Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/5687
Karar No: 2020/2953
Karar Tarihi: 25.02.2020

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2019/5687 Esas 2020/2953 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, işçilik alacaklarının ödetilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, davanın kabulüne karar vermiştir. İstkâr mahkemesince, davalının istinaf başvurusunun kabulü ile kararının ortadan kaldırılmasına, fesih tarihini yeniden belirleyerek, faizi düzelterek asıl ve birleştirilen davaların kabulüne karar verilmiştir. Temyiz incelemesi yapılan kararın, sendikal tazminat talebinde dava/talep arttırım (miktar olarak ıslah) ayrımı yapılırken, dava dilekçesinde belirtilen tutara aykırı olarak ve talep aşılarak yürütülmesi hatalıdır. Ayrıca, sendikal tazminat hesabında davacının, hangi tarihteki ücretinin dikkate alınacağı noktasında toplanmaktadır. Sendikal tazminat, İş Kanunu'nun 21. maddesinde düzenlenen iş güvencesi tazminatından farklı ve bağımsız bir tazminat türü olup, işçinin işe başvurusu veya işe başlatılıp, başlatılmaması şartlarına bağlı değildir. Dosyaya bakıldığında, taraflar arasındaki uyuşmazlıkta bu madde uyarınca hareket edilmediği için Bölge Adliye Mahkemesi kararı bu yönden hatalıdır.
Kanun maddeleri:
- İş Kanunu'nun 21. maddesi: İş güvencesi tazminatı
- 6100 sayılı HMK'nun 26. maddesi: Dava/Talep Arttırımı (Miktar Olarak Islah)
9. Hukuk Dairesi         2019/5687 E.  ,  2020/2953 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ : ... BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 9. HUKUK DAİRESİ

    DAVA : Davacı, işçilik alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    İlk Derece Mahkemesinin kabul kararına karşı davalı avukatı istinaf başvurusunda bulunmuştur.
    ... Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi davalının istinaf başvurusunun kabulü ile kararının ortadan kaldırılmasına, fesih tarihini yeniden belirleyerek, faizi düzelterek asıl ve birleştirilen davaların kabulüne karar vermiştir.
    ... Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi"nin kararı süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş ise de HUMK.nun 438. maddesi gereğince duruşma isteğinin miktardan reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    YARGITAY KARARI

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili; müvekkilinin iş akdinin feshedilmesi üzerine açtıkları davada mahkemece feshin geçersizliği ile müvekkilinin işe iadesine ve sendikal tazminata karar verildiğini, davalı işverence işe iade kararına rağmen davacının işe başlatılmadığını ileri sürerek; kıdem, ihbar ve sendikal tazminatlar ile boşa geçen süre ücreti ve noter masrafı alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    B) Davalı Vekilinin Cevabının Özeti:
    Davalı vekili; davanın belirsiz alacak davası olarak açılamayacağını, davacı ve arkadaşlarının eyleme katıldıklarını ve güven ilişkisinin zedelendiğini savunarak; davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    C) İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti:
    Mahkemece; davacının kesinleşen işe iade kararına istinaden davalı işverenden işe başlatılması için talepte bulunduğu ancak işe başlatılmadığı gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D) İstinaf:
    Karara karşı davalı vekili istinaf kanun yoluna başvurmuştur.

    E) Bölge Adliye Mahkemesi Kararının Özeti
    Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesince; davanın belirsiz alacak davasının bir türü olan kısmi eda külli tespit davası olarak açıldığının ve davalının davadan önce temerrüde düşürülmediğinin tespiti ile kıdem tazminatı dışındaki alacaklar yönünden dava dilekçesinde talep edilen miktarlar için dava tarihinden, daha sonra arttırılan miktarlar için ise davanın miktar olarak ıslah edildiği tarihten itibaren faize hükmedilmesi gerektiği gerekçesi ile davalının istinaf başvurusunun kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    F) Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    G) Gerekçe:
    1-Dosya kapsamının birlikte değerlendirilmesiyle yapılan inceleme sonucunda, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kurallarına göre, Bölge Adliye Mahkemesi kararının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan yönleri usul ve kanuna uygun görülmüştür
    2- Uyuşmazlık; sendikal tazminat hesabında davacının, hangi tarihteki ücretinin dikkate alınacağı noktasında toplanmaktadır.
    Sendikal tazminat, İş Kanunu"nun 21. maddesinde düzenlenen iş güvencesi tazminatından farklı ve bağımsız bir tazminat türü olup, işçinin işe başvurusu veya işe başlatılıp, başlatılmaması şartlarına bağlı değildir.
    Bu nedenle, davacının geçersizliğine hükmedilen ilk fesih tarihindeki çıplak ücreti yerine, işe başlatılmadığı tarihteki ücreti esas alınarak hesaplama yapılan bilirkişi raporuna istinaden, sendikal tazminatın hüküm altına alınması hatalıdır.
    Nitekim, aynı davalıya karşı açılan ve Dairemizce daha önce temyiz incelemesi yapılan emsal dosyalarda da ... Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi"nin kararları bu yönden bozulmuştur.
    3-Kabule göre de; hüküm altına alınan sendikal tazminat talebinde dava/talep arttırım (miktar olarak ıslah) ayrımı yapılırken, dava dilekçesinde 20.000 TL talep edilmesine karşın, 6100 sayılı HMK"nun 26. maddesine aykırı olarak ve talep aşılarak 25.000 TL"lık tutara dava tarihinden itibaren faiz yürütülmesi de hatalıdır.
    H) SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, dosyanın Bölge Adliye Mahkemesine, kararın bir örneğinin İlk Derece Mahkemesine gönderilmesine, 25/02/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi