Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/1724
Karar No: 2013/5523
Karar Tarihi: 15.4.2013

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2013/1724 Esas 2013/5523 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, elatmanın önlenmesi ve yıkım isteğiyle açılmış ancak yıkım isteği daha sonra atiye bırakılmıştır. Mahkeme, yıkım isteğinin de söz konusu olması halinde paylı mülkiyet sahibi maliklerin birlikte dava açmalarının zorunlu olduğunu ve diğer bağımsız bölüm maliklerinin dava arkadaşlığı bulunması gerektiği kararına varmıştır. Türk Medeni Kanunu'nun 683. maddesi gereği, malik haksız elatmanın önlenmesini dava edebilir. Ancak, elatmanın önlenmesi ve yıkım istekli davaların tüm paydaşlar tarafından birlikte açılması yasal bir zorunluluk değildir. Mahkeme, yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde karar verdiği için karar bozulmuştur. Kararda geçen kanun maddeleri Türk Medeni Kanunu'nun 683. ve 693/3 maddeleridir.
1. Hukuk Dairesi         2013/1724 E.  ,  2013/5523 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İZMİR 1. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 16/10/2012
    NUMARASI : 2011/69-2012/435

    Yanlar arasında görülen elatmanın önlenmesi davası sonunda, yerel mahkemece davanın reddine ilişkin olarak verilen karar davacılar vekili tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla; dosya incelendi, Tetkik Hakimi .raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;
    Dava, elatmanın önlenmesi ve yıkım isteği ile açılmış, yargılama aşamasında davacılar yıkım isteklerini atiye bıraktıklarını bildirmişlerdir.
    Mahkemece, elatmanın önlenmesi yanında yıkım isteğinin de söz konusu olması halinde paylı mülkiyet sahibi maliklerin birlikte dava açmalarının zorunlu olduğu, bu zorunluluğun verilen süre içerisinde yerine getirilmediği, zorunlu dava arkadaşlığı bulunmakla diğer bağımsız bölüm maliklerinin davaya rıza ve muvafakatlerinin bulunması gerektiği, aksi halde davanın dinlenebilirliğinin olmadığı, binanın yıkımı suretiyle el atmanın önlenmesi gerektiğinden, el atmanın önlenmesi kararının tek başına infazının da olanaksız olduğu, bu yönden de hukuki yarar bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Bilindiği üzere; Türk Medeni Kanununun 683. maddesi “Bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içinde, o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir. Malik, malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı istihkak davası açabileceği gibi, her türlü haksız elatmanın önlenmesini de dava edebilir.” hükmünü getirmiştir.
    Öte yandan, Türk Medeni Kanununun 693/3 maddesi de, “paydaşlardan her biri, bölünemeyen ortak menfaatlerin korunmasını diğer paydaşları temsilen sağlayabilir “ hükmünü içermekte olup, elatmanın önlenmesi ve yıkım istekli davaların tüm paydaşlar tarafından birlikte açılmasını gerektirir yasal bir zorunluluk bulunmamaktadır.
    Hal böyle olunca, mahkemece işin esasının incelenerek sonucu uyarınca bir karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm tesisi doğru değildir.
    Kabule göre de; davanın ret sebebi uyarınca davalılar yararına hükmedilen avukatlık ücretinin maktu ücret üzerinden takdiri gerekirken, nispi ücrete karar verilmiş olması isabetsizdir.
    Davacılar vekilinin temyiz itirazları açıklanan nedenlerden ötürü yerindedir. Kabulü ile hükmün (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK."nın 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 15.4.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi