Esas No: 2016/14830
Karar No: 2021/367
Karar Tarihi: 20.01.2021
Danıştay 4. Daire 2016/14830 Esas 2021/367 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2016/14830
Karar No : 2021/367
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ...
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : ... Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına, 2011 takvim yılına ait defter ve belgeleri incelemeye ibraz etmemesi sebebiyle hakkında düzenlenen vergi inceleme raporuna istinaden re'sen tarh edilen 2011/1, 2 dönemleri vergi ziyaı cezalı katma değer vergisi ile 2015 yılı için 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355. maddesi uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezasının kaldırılması istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Vergi Mahkemesince verilen kararda; ... tarihli ... sayılı defter ve belge isteme yazısının davacının Merniste kayıtlı ikametgah adresinde 26/08/2015 tarihinde kendisine tebliğ edildiği, buna karşın mücbir sebep hali olmaksızın defter ve belgelerini incelemeye ibraz etmeyerek indirim hakkından yararlanmak için yasal koşullardan birini yerine getirmeyen davacı adına katma değer vergisi indirimlerinin reddi suretiyle tarh edilen üç kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergilerinde ve defter ve belgelerin incelemeye ibraz edilmediğinden bahisle 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355. maddesine göre kesilen özel usulsüzlük cezasında hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Usul yönünden sahte fatura düzenlediği iddia edilen firmalar hakkında düzenlenen vergi tekniği raporlarının tebliğ edilmediği, esas yönünden ise malların gerçekten alındığı ve bunun aksini kanıtlayacak donelerin bulunmadığının vergi inceleme elemanınca kabul edilerek inceleme raporunda belirtildiği, taraflar arasında gerçekleşen ilişki boyutunun açık ve kesin olarak ortaya konulması gerektiği, satın alınan malların bedelinin banka kanalıyla çek ve kredi kartı ile ödendiği, inceleme elemanına sunulan ticari defter ve belgeler üzerinde esas anlamda bir inceleme yapıp gerçekten bir vergi ziyaının gerçekleşip gerçekleşmediğinin araştırılıp, sonra gerekirse vergi tarhiyatının yapılması gerektiği, inceleme elemanının incelemesini defter ve belgeler üzerinde yaptığı, faaliyetlerinin vergi kanunlarına ve ticari hayatın icaplarına uygun olduğu ve kararın bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Cevap verilmemiştir.
TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE :
Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulunun 08/02/2019 tarih ve E:2013/3, K:2019/1 sayılı kararıyla; davacılar tarafından, mücbir sebep olmaksızın inceleme elemanına ibraz edilmeyen yasal defterler ve belgelerin mahkemeye sunulabileceğinin ileri sürülmesi halinde, bu defter ve belgeler davacıdan istenilip, defterlerdeki kayıtlar incelenip, bu kayıt ve belgeler hakkında davanın diğer tarafı olan vergi dairesinin görüşü ve saptamaları da alınarak yapılacak hukuki değerlendirmeye göre karar verilmesi gerektiği sonucuna ulaşıldığından, oluşan içtihat aykırılığının bu doğrultuda birleştirilmesine karar verilmiştir.
Bu durumda, davacının ilk derece mahkemesince yapılan yargılama aşamasında ve temyiz aşamasında "tarafından defter belgelerin inceleme elemanına sunulduğu" şeklindeki beyanı dikkate alınarak, defter belgelerin inceleme elemanına sunulup sunulmadığı araştırılarak ve defter ve belgeler istenilerek, Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulunun anılan kararında belirtilen inceleme yapılarak karar verilmesi gerektiğinden Vergi Mahkemesi kararında hukuka uyarlık görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1.Temyiz isteminin kabulüne,
2.Temyize konu …. Vergi Mahkemesinin …tarih ve E: …, K: …sayılı kararının BOZULMASINA,
3.Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Vergi Mahkemesine gönderilmesine,
4.2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen onbeş (15) gün içinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 20/01/2021 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
(X) KARŞI OY :
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, temyize konu mahkeme kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği görüşüyle Dairemiz kararına katılmıyoruz.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.