Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/7328
Karar No: 2021/8992
Karar Tarihi: 24.06.2021

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2020/7328 Esas 2021/8992 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sigortalı bir kişi iş kazası sonucu sürekli iş göremez hale geldiği için maddi ve manevi tazminat davası açtı. Dava kısmen kabul edildi ve karar temyiz edildi. Ancak davalının ölmesi nedeniyle olayın süreci değişti. Mahkeme tarafından yapılan incelemede mirasçılarının davaya dahil edilmediği ve kararın usule uygun olmadığı belirtildi. Mahkeme, mirasçıların tespit edilmesinin sağlanarak, taleplerinin de değerlendirilmesi gerektiğini ve kararda miras paylarının da dikkate alınması gerektiğini belirtti. Kanun maddeleri ise HMK'nun 27. ve 369. maddeleri ile Borçlar Kanunu'nun 397. maddesi olarak belirtildi.
10. Hukuk Dairesi         2020/7328 E.  ,  2021/8992 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi

    İş kazası nedeniyle sürekli iş göremezliğe uğrayan sigortalının maddi ve manevi tazminatı davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle davanın kısmen kabulüne ilişkin hükmün süresi içinde temyizen incelenmesi taraf avukatlarınca istenilmesi ve davalı avukatınca duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine, dosya incelenerek, işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 24/06/2021 Perşembe günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü duruşmalı temyiz eden davalı adına Av. ... ile davacı adına Av. ... geldiler. Duruşmaya başlanarak, hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek aynı günde Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sora işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi haklarıyla bağlı olarak HMK."nun 27. maddesi hükmü uyarınca, hukuki dinlenilme hakkına sahiptirler. Hukuki dinlenilme hakkı, Anayasanın 36. maddesinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. maddesinde düzenlenen adil yargılama hakkının en önemli unsurudur.
    Taraf ehliyeti dava şartıdır, davanın her aşamasında hâkim tarafından incelenebilir, taraflar da davanın sonuna kadar bunu ileri sürebilirler. Bu itibarla, davanın taraflarından birinin ölmesi halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir. Bu nedenle, davaya ölen tarafa karşı veya onun tarafından devam edilmesine imkan yoktur. Ölü kişi adına hüküm kurulamaz. Yalnız öleni ilgilendiren yani mirasçılara geçmeyen haklara ilişkin davalar tarafın ölümü ile konusuz kalır. Yalnız ölen tarafı ilgilendirmeyen, yani mirasçıları da ilgilendiren, mirasçıların malvarlığı haklarını etkileyen davalar tarafın ölümü ile konusuz kalmaz. Bu davalara, ölen tarafın mirasçıları tarafından veya ölen tarafın mirasçılarına karşı devam edilir. Borçlar Kanunu"nun 397. (6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 513.) maddesi hükmüne göre; aksi sözleşmeden ve işin mahiyetinden anlaşılmadıkça vekil edenin ölümü ile vekalet ilişkisi son bulur.
    Eldeki davada; sigortalı ...’ın yargılamanın devamı esnasında 26.11.2016 tarihinde, vefat ettiği, davacının kendisini vekille temsil ettirdiği ve mirasçılarının davaya dâhil edilmediği anlaşılmaktadır.
    Bu açıklamalar doğrultusunda mahkemece yapılacak iş davacı ...’ın mirasçılarının tespit edilerek, davaya dâhil edilmelerinin sağlanarak, mirasçıların ileri sürecekleri talepleri de değerlendirmek, hükmedilecek tazminatlarda sigortalının ölümüne ilişkin maddi olguyu dikkate almak, verilecek kararda da mirasçıların miras paylarını dikkate alarak mirasçılar lehine karar verilmesi hususunu gözetmek suretiyle usule uygun bir karar vermekten ibarettir
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz ardı edilerek, eksik araştırma ve inceleme sonucu, yazılı şekilde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O hâlde, HMK’nun 369.maddesi kapsamında kanunun açık hükmüne aykırı görülen bu husus dikkate alınarak bu aşamada davacı ve davalı taraf vekillerinin temyiz itirazlarının sair yönleri incelenmeksizin hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle davacı ve davalı tarafın sair temyiz itirazları incelenmeksizin BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde taraflara iadesine, davacı avukatı yararına takdir edilen 3.050.00 TL. Duruşma avukatlık parasının davalıya yükletilmesine, davalı avukatı yararına takdir edilen 3.050.00 TL. Duruşma avukatlık parasının davacıya yükletilmesine, 24/06/2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi