Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/4346
Karar No: 2019/1014
Karar Tarihi: 14.03.2019

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2016/4346 Esas 2019/1014 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine dayanarak davalı arsa sahibinden 15.000 TL tazminat talep etmişlerdir. Mahkeme, arsa sahibinin ticari veya mesleki amaçlarla hareket ettiğini ve taraflar arasındaki ihtilafın Tüketici Mahkemesinin görev alanına girmediğini belirterek görevsizlik kararı vermiştir. Ancak temyiz incelemesinde, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin üst düzey teknoloji ve karmaşıklığı gerektiren bir sözleşme olduğu, tüketici işlemi kapsamında olmadığı ve uyuşmazlığın Tüketici Mahkemesinin görev alanı dışında kaldığı belirtilmiştir. Bu nedenle, mahkemenin yazılı şekilde yanılgılı gerekçeyle görevsizlik kararı verdiği belirtilmiştir. Ayrıca, karar tarihinde yürürlükte olan HMK'nın 115/2. maddesi gereği dava şartı noksanlığı tespit edilirse davanın usulden reddedilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak, mahkeme HUMK'nın göreve ilişkin hükümlerine uygun olarak görevsizlik kararı vermiştir. Sonuç olarak, mahkeme kararı bozulmuştur.
Kanun Maddeleri: 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 3/1 ve 3/k maddeleri, HMK'nın 114/1-c ve 115/2 maddeleri, HUMK'nın göreve ilişkin 7. ve 27. maddeleri.
23. Hukuk Dairesi         2016/4346 E.  ,  2019/1014 K.

    "İçtihat Metni"

    ......

    Taraflar arasındaki maddi tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın mahkemenin görevsizliğine yönelik verilen hükmün süresi içinde davacılar vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -
    Davacılar vekili, taraflar arasında 30.12.2014 tarihinde arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi düzenlendiğini, davalı arsa sahibinin sözleşmeyi tek taraflı feshettiğini, bu nedenle sözleşmenin ifasını kusurlu olarak imkansızlaştırdığını sözleşmenin ceza-i şart hükümleri gereği müvekkillerinin uğradığı zararı gidermesi gerektiğini ileri sürerek 15.000 TL. tazminatın davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Mahkemece, iddia ve tüm dosya kapsamına göre taraflar arasındaki kat karşılığı inşaat sözleşmesinin bir eser sözleşmesi olduğu, davalının tüketici, davacıların ise ticari ve mesleki amaçla hareket eden konumunda olduğu, taraflar arasındaki ihtilafa bakma görevinin Tüketici Mahkemesinin görev alanında olduğu gerekçesiyle mahkemenin görevsizliğine karar verilmiştir.
    Kararı, davacılar vekili temyiz etmiştir.
    1-Dava, taraflar arasındaki arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinden kaynaklı tazminat istemine ilişkindir. Her ne kadar dava tarihi itibariyle yürürlükte bulunan 6502 Sayılı Yasa"nın 3/l bendi ile tüketici işlemi kapsamına eser sözleşmeleri alınmışsa da, somut olayda olduğu gibi arsasına karşılık bağımsız bölüm alacak olan arsa sahibinin ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket ettiğinden söz edilemeyeceği, amacının salt kişisel ihtiyaçları için kullanma, tüketme amacını aştığı, Yasa"nın 3/k maddesindeki "Tüketici" tanımına uymadığı anlaşılmaktadır. Bünyesinde taşınmaz satış vaadi ve inşaat sözleşmesi olan arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinde, arsa sahibi açısından güdülen amaç kullanmak için konut edinmek değildir. Güdülen amaç, arsanın değerlenmesini sağlayacak yapının arsa üzerine yapılmasıdır. Bu nedenle arsa sahibinin arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi imzalarken güttüğü iş bu saikinin, 6502 Sayılı Yasa"da tanımlanan tüketicinin saikinden farklı olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Yasa"nın amacı, kapsamı, 3. maddesindeki tanımlar bütün olarak okunup değerlendirildiğinde ve taraflar arasındaki sözleşmeye konu işin, üst düzey teknoloji ile gerçekleştirilmesi, kapsamı ve karmaşıklığı da dikkate alındığında Yasa koyucunun, salt kullanma ve tüketme amacıyla yapılan, basit nitelikteki (kullanacağı evi için dolap yaptırmak, badana-boya yaptırmak...vb.gibi) dar kapsamlı olağan tüketim işlemini konu alan eser sözleşmelerini, 6502 Sayılı Yasa"nın 3/l. maddesi kapsamına aldığı ve Tüketici Mahkemelerince bakılmasını öngördüğünün kabulü icap eder. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinin kapsamı, karmaşıklığı ve üst düzey teknolojisi gerektirmesi karşısında, bu ......

    davaların; dilekçelerin verilmesi, tahkikat ve hüküm aşamaları yönünden daha kısa ve basit şekilde sonuçlandırılmasında yarar görülen basit yargılama usulüne tabi tutulmasının sakıncaları da göz ardı edilmemelidir. Bu durumda mahkemece somut uyuşmazlığın 6502 Sayılı Yasa kapsamında bir uyuşmazlık olmadığı gözetilerek uyuşmazlığın esasına girilerek, tarafların delilleri toplanıp sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde yanılgılı gerekçeyle uyuşmazlığın Tüketici Mahkemesinin görevi kapsamında kaldığının kabulü doğru olmamıştır.
    2-Kabule göre de karar tarihinde yürürlükte olan HMK"nın 115/2. maddesi uyarınca, mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Bu durumda mahkemece, HMK"nın 114/1-c ve115/2 madde hükümleri gereğince anılan yasal düzenleme gözönünde bulundurularak, göreve ilişkin dava şartı noksanlığı bulunduğu gerekçesiyle, davanın usulden reddine karar verilmesi gerekirken karar tarihinde yürürlükte olmayan ve göreve ilişkin dava şartı öngörmeyen HUMK"nın göreve ilişkin 7. ve 27. madde hükümlerine uygun olarak hüküm fıkrasında "mahkememizin görevsizliğine " ibaresine yer verilmesi doğru olmamıştır.
    SONUÇ:Yukarıda (1) ve (2) numaralı bentlerde açıklanan nedenlerle davacılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz edenlere iadesine, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere 14.03.2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi