3. Hukuk Dairesi 2016/4928 E. , 2017/15192 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :TÜKETİCİ MAHKEMESİ
Taraflar arasındaki menfi tespit davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı; kendisine ait bağ evinde davalı ile yapılan abonelik sözleşmesi gereğince elektrik kullandığını ve kullanılan elektrik bedelini düzenli olarak ödediğini, 13.12.2012 tarihinde kaçak elektrik kullanıldığı iddiası ile tutanak tutulduğunu, oysa elektrik sayacının kendisinden habersiz olarak değiştirilmiş olduğunu, kendisinin sayaç dışı hiçbir şekilde kaçak elektrik kullanmadığını ileri sürerek, anılan tutanağa konu kaçak elektrik bedeli olarak tahakkuk ettirilen 3.212,40 TL’den borçlu olmadığının tespitini talep ve dava etmiştir.
Davalı, husumet itirazı ile birlikte davacının bağ evinde kayıtsız olarak sayaç kullanıldığından bahisle kaçak elektrik tutanağı tanzim edildiğini, aksinin ispatının davacıya ait olduğunu savunarak, davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece; davalı tarafından davacının kaçak elektrik kullandığı ispat edilemediği gerekçesiyle davanın kabulü ile davacının davalıya 07.01.2013 son ödeme tarihli 827,30 TL kaçak elektrik tüketim tahakkuku ve 2.385,10 TL kaçak ek tahakkuk olmak üzere 3.210,40 TL borçlu olmadığının tespitine karar verilmiş, hüküm süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmiştir.
Dava, kaçak elektrik kullanımından kaynaklı borca yönelik borçlu olmadığının tespiti istemine ilişkindir.
Tutanak tarihinde yürürlükte olan Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği"nin 13. maddesinde kaçak elektrik enerjisi tüketimi olarak kabul edilen fiiller sayılmıştır. Buna göre; ""yasal şekilde tesis edilmiş sayaçtan geçirilmeden mevzuata aykırı bir şekilde elektrik enerjisi tüketmek"" kaçak elektrik kullanımı olarak belirtilmiş, 15. madde hükmünde de, kaçak ve usulsüz elektrik enerjisi kullanımına ilişkin tespit, süre, tüketim miktarı hesaplama, tahakkuk, ödeme yöntemleri ile diğer usul ve esasların dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından belirleneceği açıklanmıştır.
Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği"nin uygulanmasına ilişkin olarak 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler
-2-
tarafından uygulanacak “Kaçak ve Usulsüz Elektrik Enerjisi Kullanılması Durumunda Yapılacak İşlemlere İlişkin Usul ve Esaslar” hakkında 622 sayılı karar alınmıştır.
Somut olayda; davacının, dava konusu yerde abonelik tarihinde bulunan sayaç dışında kuruma kayıtlı olmayan sayaçtan geçirmek suretiyle elektrik enerjisi kullandığı sabittir. Buna göre, davacının fiilinin Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği"nin 13. maddesi anlamında kaçak kullanım fiili olduğunda şüphe yoktur.
O halde mahkemece; davacının, Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği"nin 13. maddesi anlamında kaçak elektrik kullandığı göz önünde tutularak, tutanak tarihinde yürürlükte olan Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından alınan “Kaçak ve Usulsüz Elektrik Enerjisi Kullanılması Durumunda Yapılacak İşlemlere İlişkin Usul ve Esaslar” hakkında 622 sayılı karar ve takip konusu tutanak çerçevesinde konusunda uzman bilirkişi heyetinden davacının sorumlu olacağı miktar belirlenmeli ve sonucuna göre bir karar verilmelidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz edilen hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince davalı taraf yararına BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 6100 sayılı HMK"nun geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK.nun 440.maddesi gereğince karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 02.11.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.