru uygulama yapılmış da olsa hükmün değiştirilmesi,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün bu sebeplerden dolayı istem gibi BOZULMASINA, 01/12/2021 gününde oy birliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi