3. Hukuk Dairesi 2016/7333 E. , 2017/15674 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK(TÜKETİCİ) MAHKEMESİ
Taraflar arasındaki menfi tespit davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı; davalı kuruma babasının 8697164 tesisat no ile mesken abonesi olduğunu, babasının 1993 yılında vefat ettiğini, aboneliği kendisinin kullandığını, elektrik sayacının çalışmasına rağmen kaçak elektrik kullandığı iddiasıyla tanzim edilen 7.858,68 TL tutarlı elektrik faturalarının fahiş ve dayanaksız olduğunu, kullanılan elektriğin sayaçtan geçtiğini buna rağmen kaçak elektrik kullanımı muamelesi yapıldığını beyan ederek gerçek borç bedelinin tespitini talep ve dava etmiştir.
Davalı; davacının babası adına olan aboneliği babasının vefatından sonra üzerine almadan kullanmaya devam ettiğini ve kuruma borcundan dolayı kesilen enerjiyi izinsiz açmak suretiyle kaçak elektrik kullandığının tespit edildiğini bu nedenle elektriğin kesildiğini belirterek davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece; dava konusu fatura bedellerinin kaçak elektrik kullanımından değil usulsüz kullanımdan dolayı tahakkuk ettirilmesi gerektiği yönündeki elektrik mühendisi bilirkişi ve hukukçu bilirkişi raporlarına itibar edilerek davanın kısmen kabulü ile, davacının kullanmış olduğu elektriğin usulsüz elektrik kullanımı olduğunun ve davacının davalı kuruma 3.466,88 TL elektrik faturası olduğunun tespitine, davacının toplam borcunun iki eşit taksitte ödenmesine karar verilmiş, hüküm süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, kaçak elektrik kullanımından kaynaklı borca yönelik borçlu olmadığının tespiti istemine ilişkindir.
4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununa dayanılarak hazırlanan ve 25 Eylül 2002 günlü Resmi Gazetede yayınlanarak 01.03.2003 tarihinde yürürlüğe giren Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 13. maddesi b bendinde; Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin ilgili mevzuata uygun olarak kestiği elektrik enerjisini, yükümlülüklerini yerine
getirmeden dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin izni dışında açması, kaçak elektrik tüketimi olarak açıkça belirtilmiş; 15. madde hükmünde de, kaçak ve usulsüz elektrik enerjisi kullanımına ilişkin tespit, süre, tüketim miktarı hesaplama, tahakkuk, ödeme yöntemleri ile diğer usul ve esasların dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından belirlenerek Kuruma sunulacağı ve kurul onayı ile uygulamaya konulacağı açıklanmıştır.
Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından, 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından uygulanacak “Kaçak ve Usulsüz Elektrik Enerjisi Kullanılması Durumunda Yapılacak İşlemlere İlişkin Usul ve Esaslar” hakkında 622 sayılı karar alınmıştır.
Somut olaya gelince; davacının davalı şirketin 8697164 tesisat nosu ile mesken abonesi olan vefat etmiş babasının aboneliğini kullandığı, davalı kurum tarafından abonelik hakkında on iki adet kaçak elektrik tutanağı düzenlendiği, iş bu tutanaklarda borcundan dolayı kesik olan elektriğin mühür kırılarak açılmak suretiyle kullandığının belirtildiği ve bu kaçak tutanaklarına istinaden dava konusu faturaların tahakkuk ettirildiği anlaşılmaktadır.
Mahkemece bilgisine başvurulan elektrik mühendisi bilirkişi tarafından düzenlenen ve hükme esas alınan 04.05.2015 tarihli bilirkişi raporunda 01.03.2003 tarihinde yürürlüğe giren Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği ve 622 sayılı kurul kararında belirtilen süre,tüketim miktarı hesaplama, ortalama aylık çalışma süreleri, tahakkuka ilişkin düzenlemelerdeki hususlar dikkate alınmadan usulsüz elektrik kullanımına ilişkin hesaplama yapıldığı anlaşılmaktadır.
Davacının dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin ilgili mevzuata uygun şekilde kestiği elektrik enerjisini, yükümlülüklerini yerine getirmeden dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin izni dışında açması kaçak elektrik enerjisi tüketimi olduğu ve Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 13/b maddesi hükmüne göre kaçak elektrik tüketimi hesaplaması yapılması gerektiği kuşkusuzdur.
O halde mahkemece; tahakkuk tarihinde yürürlükte olan 01.03.2003 tarihinde yürürlüğe giren Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği ve 622 sayılı kurul kararı somut olaya uygulanmak suretiyle alanında uzman bilirkişi ya da bilirkişi heyetinden taraf ve Yargıtay denetimine elverişli bilirkişi raporu alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, anılan yönler gözetilmeden eksik inceleme ve araştırmaya dayalı bilirkişi raporu hükme esas alınmak suretiyle yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz edilen hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince davalı taraf yararına BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 6100 sayılı HMK"nun geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK.nun 440.maddesi gereğince karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 09.11.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.