Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/21037
Karar No: 2014/11091

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2013/21037 Esas 2014/11091 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2013/21037 E.  ,  2014/11091 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ankara 8. Aile Mahkemesi
    TARİHİ :20.06.2013
    NUMARASI :Esas no:2012/1261 Karar no:2013/861

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı (koca) tarafından, kusur belirlemesi ve kadın yararına hükmedilen tazminatlar yönünden; davacı (kadın) tarafından da boşanma sebebi, lehine hükmedilen nafaka ve tazminatların miktarları yönünden temyiz edilerek; temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması istenilmekle; duruşma için belirlenen 13.05.2014 günü duruşmalı temyiz eden davalı İ.. R.. vekili Av. İbrahim Demirci ile karşı taraf temyiz eden davacı H.. R.. vekili Av. H. O.. geldiler. Davalı vekili Av. İ. D.., "temyizlerinin kusur belirlemesi ve tazminat taleplerinin miktarı yönünden olduğunu, boşanma ile ilgili bir temyizlerinin olmadığını, ayrıca tanıklarının dinlenmediği şeklindeki temyizlerinden de vazgeçtiklerini" söyledi, beyanı okundu, imzası alındı. Gelenlerin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Davalı, temyiz dilekçesinde “tanıklarının dinlenmediğini” belirterek eksik inceleme ile hüküm kurulduğunu da ileri sürmüş ve bu hususu temyiz sebebi yapmış ise de, murafaa sırasında “eksik incelemeye” ilişkin temyiz itirazından vazgeçtiğini bildirmekle, davalının bu yöne ilişkin temyiz itirazlarının reddine karar verilmesi gerekmiştir.
    2-Davalının diğer yönlere ilişkin temyiz itirazları ile davacının temyiz itirazlarına gelince;
    Davacı, kocasının başka kadınla birlikte yaşadığını, bu kadından çocuğunun olduğunu ileri sürerek, öncelikle zina (TMK.md.161), bu mümkün olmadığı takdirde, evlilik birliğinin temelinden sarsılması (TMK.md.166) sebebine dayanarak boşanma talebinde bulunmuş; mahkemece Türk Medeni Kanununun 166/1-2. maddeleri gereğince boşanmaya, hak düşürücü süre geçtiğinden bahisle zina nedenine dayanan boşanma talebi yönünden ret kararı verilmiştir. Zina (TMK.md.161) sebebine dayanan boşanma davalarında, yasada öngörülen hak düşürücü süre, süre gelen eylemlerde, son eylemin bittiği tarihten itibaren başlar.
    Davalının, başka bir kadınla karı-koca gibi birlikte yaşamasının devamlılık arz ettiği, bu kadından bir çocuğunun olduğu ve davanın açıldığı tarihte de birlikte yaşamın devam ettiği tanıklarca ifade edildiğine göre, altı aylık sürenin sona erdiğinden söz edilemez. Hal böyle olunca, davanın süresinde açıldığı gözetilmeden şartları oluştuğu halde, zina nedenine dayanan boşanma talebinin kabulüyle boşanmaya karar verilecek yerde Türk Medeni Kanununun 166/1. maddesine dayalı boşanma hükmü kurulması doğru değildir.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre tarafların diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, davalının "eksik incelemeye" dayanan temyiz itirazının ise yukarıda 1.bentte gösterilen sebeple REDDİNE, duruşma için taktir olunan 1100 TL. vekalet ücretinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine, istek halinde temyiz peşin harcının yatıranlara geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 13.05.2014 (Salı)







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi