10. Hukuk Dairesi 2019/4173 E. , 2021/8996 K.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :İş Mahkemesi
Asıl ve bozmadan sonra birleşen davalar, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
Mahkemece, bozmaya uyularak hükümde belirtilen gerekçelerle asıl ve birleşen davaların kısmen kabulüne, karar verilmiştir.
Hükmün, davacı Kurum ve davalılar ..., ...Kardeşler Gıda Nak. İnş. Hafr. San. Tic. Ltd. Şti. ve ... vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
1-Öncelikle, eldeki davada, meydana gelen olay ile ilgili olarak tazminat ve ceza davalarının onaylı ve okunaklı birer suretlerinin celbi ile dosya arasına alınması gereklidir.
2-7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun 12"inci maddesine göre, tüzel kişilere tebligat yetkili temsilcilerine yapılır.
Bir ticaret şirketinin taraf bulunduğu bir dava devam ederken şirket tasfiye haline girerse, şirketin taraf ehliyeti son bulmaz. Zira, şirketin tüzel kişiliği tasfiye amacıyla sınırlı olmak üzere devam eder. Şirket davada taraf olarak kalmayı sürdürür; yalnız, şirket davada tasfiye memurları tarafından temsil edilir (Baki Kuru, Hukuk Muhakemeleri Usulü, C. I, ... 2001, s. 935, aynı yönde görüş için bkz. İlhan E. Postacıoğlu, Medeni Usul Hukuku Dersleri, 6. Bası, ... 1975, s. 209). Ancak ortaklık, ticaret sicilinden kaydı silininceye kadar tüzel kişiliğini korur. Bu nedenle, gerek infisah gerekse fesih kararı, ortaklığın sonunu değil, tasfiye işlemlerinin başlangıcını ifade eder (Hasan Pulaşlı, Şirketler Hukuku Temel Esaslar, 10. Baskı, 2011, s. 511; İsmail Doğanay, Türk Ticaret Kanunu Şerhi, C. II, 4. Baskı, 2004, s. 1309).
Nitekim Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 10.06.2009 gün ve 2009/11-173 E. -2009/247 K. sayılı ve 14.3.2012 tarih ve E. 2011/12-850, K. 2012/147 sayılı ilamlarında da; iflas eden şirketin ticaret sicilinden kaydı silinmekle dava ve taraf ehliyetinin sona ereceği kabul edilmiştir.
Dosya kapsamına göre, davalılardan ... Hafr.Mad. ve İnş.San.Tic.Ltd.Şti hakkında önce iflasının ertelenmesi davası açıldığı daha sonra bu davanın reddolduğu ve bu şirketin iflasına dair karar verildiği, ne var ki Ticaret Sicil Memurluğundan gelen yazı içeriklerine göre, ...Hafr.Mad. ve İnş.San.Tic.Ltd.Şti’nin tasfiye haline girdiği ve ... 1. İcra Dairesinin görevlilerince tasfiyesine devam ediliğinin bildirildiği; gerekçeli karar ve temyiz dilekçesinin de ... 1. İcra Dairesine tebliğ edildiği anlaşılmaktadır.
Buna göre anılan davalı şirket hakkında verilen iflas kararının kesinleşip kesinleşmediği belirlenmeli, iflasına karar verilmiş olması ve kesinleşmesi halinde, davalı şirket hakkında verilen iflas kararı nedeniyle, iflasın açılmasıyla dava takip yetkisi (ve taraf sıfatı), artık müflise değil, iflas idaresine ait olup, adi tasfiyede İİK"nın 226-229 maddeleri gereği iflas masasını temsil yetkisi iflas idare memurlarına, şayet basit tasfiye (İİK. md.218) usulü benimsenmişse de bu temsil yetkisi İflas Müdürlüğüne (İflas Dairesine) ait olması nedeniyle, iflas müdürlüğünce yetkilendirilmiş kimseye gerekçeli karar tebliği sağlanmalı, ikinci alacaklılar toplantısı yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa tarihi belirlenmeli, şirket kaydının terkin edilmiş olması halinde ise davalı şirketin ihya edilmesi için yasal prosedür işletilmek suretiyle, şirketin ihyasına dair karar alındıktan sonra, belirlenecek tasfiye memuruna gıyabi hüküm yöntemince tebliğ edilerek, temyiz süresi geçtikten ve gerektiğinde 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun geçici 3. maddesindeki düzenleme gereği, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 432. maddesindeki prosedür işletildikten sonra gönderilmek üzere dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, temyiz itirazlarının bu noksanlıklar giderilip dosya geldikten sonra incelenmesine, 24.06.2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.