Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/16492
Karar No: 2019/443
Karar Tarihi: 10.01.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2018/16492 Esas 2019/443 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2018/16492 E.  ,  2019/443 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ... 5. Hukuk Dairesi
    MAHKEMESİ : ... 1. İş Mahkemesi

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili; davacının, 17/11/2004 tarihinden iş akdinin feshedildiği 09/11/2016 tarihine kadar kimya mühendisi olarak davalı işyerinde çalıştığını, davalı işverenin hiçbir haklı neden göstermeksizin davacının iş akdini feshettiğini, feshin geçerli bir nedeni bulunmadığını öne sürerek davacının işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının iş sözleşmesinin terör örgütünün tepe yönetimi ile irtibatı olduğu yönündeki şifai bilgi sebebiyle haklı nedenle feshedildiğini savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    İlk Derece Mahkemesi tarafından yapılan yargılama sonucunda, .../... soruşturması kapsamında davacı hakkında herhangi bir soruşturma bulunmadığı gibi baylock ve .... Katılım Bankası kayıtlarının da bulunmadığı, operasyonlar bölümünde sürekli iyileştirme uzmanı olan davacının terör örgütünün tepe yönetimi ile irtibatı bulunduğunun şifahen öğrenildiği işveren tarafından savunulsa da bu yönde de dosyaya herhangi bir delil sunulmadığı anlaşılmakla iş akdinin feshinin geçerli bir nedene dayanmadığı vicdani kanatine varılarak davacının davasının kabulüne, davalı işverence yapılan feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine, davacının süresi içerisinde başvurusuna rağmen işverence işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının 5 aylık ücret tutarı olarak tespitine karar verilmiştir.
    İstinaf Başvurusu:
    İlk Derece Mahkemesinin kararına karşı, davalı tarafça istinaf başvurusunda bulunulmuştur.
    Bölge Adliye Mahkemesi Kararının Özeti :
    Bölge Adliye Mahkemesince, tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, ilk derece mahkemesi hakiminin objektif, dosyadaki verilerle çelişmeyen tespitleri ile karar gerekçesine ve uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kurallarına göre, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 355. maddesi uyarınca istinaf sebepleriyle sınırlı olarak ve resen kamu düzeni yönünden yapılan inceleme sonucu; İlk Derece Mahkemesinin vakıa ve hukuki değerlendirmesinde usul ve esas yönünden yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmakla, davalı tarafın yerinde görülmeyen istinaf başvurusunun Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 353/1-b.1 maddesi gereğince esastan reddine karar verilmiştir.
    Temyiz Başvurusu :
    Karar, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    Taraflar arasındaki uyuşmazlık, iş sözleşmesinin 22/07/2016 tarih, 29778 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ülke genelinde olağanüstü hal ilanına dair karar kapsamında feshinin, geçerli veya haklı sebep oluşturup oluşturmadığı konusundadır.
    Anayasanın 120. maddesi ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu"nun üçüncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine gereğince Ülke genelinde olağanüstü hal ilanına dair karar 22/07/2016 tarih, 29778 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
    23/07/2016 tarih, 29779 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 667 sayılı Kanun Hümünde Kararname ile 20/07/2016 tarih ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında, darbe teşebbüsü ve terörle mücadele çerçevesinde alınması zaruri olan tedbirler ile bunlara ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Söz konusu KHK ile Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen Kurum ve kuruluşlar, yargı mensupları ve kamu görevlilerine ilişkin alınacak tedbirler açıklanmıştır.
    Somut uyuşmazlıkta; iş sözleşmesi, davalı Kurum tarafından 4857 Sayılı İş Kanunu" nun 25/2- e maddesi gereğince işçi- işveren arasındaki güven temelinin çökmesi gerekçe gösterilerek haklı nedene dayanılarak feshedilmiştir. İlk Derece Mahkemesi tarafından yapılan yargılama sonucunda davanın kabulüne, feshin geçersizliğine ve işçinin işe iadesine dair karar verilmiştir. Bölge Adliye Mahkemesince, davalı tarafın istinaf başvurusu esastan reddedilerek , ilk derece mahkemesinin kararı yerinde bulunmuştur.
    Dosya, davalının temyiz isteği üzerine Yargıtaya gelmiş olmakla fesih gerekçesinin haklı veya geçerli sebep teşkil edip etmediğinin irdelenmesine gerek bulunmaktadır. Ne var ki, bu hususta mahkemenin Emniyet Genel Müdürlüğünden de bilgi alınması gerekirken bu konuda ... İl Emniyet Müdürlüğünden gelen cevabi yazıyı değerlendirip araştırmaya gidilmesi hüküm kurmaya elverişli değildir.
    Somut uyuşmazlıkta, davacının iş akdinin feshine neden olan bilgi ve belge işverence ibraz edilmemiştir. Bu durumda Mahkemece; iş akdinin feshine dayanak objektif değerlendirmelerin neler olduğu, hangi bilgi ve belgelerin feshe gerekçe yapıldığı davalı kurumdan araştırılmalı, davacı hakkında idari soruşturma evrakları, ...Teşkilatı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı, Terörle Mücadele, Kaçakçılık, Organize Suçlar ve İstihbarat ile ilgili birimlerinden ve Bilgi Teknolojileri Kurumundan varsa davacı ile ilgili bilgi ve belgeler getirilmeli, yine ... nezdinde açılmış mevduat hesapları, hesap hareketleri ve bankacılığa ilişkin işlemler olup olmadığı sorulmalı, davacı hakkında adli bir soruşturma bulunup bulunmadığı, ceza davası açılıp açılmadığı, davacının Devletin milli güvenliği aleyhine faaliyette bulunduğu belirlenen dernek, vakıf ve gazetelere üyeliği bulunup bulunmadığı ilgili yerlerden sorularak açıklığa kavuşturulmalı, davacı hakkında terör örgütü ile irtibat ve/veya iltisakı olduğunun tespitine yönelik bir bilgi olup olmadığı araştırılarak, tüm bilgi ve belgeler ile tarafların delilleri değerlendirilmek suretiyle haklı veya geçerli bir fesih nedeninin olup olmadığının araştırılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile detaylı bir araştırma yapılmaksızın davanın kabulü hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    Sonuç:
    Temyiz olunan ... Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesinin 2018/16492 esas, 2019/443 karar sayılı kararı ile ... Batı 1. İş Mahkemesi" nin 2016/824 esas, 2017/262 karar sayılı kararının yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, dosyanın 6100 sayılı Yasa"nın 373. maddesinin 1. fıkrası uyarınca kararı veren İlk Derece Mahkemesine gönderilmesine, peşin alınan temyiz karar harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 10/01/2019 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi