Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/31522
Karar No: 2016/13593
Karar Tarihi: 20.06.2016

Konut dokunulmazlığının ihlali - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/31522 Esas 2016/13593 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen ve Temyiz Mahkemesi tarafından incelenen kararda, sanığın bir kimsenin konutuna ya da konutunun eklentilerine rızasına aykırı bir şekilde girmesi sonucu oluşan konut dokunulmazlığının ihlali suçuyla ilgili olduğu belirtilmiştir. Suçun soruşturulması ya da kovuşturulması mağdurun şikayetine bağlı olarak ilerlerken, cebir ya da tehdit ile ya da gece vakti işlenmesi durumunda şikayet koşuluna bağlı olmayacağı belirtilmiştir. Kararda, sanığa isnat edilen eylemin gece vakti gerçekleştiği ve konut dokunulmazlığının ihlali suçu kapsamında olduğu belirtilerek, yapılan kararın kanuna aykırı olduğu ve hükmün bozulması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Kanun Maddeleri: TCK 116/1, TCK 116/4, TCK 6/1-e
18. Ceza Dairesi         2015/31522 E.  ,  2016/13593 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Konut dokunulmazlığının ihlali
    HÜKÜM : Düşme


    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede, başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    TCK"nın 116/1 maddesinde düzenlenen konut dokunulmazlığının ihlali suçunun oluşabilmesi için, failin, bir kimsenin konutuna ya da konutunun eklentilerine o kişinin rızasına aykırı olarak girmesi veya rıza ile girdikten sonra, çıkması istenilmesine rağmen, bu yerden çıkmaması gerekmektedir. Suçun işlenmesi için genel kast yeterli olup, eylemin hangi saikle gerçekleştirildiğinin bir önemi yoktur. Bir başka söyleyişle, failin, rızaya aykırı olduğunu bilerek bir kimsenin konutuna girmesi halinde açıklanan suç oluşacaktır. Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun temel şeklinin soruşturulması ya da kovuşturulması, mağdurun şikayetine bağlıdır. Ancak TCK"nın 116/4. maddesine göre bu suçun cebir ya da tehdit ile yahut gece vakti işlenmesi halinde, suçun soruşturulması ya da kovuşturulması şikayet koşuluna bağlı olmayacaktır. TCK"nın 6/1-e maddesinde ise gece vakti, güneşin batmasından bir saat sonra başlayan ve doğmasından bir saat evvele kadar devam eden zaman süresi olarak tanımlanmıştır. Bu itibarla temyize konu olay incelendiğinde, 02/01/2014 tarihinde kolluk aşamasında ifadesi alınan mağdur ..."ın beyanında, olay günü arkadaşı ... ile birlikte saat 05:30"da eve geldiklerinde sanığı evde gördüklerini beyan etmesi, aynı tarihli kolluk ifadesinde tanık Zülfiye"nin mağduru doğrulaması, sanığın alınan 02/01/2014 tarihli kolluk ifadesinde, 05:00 sıralarında evde bulunduğu hususunu kabul etmesi, UYAP üzerinden alınan güneş doğuş batış saatine ilişkin çizelgede güneşin doğuş saatinin 07:07 olarak gösterildiği ve gece bitiş saatinin TCK"nın 6/1-e maddesine göre 06:07 olduğunun anlaşılması karşısında, sanığa isnat olunan eylemin gece vakti konut dokunulmazlığının ihlali suçuna ilişkin olduğu gözetilmeden, şikayetten vazgeçme nedeniyle kamu davasının düşmesine karar verilmesi,
    Kanuna aykırı ve O Yer Cumhuriyet Savcısının temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnameye uygun olarak, HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas mahkemesine gönderilmesine, 20/06/2016 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi