Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/32444
Karar No: 2020/4065
Karar Tarihi: 03.03.2020

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/32444 Esas 2020/4065 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, iş sözleşmesinin haksız feshedildiği iddiasıyla kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin ücreti alacağının talep edilmesine ilişkindir. Mahkeme, davacının işverence özelleştirme nedeniyle işten çıkartıldığı gerekçesiyle ihbar tazminatı alacağı hüküm altına alınmıştır. Ancak, iş sözleşmesinin davacı tarafça çalışma şartlarının ağırlaştırılması nedeniyle haklı nedenle feshedildiği ve dolayısıyla ihbar tazminatı talebinin reddedilmesi gerektiği sonucuna varmıştır. Kararda geçen kanun maddeleri ise iş sözleşmesinin feshedilmesine ilişkin düzenlemeleri içeren 4857 sayılı İş Kanunu'nun 17, 24, 25 ve 26. maddeleridir.
22. Hukuk Dairesi         2016/32444 E.  ,  2020/4065 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    AVUKAT ...
    AVUKAT ...
    İHBAR OLUNAN :VERİ İLETİM MÜŞTERİ HİZ. A.Ş.
    DAVA TÜRÜ : ALACAK


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacının davalıya ait işyerinde hukuk-muhasebe evrak kayıt elemanı ve sekreter olarak iş sözleşmesinin feshedildiği 2012 nisan ayına kadar çalıştığını, iş sözleşmesinin istifaya zorlanması ve istifa etmemesi üzerine işverence haksız feshedildiğini belirterek kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin ücreti alacağının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili husumet itirazı ve zamanaşımı def"inde bulunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanılan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    Taraflar arasında iş sözleşmesinin kim tarafından ne şekilde feshedildiği, davacının ihbar tazminatı alacağına hak kazanıp kazanmadığı uyuşmazlık konusudur.
    İhbar tazminatı belirsiz süreli iş sözleşmesini haklı bir sebep olmaksızın ve usulüne uygun bildirim öneli tanımadan fesheden tarafın, karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminattır. Buna göre öncelikle iş sözleşmesinin 4857 sayılı Kanun"un 24 ve 25. madde yazılı olan sebeplere dayanmaksızın feshedilmiş olması ve 4857 sayılı Kanun"un 17. maddesinde belirtilen şekilde usulüne uygun olarak ihbar öneli tanınmamış olması halinde ihbar tazminatı ödenmelidir. Yine haklı fesih sebebine rağmen işçi ya da işverenin 26. maddede öngörülen hak düşürücü süre içinde fesih yoluna gitmemeleri halinde karşı tarafa ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü doğar.
    İhbar tazminatı iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olduğu için iş sözleşmesini fesheden tarafın feshi haklı bir nedene dayansa dahi ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz. Yine işçinin 1475 sayılı Kanun"un 14. maddesi hükümleri uyarınca emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi sebeplerle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda ihbar tazminatı talep hakkı bulunmamaktadır. Anılan fesihlerde işveren de ihbar tazminatı talep edemez.
    Somut olayda, davacı, iş sözleşmesinin işverence haklı neden olmaksızın feshedildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatlarının hüküm altına alınmasını istemiştir.
    Mahkemece, davacının işverence özelleştirme nedeniyle işten çıkartıldığı gerekçesiyle ihbar tazminatı alacağı hüküm altına alınmış ise de Mahkemece varılan sonuç dosya kapsamına uygun düşmemektedir. Davacı tanığı ... davacıyla 3, 3,5 yıl birlikte çalıştıklarını, özelleştirme nedeniyle arkadaşları işten ayrıldıktan sonra tüm işlerin davacının üzerinde kaldığını, bunun kendisine fazla geldiğini, izin de vermediklerini ifade etmiş, işten çıkan kişilerin işlerinin diğerlerinin üzerinde kaldığı için işlerin yetişmediğini, davacının bu nedenle ayrılmak zorunda kaldığını belirtmiştir. İşverence sunulan puantaj kayıtlarında davacının 19.03.2012 tarihinden sonra işe devam etmediği sabittir. Bu nedenle iş sözleşmesinin davacı tarafça çalışma şartlarının ağırlaştırılması nedeniyle davacı tarafından haklı nedenle feshedildiği açıktır. İş sözleşmesini haklı nedenle fesheden taraf ihbar tazminatına hak kazanamayacağından ihbar tazminatı talebinin reddi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde kabulü hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 03.03.2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi