Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/3830
Karar No: 2019/2958
Karar Tarihi: 15.04.2019

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2018/3830 Esas 2019/2958 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, geçirdiği kazanın iş kazası olduğunun tespit edilmesi için dava açmıştır. Mahkeme, davacının kazasının kurum tarafından iş kazası olarak tespit edildiği gerekçesiyle konusuz kalan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar vermiştir. Ancak davalı işveren temyiz etmiş ve iş kazasının tespiti istemine ilişkin bu tür davaların 5510 sayılı Yasa'nın 13. maddesinden kaynaklandığını ve iş kazasının tespiti için iki şartın birlikte gerçekleşmesi gerektiği, ispat yöntemi olmadığı ve diğer davalı işveren yönünden de olayın iş kazası olarak kabul edilip edilmediğinin değerlendirilmesi gerektiğini belirtmiştir. Bu nedenle, davalı işveren vekilinin temyiz itirazları kabul edilerek hüküm bozulmuştur. Kanun maddeleri ise 5510 sayılı Yasa'nın 13. maddesidir.
21. Hukuk Dairesi         2018/3830 E.  ,  2019/2958 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Davacı, geçirdiği kazanın iş kazası olduğunun tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, davanın esası hakkında bir karar verilmesine yer olmadığına karar vermiştir.
    Hükmün, davalılar vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar verildi.

    K A R A R

    1-Dosyadaki yazılara,toplanan delillere,hükmün dayandığı gerektirici nedenlere göre; dahili davalı kurum vekilinin temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davalı işverenin temyize gelince;dava, iş kazasının tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkeme, davacının geçirdiği kazanın kurum tarafından iş kazası olarak tespit edildiği gerekçesiyle konusuz kalan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden davalı şirkette çalışan davacının 30.11.2013 tarihinde iki ton ağırlığındaki paletin ayağına düşmesi sonucu yaralandığı, söz konusu kazanın davalı şirketin işyerinde bulunduğu sırada ve iş sırasında meydana gelen iş kazası neticesinde olduğunun tespiti istemiyle iş bu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
    İş kazasının tespiti istemine ilişkin bu tür davalar 5510 sayılı Yasa"nın 13.maddesinden kaynaklanmaktadır. Anılan maddeye göre iş kazası; a) sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, b) işveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısıyla, c) sigortalının, işveren tarafından görev ile başka bir yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, d) sigortalıların işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında sigortalıyı hemen veya daha sonra bedence veya ruhça arızaya uğratan olaylardır. Zararlandırıcı sigorta olayının iş kazası sayılması için, 1) sigorta olayına maruz kalan kişinin sigortalı olması, 2) sigorta olayının maddede sayılı sınırlı olarak belirtilen hal ve durumlardan birinde meydana gelmesi koşuldur. Başka bir anlatımla, sigorta olayının, iş kazası sayılabilmesi için iki koşulun birlikte gerçekleşmesi zorunlu olup iş kazası tespiti davaları bakımından özel olarak belirlenmiş bir ispat yöntemi de yoktur. Bu davaların her türlü delille ispatı mümkündür.
    Olayın iş kazası sayılması gerektiğinin tespitine ilişkin davanın asıl amacı, 5510 sayılı Yasa gereğince hak sahiplerine iş kazası sigorta kolundan gelir bağlanmasının teminine yöneliktir. Diğer yandan bir sosyal sigorta olayının iş kazası sayılıp sayılmaması işverenin dahi hak alanını ilgilendirir. Zira işveren kusurlu ve de olayda iş kazası ise, kurum bağladığı gelirin peşin değerini işverenden isteyebilecektir.
    Somut olayda, yargılama aşamasında Kurum tarafından söz konusu olayın iş kazası olarak kabul edilmesi diğer davalı işveren yönünden de olayın iş kazası olarak kabul edildiği anlamına gelmemektedir.
    Yapılacak iş, diğer davalı işveren yönünden de işin esasına girilerek yapılacak değerlendirme sonucuna göre Mahkemece bir karar vermekten ibarettir.
    O halde, davalı işveren vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz eden davalılardan ..."ye iadesine 15.04.2019 gününde oybirliği ile karar verildi.







    G.K

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi