Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/6581
Karar No: 2012/6903
Karar Tarihi: 09.07.2012

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2012/6581 Esas 2012/6903 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Borçlu davacı vekili, ilamlı takipte ödeme emrinin faiz kısmına itiraz ederek iptalini talep etti. Takibe dayanak yapılan ilamda, mevduata uygulanan en yüksek banka faizinin hükmedilen kıdem tazminatı alacağına, diğer alacak kalemlerine ise yasal faiz hesaplanmasına karar verilmiştir. Mahkemece yapılacak iş, mevduat faizinin tarafların bildirdikleri bankalardan hakkın doğum tarihinden itibaren birer yıllık devreler halinde bankalarca mevduata fiilen uygulanan en yüksek faiz oranlarının sorulması ve bu miktarların bilirkişiye hesaplattırılmasıdır. Bilirkişinin ortalama faiz değerleri esas alarak hesaplama yapması ve ıslah tarihinin belirlenmemesi hatalıdır. Bu nedenle borçlu davacı vekilinin temyiz itirazları kabul edilmiş ve hüküm bozulmuştur. HUMK.nun 428. maddesi gereğince karar düzeltme isteğinde bulunulabileceği belirtilmiştir.
Kanun maddeleri: HUMK'nun Geçici 3. maddesi, HUMK'nun 388/4. (HMK m.297/ç), İİK'nun 366/3.maddeleri.
8. Hukuk Dairesi         2012/6581 E.  ,  2012/6903 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Şikayet

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki davacılar tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:


    KARAR

    Borçlular vekili itiraz dilekçesinde; ... İş Mahkemesinin 28.04.2011 tarih 2008/1193 Esas, 2011/172 Karar sayılı ilamı ile başlatılan ilamlı takipte, takip dayanağı ilamın temyiz edildiğini, takip alacağının kıdem tazminatı alacağı, ihbar tazminatı, ücret alacağı, yıllık ücretli izin alacağı, fazla mesai alacağına, genel tatil ücreti alacağına dayandığını, ilama ilişkin faiz hesabının dava konusunun ıslah edilme tarihleri dikkate alınmadan yapıldığını, banka mevduat faiz tutarı oranının yanlış uygulandığını belirterek ödeme emrinin faiz kısmına itiraz ederek ödeme emrinin bu kısım yönünden iptalini talep ve dava etmiştir.
    Takibe dayanak yapılan ilamda, hükmedilen kıdem tazminatı alacağına mevduata uygulanan en yüksek banka faizinin diğer alacak kalemlerine ise yasal faiz hesaplanmasına karar verilmiştir. Aynı zamanda ihbar tazminatı, fazla mesai alacağının ve genel tatil ücreti alacağının bir kısmına ıslah tarihinden itibaren faiz uygulanmasına karar verilmiştir. HGK.nun 20.9.2006 tarih ve 12-594/534 sayılı kararında da vurgulandığı üzere; kararın uygulanması gereken kısmı hüküm fıkrasıdır. Bu durumda mahkemece yapılacak iş; hüküm fıkrasında yer verilen mevduat faizinin tarafların bildirdikleri bankalardan hakkın doğum tarihinden itibaren birer yıllık devreler halinde bankalarca mevduata fiilen uygulanan en yüksek faiz oranının sorulması ve hakkın doğum tarihinden takip tarihine kadar istenebilecek faiz miktarının bilirkişiye hesaplattırılması şeklinde olmalıdır.
    Somut olayda, icra mahkemesince, taraflara uygulanmasını talep ettikleri faiz oranları ile ilgili bankaları bildirmesi imkanı sağlanmadan, bilirkişi tarafından bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faize ilişkin ortalama değerler esas alınarak hesaplama yapan bilirkişi incelemesine göre sonuca gidilmesi isabetsizdir.Ayrıca ıslah tarihi takibe ekli ilamın gerekçe ve hüküm kısmından anlaşılamamakta ise de mahkemece ıslah tarihi ilgili mahkemeden sorulup belirlendikten sonra bilirkişi raporu alınması yoluna gidilmesi gerekirken bilirkişinin takip talebine ekli faiz dökümü listesinde belirtilen ıslah tarihini (11.01.2011 tarihi) esas alarak yaptığı hesaplama ile sonuca gidilmeside isabetsizdir.
    Yukarıda açıklanan nedenlerle borçlu davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle, usul ve yasa hükümlerine uygun bulunmayan hükmün 6100 sayılı HMK.nun Geçici 3. maddesi yollamasıyla HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, taraflarca HUMK.nun 388/4. (HMK m.297/ç) ve İİK.nun 366/3.maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceği
    09.07.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi