Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/15158
Karar No: 2014/2208
Karar Tarihi: 20.02.2014

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2013/15158 Esas 2014/2208 Karar Sayılı İlamı

14. Hukuk Dairesi         2013/15158 E.  ,  2014/2208 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Kaş Asliye Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 06/02/2013
    NUMARASI : 2010/47-2013/61

    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 09.02.2010 gününde verilen dilekçe ile elatmanın önlenmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın S.. İ.. yönünden kabulüne, D.. G.. yönünden husumet nedeniyle reddine dair verilen 06.02.2013 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı S.. İ.. vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne, duruşma isteğinin değerden reddine karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Dava, komşuluk hukukuna aykırı davranışın giderilmesi isteğine ilişkindir.
    Davacı vekili, müvekkilinin taşınmazına komşu, davalılardan D.. G.."nun maliki olduğu .. ada .. parsel sayılı taşınmaz üzerinde diğer davalı S.. İ.. tarafından fırın işletildiğini, her iki taşınmaz üzerindeki binaların bitişik nizamda, prefabrik malzemeden inşa edilen, mesken niteliğinde afet evleri olduğunu, fırının faaliyeti sırasında meydana gelen ısı, koku, is ve gürültü nedeniyle rahatsızlık duyduğunu belirterek komşuluk hukukuna aykırı olarak işletilen fırının işletilmesinin önlenmesini istemiştir.
    Davalı S.. İ.. vekili, fırının bulunduğu binanın betonarme olduğunu, ısı ve sesin davacının bulunduğu binanın prefabrik olması nedeniyle geçtiğini, izalasyon ve ses yalıtımı yapmaya hazır olduklarını, fırını ruhsatlı olarak çalıştırdıklarını belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Davalı D.. G.., davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, davalı S.. İ.. yönünden davanın kabulü ile A. İli, K. İlçesi, İ. Köyü A.mevkinde bulunan 13 ada 6 parsel no"lu taşınmazın giriş katında bulunan yerin davalı tarafından fırın olarak işletilmesinin önlenmesine, diğer davalı D.. G.. yönünden davanın husumet nedeniyle reddine karar verilmiştir.
    Hükmü, davalı S.. İ.. vekili temyiz etmiştir.
    TMK m. 683 deki "Bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içinde, o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir. Malik, malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı istihkak davası açabileceği gibi, her türlü haksız elatmanın önlenmesini de dava edebilir” hükmü ile mülkiyet hakkının kanunla toplum yararına kısıtlanabileceği temel ilke olarak kabul edilmiştir. Aynı maddenin ikinci fıkrasında, mülkiyet hakkının nasıl korunacağı hükme bağlanmış, 730 ve 737. maddeleriyle de taşınmaz malikinin başkalarına zarar vermesinin önlenmesi hedeflenmiştir.
    Komşuluk hukukundan kaynaklanan elatmanın önlenmesi davalarında davalının kusurlu olması aranmaz. Davalının kusurlu olup olmaması, kasıtlı hareket edip etmemesi, elatmanın önlenmesi davasına etkili değildir. Yeter ki, davalının eylemi ile davacının zararı arasında illiyet bağı bulunsun. Davalının hiçbir kusuru olmasa dahi, elatmanın önlenmesine, eski hale getirme ve tazminata hükmedilebilir.
    Bilirkişi raporlarında, komşuluk hukukuna aykırı davranışın katlanılabilir sınırlar içerisinde mi kaldığı, yoksa taşkın kullanmanın mı söz konusu olduğu tüm detayları ile açıklanmalı, taraflar arasındaki zorunlu çıkar çatışmalarını denkleştirecek, en adil çözüm yolu veya yolları gerekçeli olarak gösterilmelidir. Davacının zararının önlenmesi esas olmakla birlikte, davalıya da en az zarar verecek veya külfet yükleyecek önlem veya önlemler belirtilmeli, davalının yaptığı veya diktiği şeylerin yıkılması veya sökülmesi, yaptığı tesis ve işletmelerin kapatılması, yasaklanması veya başka yere taşınması son çare olarak düşünülmelidir.
    Taşkın kullanma belirlendiği takdirde elatmanın tamamen ortadan kaldırılması veya tahammül sınırları içerisine çekilebilmesi için ne gibi önlemlerin alınması gerektiği bilirkişiler aracılığı ile tespit edilerek, tarafların yarar ve çıkar dengeleri de gözetilerek bunların en uygununa karar verilmelidir.
    Somut olaya gelince, davalının, dava konusu .. ada.. parsel sayılı taşınmaz üzerinde bulunan taşınmazda, Kalkan Belediyesi"nin 15.03.2007 tarih ve 5 sayılı ruhsatnamesi ile ruhsat alarak fırın işlettiği anlaşılmaktadır. Mahkemece yapılan keşif sonucu alınan bilirkişi raporunda, yapılacak olan ses ve ısı yalıtımının ve baca filtrasyonunun fırının çevreye verdiği rahatsızlığı tam olarak giderilemeyeceği, mevcut ekmek fırınının İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe ve Sağlık Bakanlığı"nın Gıda Üretim Tesisleri Yönetmeliğine uygun olmadığı, tespit edilen komşuluk hukukuna aykırılıkların kısmen giderilebileceği belirtilmiştir. Bu durumda mahkemece, bilirkişilerden ek rapor alınarak bilirkişi raporunda belirtilen tedbirlerin alınmasından sonra tahammül sınırlarının aşılıp aşılmadığının, tarafların yarar ve çıkar dengeleri de gözetilerek maruz kalınan rahatsızlığın nasıl ve ne şekilde giderilebileceğinin tespiti ile bunun için alınması gerekli tedbirlerin belirlenmesi gerekirken çalışma ruhsatı iptal edilmeyen söz konusu fırının işletilmesnin önlenmesine karar verilmesi doğru görülmemiş, bu sebeple hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı S.. İ.. vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, 20.02.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi