Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/18697
Karar No: 2020/7984
Karar Tarihi: 02.12.2020

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/18697 Esas 2020/7984 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, İslahiye Sulh Hukuk Mahkemesinin 2010/565 Esas-2011/5 Karar sayılı mirasçılık belgesinin hatalı olduğunu belirtip iptali ve yeni bir mirasçılık belgesi verilmesini talep etmiştir. Mahkeme, davanın kabulüyle iptaline ve murisin mirasçılarının ve miras paylarının belirlenmesine karar vermiştir. Ancak Yargıtay, mahkemenin hatalı bilirkişi raporuna dayanarak yazılı şekilde hüküm kurduğunu ve bütün mirasçıları ve paylarını gösterir şekilde mirasçılık belgesi verilmesi gerektiğini belirterek kararı bozmuştur. Türk Medeni Kanunu'nun 495. maddesine göre, birinci derece mirasçılar, onun altsoyudur. Aynı yasanın 496. maddesine göre de altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı takdirde, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır. Aynı Kanun'un 499/1 maddesi uyarınca, sağ kalan eş, mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa mirasın yarısı eşe kalır.
14. Hukuk Dairesi         2016/18697 E.  ,  2020/7984 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 08.08.2014 gününde verilen dilekçe ile mirasçılık belgesinin iptali ile yeni mirasçılık belgesi verilmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 22.06.2016 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı ... tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, mirasçılık belgesinin iptali ile yeni bir mirasçılık belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
    Davacı; murisi ... ..."a ait İslahiye Sulh Hukuk Mahkemesinin 11.01.2011 tarih ve 2010/565 Esas, 2011/5 Karar sayılı mirasçılık belgesinin hatalı olduğunu belirterek mirasçılık belgesinin iptali ile yeni bir mirasçılık belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Mahkemece, davanın kabulüyle İslahiye Sulh Hukuk Mahkemesinin 11.01.2011 tarih ve 2010/565 Esas-2011/5 Karar sayılı mirasçılık belgesinin iptaline, murisin mirasçılarının ve miras paylarının belirlenmesine karar verilmiştir.
    Hükmü, davalı ... temyiz etmiştir.
    Bir kimsenin ölümü ile geriye bıraktığı mirasçılarını ve miras paylarını gösteren mirasçılık belgesinin verilmesi istemiyle dava açma hakkı kural olarak o kişinin mirasçılarına aittir. Mirasçılık belgesinde mirasçı olarak gösterilmeyen ve kendisine mirastan pay verilmeyen mirasçılarla, mirasçı olarak gösterilmesine rağmen gerekenden az pay verilen mirasçılar daha önce alınmış mirasçılık belgesinin iptali istemiyle dava açabilirler. Mahkemelerce yetki verilmiş olması koşuluyla mirasçı sıfatları bulunmayan kişiler dahi bu tür davaları açabilirler.
    Türk Medeni Kanununun 495. maddesine göre mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur. Aynı yasanın 496. maddesine göre de altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar. Mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır. Bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı takdirde, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.
    Aynı Kanunun 499/1 maddesi uyarınca, sağ kalan eş, mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa mirasın yarısı eşe kalır.
    Somut olayda, dosya içerisinde yer alan nüfus kayıtlarından ..."ın murisin oğlu ..."ın oğlu olduğu halde kendisine muris ... ..."ın mirasından pay verilmediği, adı geçen kişiye verilmesi gereken payın ... mirasçılarından ..."e verilerek hükümde bu mirasçıya iki defa pay verildiği anlaşılmıştır.
    Yine dosya içerisinde yer alan nüfus kayıtlarına göre; murisin oğlu ... ..."ın 20.03.1999 tarihinde evli ve çocuksuz olarak vefat ettiği, eşi ... ..."ın da 25.12.2002 tarihinde ölümü ile eşi ..."in ölümünden sonra 27.10.2000 tarihinde evlat edindiği ibrahim oğlu ..."ın kaldığı anlaşılmıştır. ... altsoyu olmadan vefat ettiğinden Türk Medeni Kanunu"nun 496 ve 499. maddelerine göre eşi ve 2. zümre mirasçıları birlikte mirasçı olacaktır. Bu durumda sağ kalan eş, ..."in anne ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olduğundan mirasının yarısına sahip olur. Ne var ki mahkemece bu husus dikkate alınmadan miras payının tamamı ... ..."ın evlatlığı ..."a ait olacak şekilde hüküm tesis edilmiştir. Mahkemece bütün mirasçıları ve paylarını gösterir şekilde ve payların doğru şekilde mirasçılara dağıtıldığı mirasçılık belgesi verilmesi gerekirken, hatalı bilirkişi raporuna dayanılarak yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş hükmün bu nedenlerle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı ..."ın temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın yatırana iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 02.12.2020 tarihinde oybirliği ile karar verildiBaşkan




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi