Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/34685
Karar No: 2016/13607
Karar Tarihi: 20.06.2016

İşyeri dokunulmazlığının ihlali - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/34685 Esas 2016/13607 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık ve diğer kişilerin, mağdurun avukatlık bürosuna girmek için zorla kilit açma yöntemini kullanarak, kapıyı kırarak girdikleri ve böylece işyeri dokunulmazlığının ihlali suçunu işledikleri tespit edilmiştir. Ancak kararın, cezai eylemler için kullanılan TCK'nın 116/4. maddesindeki cebrin kişilere yönelmesi, şiddet eylemi ile konut dokunulmazlığının bozulması arasında nedensellik bağı ve cebrin eşyaya karşı yönelmesi halinde diğer şartların da varlığı halinde, TCK'nın 116/1. maddesi kapsamında değerlendirilmesinde zorunluluk bulunduğu hususları açıklanmadan verildiği için bozulmuştur. Ayrıca, sanık hakkında uygulanan hak yoksunluğuna karar verilmesi, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği için yasal değildir. Kararda geçen kanun maddeleri TCK'nın 116/1 ve 116/4. maddeleridir.
18. Ceza Dairesi         2015/34685 E.  ,  2016/13607 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : İşyeri dokunulmazlığının ihlali
    HÜKÜM : Mahkumiyet



    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Bozmaya uyularak yapılan yargılamada vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede, başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    TCK"nın 116/4. maddesinde düzenlenen cebir suretiyle konut dokunulmazlığının ihlali suçunun oluşabilmesi için, cebrin kişilere yönelmesi, fail tarafından kişilere karşı yöneltilen şiddet eylemi ile konut dokunulmazlığının bozulması arasında nedensellik bağının bulunması, şiddetin konut dokunulmazlığını bozmak amacını taşıması ve bu amacın gerçekleşmesi için araç olarak kullanılması gerektiği, bu itibarla cebrin eşyaya karşı yönelmesi halinde diğer şartların da varlığı halinde eylemin, TCK"nın 116/1. maddesi kapsamında değerlendirilmesinde zorunluluk bulunduğu, yargılamaya konu somut olayda ise, mağdur ... ... yöneticiliğini yaptığı ve aynı zamanda sakini olduğu apartmana yapılacak işlerle ilgili olarak, bazı apartman sakinleri ile sorun yaşandığı, olay tarihinde sanık ... ve bu dosya kapsamında haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olan diğer sanıklar ..., ... ve ..."ın birlikte mağdurun avukatlık bürosuna geldikleri, büronun giriş kapısına vurmak suretiyle kilit yerini kırarak büroya girdikleri, bu hususların 10/06/2009 tarihli celsede dinlenen mağdurun ve tanık ..."nın beyanları, 09/08/2010 tarihli olay yeri inceleme ve delil tespit tutanağı ile sabit görüldüğünün ve mahkemece de oluşun bu şekilde kabul edildiğinin anlaşılması karşısında, konut dokunulmazlığını ihlal etme amacıyla kişilere yönelmiş cebrin ne şekilde oluştuğu açıklanmaksızın, yazılı şekilde hüküm kurulması,
    Kabule göre de,
    TCK’nın 53/1-b maddesinde yer alan hak yoksunluğunun uygulanmasına ilişkin düzenleme, Anayasa Mahkemesinin 08/10/2015 tarih ve 2014/140 esas, 2015/85 sayılı kararıyla iptal edilmesine karşın, sanık hakkında uygulanma olanağı bulunmayan bu madde uyarınca hak yoksunluğuna hükmolunması,
    Kanuna aykırı ve sanık ... müdafiinin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnameye aykırı olarak, HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas mahkemesine gönderilmesine, 20/06/2016 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi