Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/12067
Karar No: 2016/15426
Karar Tarihi: 30.05.2016

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/12067 Esas 2016/15426 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2016/12067 E.  ,  2016/15426 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    ...

    DAVA : Davacı, ücret, fazla çalışma, genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteğin reddine karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkilinin 2012 yılında davalı şirket bünyesinde devlet satışları sorumlusu olarak çalışmaya başladığını, iş sözleşmesinin davalı tarafından haklı sebep olmadan feshedildiğini belirterek fazla çalışma ücreti, genel tatil ücreti ve birkısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Dava dilekçesi davalıya tebliğ edilmemiştir.
    Mahkemece, davacının yurt genelinde ve yurt dışında çalışmalarda bulunduğu, sürekli olarak çalıştığı yerin ..."da bulunmadığı, davalının merkez adresinin ..."da bulunduğu gerekçesi ile ... İş Mahkemesi"ne yetkisizlik kararı verilmiştir.
    Karar süresi içerisinde davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosya içeriğine göre, taraflar arasında çözümlenmesi gereken uyuşmazlık, somut olay bakımından davaya bakmakla yetkili mahkemenin hangi yer iş mahkemesi olduğudur.
    5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu"nun 5. maddesi uyarınca, iş mahkemelerinde açılacak her dava, açıldığı tarihte dava olunanın 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu gereğince ikametgâhı sayılan yer mahkemesinde bakılabileceği gibi, işçinin işini yaptığı işyeri için yetkili mahkemede de bakılabilir. Bunlara aykırı sözleşme geçerli değildir.
    Somut olayda davacı, iş sözleşmesinde home-office şeklinde çalışacağının düzenlendiğini, ancak daha çok yurtiçi ve yurt dışında değişik yerlerde çalıştığını beyan ederek fazla çalışma ve diğer işçilik alacaklarının tahsiline ilişkin davayı ... İş Mahkemesinde açmıştır. Mahkemece, davacının çalışma şekline ilişkin beyanı esas alınarak ..."da çalışmadığının kabulü ve davalının ikametgah adresinin ... da bulunduğu gerekçesi ile ... İş Mahkemesi"ne yetkisizlik kararı verilmiştir. Dava dilekçesinde davacı asilin ikametgah adresi .../... olarak bildirilmiştir. Dosyaya sunulan seyahat çizelgelerinde davacının daha çok ..."dan merkezli olarak yolculuklar yaptığı anlaşılmakla birlikte gerek dava olunanın dava tarihindeki ikametgah adresi ve gerekse davacının fiilen çalıştığı yer tereddüte yer vermeyecek şekilde açıklığa kavuşturulmamıştır. Bu durumda öncelikle, davacının çalışma şekline ilişkin beyanın mahkemeyi bağlayıcı nitelikte olmadığı gözetilerek davacının şahsi sicil dosyası temin edilmeli, dava dilekçesinin davalı tarafa tebliği sağlanarak tarafların yetkiye ilişkin gösterecekleri deliller toplanmalı ve davacının fiilen ağırlıklı olarak çalıştığı yer açıklığa kavuşturulmalıdır. Ardından dava tarihindeki ticaret sicil kaydı ve kuruluş belgesi temin edilerek 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu 51. maddesi gereğince dava olunan şirketin davanın açıldığı tarihteki ikametgahı sayılan yer belirlenmelidir. Davacının ağırlıklı olarak ..."da çalıştığının anlaşılması durumunda ... Mahkemelerinin davaya bakmakla yetkili olduğu kabul edilerek yargılamaya devam edilmelidir. Aksi durumda ise Dairemizin yerleşik uygulaması gereği kanunda belirlenen yetkili mahkemelerden birini seçme hakkının işçide olduğu gözetilerek davacıya, fiilen ağılıklı olarak çalıştığı yer için yetkili olan mahkeme ile davalının dava tarihindeki ikametgah adresi mahkemesi arasında seçim hakkı sorularak yetkili mahkeme belirlenmelidir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ.Hükmün yukarıda açıklanan sebepten BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde ilgiliye iadesine 30.05.2016 gününde oybirliği ile karar verildi.



    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi