Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/13196
Karar No: 2012/1727
Karar Tarihi: 09.02.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2011/13196 Esas 2012/1727 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, alacaklı tarafından açılan ortaklığın giderilmesi davasında mahkemece borçlu ortağın borcunu ödemiş olması nedeniyle davanın reddedildiğine karar vermiştir. Davacı vekili bu karara vekalet ücretine hasren temyiz etmiştir. Davacı, borçlu olan davalı ile ilgili olarak icra takibi yapıldığını ve icra mahkemesince ortaklığın giderilmesi davası açmak üzere yetki verildiğini belirtmiştir. Yargılama aşamasında, takip konusu borç tamamen ödendiğine göre dava konusuz kalmıştır. Davalılar yararına tek bir vekalet ücretine hükmedilmesi gerektiği halde her bir davalı için ayrı vekalet ücretine hükmedilmesi doğru değildir.
Kanun Maddeleri:
- İİK’nun 121. maddesi: Borcun icrası için verilen yetki.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2011/13196 E.  ,  2012/1727 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Ortaklığın giderilmesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, borçlu ortağın alacaklısı tarafından açılan bir adet taşınmazın ortaklığının giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece, takip konusu borcun ödenmiş olması nedeniyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından vekalet ücretine hasren temyiz edilmiştir.
    Davacı vekili, dava dilekçesinde, davalı ...’ın müvekkiline olan borcu nedeniyle davalı hakkında ... 20. İcra Müdürlüğü"nün 2007/26740 sayılı dosyası ile icra takibi yapıldığını, borçlunun miras bırakanından intikal eden taşınmazlardaki miras payına haciz konulduğunu, icra mahkemesince ortaklığın giderilmesi davası açmak üzere yetki verildiğini belirterek borçlu ...’ın ortak olduğu 382 parselin ortaklığının giderilmesini istemiştir.Yargılama aşamasında ... 20.İcra Müdürlüğünün 2007/26740 sayılı dosya borcunun ödendiği anlaşılmıştır.
    Dava açıldıktan sonra ortaya çıkan bir olay nedeniyle artık dava konusu edilen talep hakkında olumlu ya da olumsuz bir karar verilmesine gerek ya da neden kalmıyorsa, burada davanın konusuz kalmasından söz edilebilir. Esasen dava İİK.’nun 121.maddesi uyarınca alınan yetkiye dayanılarak alacaklı vekili tarafından açılmış ortaklığın giderilmesi davasıdır. Yargılama sırasında takip konusu borç tamamen ödendiğine göre dava konusuz kalmış durumdadır. Bu durumda mahkemece bir tespit hükmü niteliğinde olarak esas hakkında karar verilmesine yer olmadığına ve davanın açıldığı tarihteki durum ve koşula göre yargılama giderine karar vermesi gerekir. Borçlu ortak dışındaki diğer davalıların davanın açılmasına neden oldukları düşünülemeyeceğinden yargılama gideri ve vekalet ücretinin davacı ve borçlu ortak dışındaki davalılara yükletilmesi doğru değildir. Ne var ki tüm bu nedenler temyiz konusu yapılmamış olup hüküm davacı vekili tarafından ret sebebi aynı olan davalılar yararına tek bir vekalet ücretine hükmedilmesi gerektiğinden bahisle temyiz edilmiştir. Bu durumda mahkemece davalılar yaranına tek bir vekalet ücretine hükmedilmesi gerekirken kendisini vekille temsil ettiren her bir davalı için ayrı vekalet ücretine hükmedilmesi doğru değildir.
    Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün vekalet ücretine hasren BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 09.02.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi