Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/2065
Karar No: 2012/3032
Karar Tarihi: 28.02.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/2065 Esas 2012/3032 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Ortaklığın giderilmesi davasına dair verilen karar, paydaşlığın satışıyla sonuçlanmıştır. Ancak davacı tarafın, davalı olan kişinin soy isminin tapuda yanlış yazıldığı iddiasıyla açtığı davada, mahkeme taraf teşkilinin tamamlanması için davalının soy isminin düzeltilmesine karar vermemiş ve satışa hükmetmiştir. Bu nedenle karar bozulmuş ve taraf teşkilinin sağlanması için soy isim düzeltmesinin yapılması gerektiği belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- HUMK'nun 569. Maddesi: Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davalarında bütün paydaşların (ortakların) yer alması zorunludur.
- Tapu Sicil Tüzüğü'nün 85. Maddesi: Soy isim yanlışlığının giderilmesi için ilgilisinin talebinin veya bu konuda alınacak yargı kararının gerekli olduğu belirtilmektedir.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2012/2065 E.  ,  2012/3032 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Ortaklığın giderilmesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, davalılar tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, bir adet taşınmazın paydaşlığının giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece taşınmazın satışı suretiyle paydaşlığın giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalılar ... ile ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan iki taraflı taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
    Paydaşlığın(ortaklığın) giderilmesi davasını paydaşlardan (ortaklardan) biri veya bir kaçı diğer paydaşlara (ortaklara) karşı açar. HUMK.nun 569.maddesi hükmü uyarınca davada bütün paydaşların (ortakların) yer alması zorunludur. Paydaşlardan veya ortaklardan birisinin ölmesi halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir.
    Olayımıza gelince; Davaya konu ve satışına karar verilen taşınmazda ... oğlu ..., 3/8 pay sahibidir. Bu paydaş davada taraf olarak yer almamış, davalı olarak ... isimli şahısa husumet yöneltilmiştir. Davacı vekili, 23.11.2010 günlü celsede davalı ..."ın gerçekte soy isminin ... olduğunu, soy ismin tapuya Yıldız olarak yanlış yazıldığını beyan etmiş, Tapu Sicil Müdürlüğü"nün 01.12.2010 günlü cevabi yazısı ile de bu yanlışlığın giderilebilmesi için Tapu Sicil Tüzüğü"nün 85.maddesi gereğince ilgilisinin talebinin veya bu konuda alınacak yargı kararının gerekli olduğu bildirilmiştir.
    Dairemizin 06.12.2011 günlü geri çevirme kararı ile getirtilen tapu kayıtlarında soy isim yanlışlığının giderilmeyip, nüfus kayıtlarına uygun şekilde düzeltilmediği görülmektedir. Bu nedenle mahkemece, davada yukarıdaki esaslar göz önünde bulundurularak, öncelikle taraf teşkilinin tamamlanması açısından aynı kişi olduğu iddiasında bulunulan davalı ..."ın tapudaki soy isminin nüfus kayıtlarına uygun olacak şekilde düzelttirilmesi için taraflara mehil, gerektiğinde dava açmak için davacı tarafa yetki verilerek ibraz edilecek yeni kayıtlara göre taraf teşkilinin sağlanması gerekir. Mahkemece bu husus üzerinde durulmadan, işin esasının incelenerek taşınmazın satışına karar verilmesi hatalı olmuştur.
    Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 28.02.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi