Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/5341
Karar No: 2012/5293
Karar Tarihi: 05.06.2012

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2012/5341 Esas 2012/5293 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, Türkiye Halk Bankası A.Ş.'nin borçlu firma tarafından kullandığı kredilerden kaynaklı borcu nedeniyle kendisinin ve üçüncü şahısın taşınmazları üzerine konulmuş ipoteklerin paraya çevrilmesi yolu ile takibe geçtiğini ancak borçluların yapılan takipte verilen ipotek limitlerinin aşıldığı yönünde şikayette bulunduklarını belirtmiştir. İcra mahkemesi tarafından takibin İİK'nın 150. maddesine dayandığı ancak bu durumda dahi bankanın gönderdiği hesap özeti, tazmin talebi veya ödeme ihtarında yer alan tutar ipoteğin üst sınırını aşıyorsa, takibe ancak ipotek üst sınırını teşkil eden miktar için devam edilebileceği, ipotek üst sınırını aşan miktar için ise haciz yolu ile ayrı bir takip yapılabileceği ifade edilmiştir. Borçluların limit aşımı ile ilgili şikayetleri yukarıdaki kurallar doğrultusunda incelenerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Sonuç olarak, borçluların temyiz itirazları kabul edilerek mahkeme kararının İİK'nun 366. ve HUMK'nun 428. maddeleri gereğince bozulmasına karar verilmiştir. İlgili kanun maddeleri şu şekildedir: İİK.nun 150. maddesi, İİK.nun 366. ve HUMK.nun 428. maddeleri.
8. Hukuk Dairesi         2012/5341 E.  ,  2012/5293 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Borca itiraz

    ... ve ... ile ... aralarındaki borca itiraz davasının reddine dair ... İcra Hukuk Mahkemesinden verilen 22.02.2012 gün ve 2/4 sayılı hükmün Yargıtay"ca incelenmesi davacılar tarafından süresinde istenilmiş olmakla dosya incelendi gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Alacaklı Türkiye Halk Bankası A.Ş. vekili tarafından borçlu firma ..."ın kullandığı kredilerden kaynaklı borcu nedeniyle kendisinin ve üçüncü şahıs ..."ın taşınmazları üzerine konulmuş ipoteklerin paraya çevrilmesi yolu ile takibe geçilmiş adı geçenlere icra emri tebliğ edilmiştir. Takip borçluları icra mahkemesine başvurularında faize itirazları yanında yapılan takipte verilen ipotek limitlerinin aşıldığı yönünde de şikayet bildirmişlerdir. İcra mahkemesince takibin İİK.nun 150.maddesine dayanılarak yapıldığını, anılan maddede öngörüldüğü üzere borçluların kendilerine gönderilen ihtara 8 gün içerisinde itiraz etmedikleri bu durumda borçluların icra mahkemesine şikayet haklarının bulunmadığı ve icranın geri bırakılmasının istenemeyeceği gerekçesi ile istem reddedilmiştir. İİK.nun 150. maddesi, paraya çevrilecek ipoteğin nitelik olarak üst sınır (limit) ipoteği olmasına rağmen alacaklının ilamlı takip yapabilmesinin özel bir yolu olup bu durumda dahi bankanın gönderdiği hesap özeti, tazmin talebi veya ödeme ihtarında yer alan tutar ipoteğin üst sınırını aşıyorsa, takibe ancak ipotek üst sınırını teşkil eden miktar için devam edilebilecek, ipotek üst sınırını aşan miktar için ise haciz yolu ile ayrı bir takip yapılabilecektir ( Prof.Dr.Ali ... İpoteğin Paraya Çevrilmesi Yolu ile Takip, Kuru, İcra İflas Hukuku El Kitabı syf.866, Pekcanıtez Atalay/..., İcra İflas Hukuku 4.Bası, syf.335 ).
    Bu durumda ihtarname kapsamında alacak, itiraz edilmemesi nedeniyle kesinleşse de limiti aşar biçimde takip yapılmasına ipoteğin içeriği nedeniyle olanak yoktur. Limitin aşıldığına ilişkin şikayet ise ilama aykırılık şikayeti olup her aşamada ileri sürülebilir ve mahkeme tarafından incelenerek karara bağlanmalıdır (HGK.21.06.2000 tarih 2000/12-1002 E.).
    Bu durumda borçluların limit aşımı ile ilgili şikayetleri yukarıdaki kurallar doğrultusunda incelenerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ve yazılı gerekçe ile şikayetin reddi yönünde hüküm isabetsizdir.
    SONUÇ: Borçluların temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.nun 366. ve HUMK.nun 428. maddeleri gereğince BOZULMASINA, taraflarca HUMK.nun 388/4. (HMK m.297/ç) ve İ.İ.K.nun 366/3.maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine 05.06.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi