Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/21138
Karar No: 2014/11077

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2013/21138 Esas 2014/11077 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2013/21138 E.  ,  2014/11077 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ :İpoteğin Kaldırılması

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilerek; temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması istenilmekle; duruşma için belirlenen 13.05.2014 günü temyiz eden davacı ... vekili Av. ... geldi. Karşı taraf davalı...Bankası AŞ. vekili Av. ... geldi. Davalılardan ... gelmedi. Gelenlerin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle ipotek 6.2.2008 tarihinde tesis edilmiş olup, davacının evliliğin bundan sonra 24.02.2010 tarihinde kesinleşen boşanma kararı ile sona ermiş bulunmasına, evliliğin sona ermesiyle bu evlilikten doğan yasal hakların da ortadan kalkmış olmasına, davacının sonradan davalı eşiyle 9.2.2011 tarihinde yeniden evlenmiş olmasının, boşanma ile sona eren ilk evlilik döneminde rızası alınmadan tesis edilmiş olan ipoteğin kaldırılmasını isteme hakkı vermeyeceğine göre, yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, duruşma için takdir olunan 1100.00 TL. vekalet ücretinin davacıdan alınıp... Bankası AŞ."ye yükletilmesine, aşağıda yazılı harcın temyiz edene yükletilmesine, peşin alınan harcın mahsubuna ve 119.00 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, işbu kararın tebliğinden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere vekalet ücreti yönünden oyçokluğuyla, diğer yönlerden oybirliğiyle karar verildi.13.05.2014 (Salı)

    (Muhalif)

    KARŞI OY YAZISI

    Dava, lehine ipotek tesis edilen bankaya ve konut üzerinde hak sahibi olan eşe karşı açılmış, davalılar için müşterek bir sebepten dolayı reddedilmiştir. Böyle bir durumda davalıların her ikisi için tek bir vekalet ücreti tayin edilmiş olması doğrudur (27.06.1956 tarihli 2/14 sayılı İçt.Bir. Kararı). Ne var ki davalılardan Şefika kendisini vekille temsil ettirmemiştir. Bu davalı da davada kendisini vekille temsil ettirmiş olsa idi, tayin edilen tek vekalet ücreti, bu iki davalı arasında paylaştırılacak ve davalı banka, vekalet ücretinin yarısını alabilecekti. Diğer davalı davada kendisini vekille temsil ettirmediğine göre, davacının bankaya karşı, tayin edilen vekalet ücretinin yarısından sorumlu tutulması gerekir. Bu husus nazara alınmadan vekalet ücretinin tamamının banka lehine hükmedilmesi doğru bulunmamıştır. Hükmün bu bölümünün bozulması veya bu yönden düzeltilerek onanması gerektiği düşüncesiyle sayın çoğunluğa bu yönden katılmıyorum.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi