Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/18076
Karar No: 2016/13096
Karar Tarihi: 13.06.2016

İşyeri dokunulmazlığının ihlali - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/18076 Esas 2016/13096 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanığın işyerine izinsiz girme suçlamasıyla yargılandığı mahkeme sonucunda, sanığın yağmur yağması nedeniyle müştekiye ait bahçeye girdiği ve suç işlemeye dönük kastının bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı verilmiştir. Ancak, temyiz isteği sonrasında yapılan incelemede, suçun işlenmesi için genel kastın yeterli olduğu ve bir kimsenin konutuna ya da işyerine izinsiz girilmesi halinde suç oluşacağı belirtilmiştir. Bu nedenle, mahkeme kararı bozulmuş ve dosya esas mahkemeye gönderilmiştir. Kanun maddesi ise TCK'nın 116/1 maddesidir ve konut dokunulmazlığının ihlali suçunu düzenlemektedir. Bu suçun işyeri hakkında işlenebilmesi için girilen işyerinin açık bir rızaya gerek duyulmaksızın girilmesi mutat olan yerler dışında kalan bir yer olması şarttır.
18. Ceza Dairesi         2015/18076 E.  ,  2016/13096 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : İşyeri dokunulmazlığının ihlali
    HÜKÜM : Beraat

    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede, başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    TCK"nın 116/1 maddesinde düzenlenen konut dokunulmazlığının ihlali suçunun oluşabilmesi için, failin, bir kimsenin konutuna ya da konutunun eklentilerine o kişinin rızasına aykırı olarak girmesi veya rıza ile girdikten sonra, çıkması istenilmesine rağmen, bu yerden çıkmaması gerekmektedir. Bu suçun işyeri hakkında işlenebilmesi için girilen işyerinin açık bir rızaya gerek duyulmaksızın girilmesi mutat olan yerler dışında kalan bir yer olması şarttır. Suçun işlenmesi için genel kast yeterli olup, eylemin hangi saikle gerçekleştirildiğinin bir önemi yoktur. Bir başka söyleyişle, failin, rızaya aykırı olduğunu bilerek bir kimsenin konutuna ya da işyerine girmesi halinde açıklanan suç oluşacaktır. Bu itibarla temyize konu olay incelendiğinde, sanığın, etrafı duvarla çevrili, ön tarafında 1,5 metre yüksekliğinde demir parmaklıklı kapısı bulunan, bu haliyle dış dünyadan bağımsız olduğu anlaşılan ve olay saatinde kapalı olan işyerinin bahçesine demir parmaklıklı kapıdan atlayarak girdiğinin, sanığın aşamalarda alınan savunmalarında işyerine girme eylemini ikrar ettiğinin, 14/10/2013 tarihli kolluk tutanağında sanığın işyerinin kazan dairesinde yakalandığının anlaşılması karşısında, mahkemece “sanığın yağmur yağması nedeniyle ıslanmamak için müştekiye ait bahçeye girdiği ve bu bağlamda suç işlemeye dönük kastının bulunmadığı” şeklinde yeterli olmayan gerekçeyle, yazılı şekilde hüküm kurulması,
    Kanuna aykırı ve O Yer Cumhuriyet Savcısının temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnameye aykırı olarak, HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas mahkemesine gönderilmesine, 13/06/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi