Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/25207
Karar No: 2013/4404
Karar Tarihi: 26.2.2013

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2012/25207 Esas 2013/4404 Karar Sayılı İlamı

13. Hukuk Dairesi         2012/25207 E.  ,  2013/4404 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki istirdat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR

    Davacı, davalılardan ..." un talebi ile kendisine ait özürlü aracının üzerine mahkeme kararı ile haciz konulduğunu, daha sonra hakkında ilamız icra takibi başlatıldığını ve bu takibin itirazı üzerine durduğunu, itirazın iptali davasının Emirdağ Asliye Hukuk Mahkemesince kabul edildiğini, kendisinin özürlü bir insan olduğunu ve ciddi ... problemlerinin bulunduğunu, aracının haksız ve yasal olmayan bir şekilde haczedilip muhafaza altına alınmasının etkisi ile parayı ödemek zorunda kaldığını ileri sürerek, icra tehdidi altında ödemiş bulunduğu 16.820 TL.nın davalılardan istirdadına karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalılar, husumet itirazında ve zamanaşımı def"inde bulunup davanın reddine karar verilmesini dilemişlerdir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    1-6100 sayılı HMK.nun 294. Maddesi gereğince mahkeme, yargılamanın sona erdiği duruşmada hükmü vererek tefhim eder. Hükmün tefhimi her halde hüküm sonucunun duruşma tutanağına geçirilerek okunması suretiyle olur. HMK.nun 297/2 maddesi gereğince hükmün sonuç kısmında taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir.Bu hükümler kamu düzeni ile ilgili olup, gözetilmesi yasa ile hakime yükletilmiş bir görevdir.
    Anılan yasal düzenlemeler dikkate alındığında, somut olayda temyize konu hükmün gerekçesinde, dosya içinde bulunan İcra dosyaları ve diğer mahkeme dosyalarına göre hangi davalının ne miktarda tahsilat yapmış olduğunun anlaşılmasına rağmen ortak bir talep belirtilerek müşterek ve müteselsilen tahsil talebi yerinde görülmediğinden, hangi davalıya ne miktarla hasım olarak dava açılması hususu gözetilmediğinden davanın husumet yönünden reddine karar vermek gerekmiştir denilmiş, devamında ise, husumet açısından dava kabul edilse bile istirdat davalarında zamanaşımı süresinin icra tehdidi altında yapılan ödemenin öğrenildiği tarihten itibaren 1 yıl olduğu, davacı vekilinin haksız ödemeyi öncelikle 16.01.2007 tarihinde öğrendiği, diğer bir öğrenme şeklinin Yargıtay ilamının tebliği tarihi olan 2007 yılının 8. Ayında olduğu, davanın ise 12.09.2008 tarihinde açıldığı, bu durumda 1 yıllık süre geçtikten sonra istirdat davasının açılmış olduğu gerekçesi ile davanın zamanaşımı süresi dolduktan sonra açıldığı belirtilerek davanın reddine karar verilmiştir. Davanın husumetten ve zamanaşımından reddine karar verilmesi HMK.nın düzenlemesine aykırı olup, bu itibarla HMK" nun 294 ve 297/2. maddesine uygun olarak hüküm kurulmamış olması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.
    2-Bozma nedenine göre davacının temyiz itirazlarının incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, 2. bent gereğince davacının temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin alınan 21.15 TL temyiz harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/1 maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 26.2.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi