Esas No: 2016/11401
Karar No: 2021/270
Karar Tarihi: 21.01.2021
Danıştay 8. Daire 2016/11401 Esas 2021/270 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/11401
Karar No : 2021/270
DAVACI : …
DAVALILAR : 1- …Bakanlığı - …
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri …
2- … Genel Müdürlüğü - …
VEKİLİ : Av. …
DAVANIN KONUSU :
1. Davacının Rize Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nden ilişiğinin kesilmesine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemi ile;
2. Bu işlemin dayanağı 04/08/2003 tarih ve 25189 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nin Ek-3-VI-A maddesinin 2. fıkrasında yer alan "Skolyoz mevcudiyetinde öğrenciliğe kabul edilemez" ibaresinin iptali istenilmektedir.
DAVACININ İDDİALARI :
Davacı tarafından, rahatsızlığının çıplak gözle görülemediği, herhangi bir operasyona ihtiyacı olmadığı, rahatsızlığının hiçbir spor faaliyetini etkilemediği ileri sürülmektedir.
… BAKANLIĞI'NIN SAVUNMASI:
İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde davacının sağlık şartlarını taşımadığı, hukuki dayanaktan yoksun olan davanın reddi gerektiği savunulmuştur.
… MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN SAVUNMASI:
Davacıya dair sağlık kurulu raporlarında skolyoz mevcudiyetinin tespit edildiği, raporların Sağlık Komisyonunca incelenerek Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nin Ek:3-VI-A 2. fıkrasında yer alan "Skolyoz mevcudiyetinde öğrenciliğe kabul edilemez" hükmü gereğince POMEM öğrenci adayı olamayacağına karar verildiği, yapılan işlemin mevzuata uygun olduğu savunulmuştur
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Bireysel işlem yönünden davanın reddine, bu işlemin dayanağı olan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin Ek:3-VI-A/2 maddesi yönünden ise karar verilmesine yer olmadığı kararının verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
DANIŞTAY SAVCISI : …
DÜŞÜNCESİ :
Dava, davacının, Rize Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğünden ilişiğinin kesilmesine ilişkin … tarih ve … sayılı Polis Akademisi Başkanlığı işlemi ile işlemin dayanağı Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin Ek-3-VI-A maddesinin 2. fıkrasındaki "Skolyoz mevcudiyetinde öğrenciliğe kabul edilemez" ibaresinin iptali istemine ilişkindir.
Davaya konu işlemin dayanağı olup 4.8.2003 tarih ve 25189 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve zaman içinde yapılan değişikliklerle birlikte uygulama işlemlerine dayanak alınan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği, 03.01.2018 tarih ve 30290 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nin 28. Maddesi ile yürürlükten kaldırılmış ise de; eski Yönetmelikte yer alan "Skolyoz mevcudiyetinde öğrenciliğe kabul edilemez" ibaresi yeni yönetmeliğin Ek 3-9 "Ortopedi ve Travmatoloji" başlıklı bölümün A-9 kısmında "Skolyoz, kifoz ve diğer omurga patolojilerinin mevcudiyeti öğrenciliğe engeldir" ibaresi yine yer almış olduğundan, istikrar ve hukuki güvenirlilik ilkesi gereği davanın aynı nitelikte olan bu ibarenin iptaline yönelik olarak devam ettirilmesi gerektiğinden işin esasına geçildi.
Anayasa'nın 70. maddesnde; "Her Türk kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilemez" amir kuralı yer almıştır.
Olay tarihinde yürürlükte olan 4.8.2003 tarih ve 25189 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin "Amaç" başlıklı 1. maddesinde; bu Yönetmeliğin amacının Emniyet Teşkilatının insan kaynağını sağlayan Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim-öğretim kurumlarına alınacak öğrencilerde, Emniyet Teşkilatına ilk atamalarda, öğrencilikte veya memuriyette hastalanma durumunda, idari polisliğe geçişlerde, hizmet sınıfı değişikliklerinde ve atamalarda aranacak sağlık şartlarına ilişkin esas ve usulleri düzenlemek olduğu belirlenmiş; 4. maddesinde de, sağlık şartları, hastalıkların ve yaralanmaların vücuttaki seyrine, geçirdiği safhalarına ve bıraktığı sekellerin derecelerine göre EK-3 'de belirlenen Hastalık Branşlarının Sınıflandırılmasındaki A, B, C, D, E dilimindeki sağlık durumu olarak tanımlanmış ve bu yönetmeliği yürürlükten kaldıran yeni Yönetmeliğin 1. ve 4. maddesi de aynı paralelde düzenlenmiştir.
Uyuşmazlığa konu edilen Yönetmelikte de; "Skolyoz mevcudiyetinde öğrenciliğe kabul edilemez" kuralı öngörülmüştür.
Polislik mesleğinin özelliği gereği bu mesleğe kabul edileceklerde kimi sağlık koşullarının aranması, hizmetin aksatılmadan ve etkin bir biçimde yürütülmesi açısından önem taşımaktadır. Nitekim bir iskelet sistemi hastalığı olan ve omurga eğriliğini ifade eden skolyoz rahatsızlığı, kimi zaman yirmi dört saat ayakta ve hareket halinde görev yapmayı gerektiren polislik mesleğinin icrasını olumsuz etkilemesi kaçınılmaz olduğundan getirilen bu kuralda hukuka ve hizmet gereklerine aykırılık bulunmamaktadır.
Davacının sağlık şartlarını taşımadığından bahisle okulla ilişiğinin kesilmesi işleminin iptali istemine gelince;
Dava dosyasının incelenmesinden dosyada mevcut raporda, davacının durumunu bildirir heyet raporunda "lomber skolyoz COBB açısı 15 Derece" tanısının konulduğu, bu tanının öğrenciliğe engel olduğunun ifade edildiği, yönetmelik maddesinde herhangi bir derece durumu aranmaksızın "Skolyoz mevcudiyetinin" öğrenciliğe alınmamada yeterli gerekçe olarak kabul edildiği ve saptanan bu durumun aksinin de davacı tarafından sunulan bir raporla ortaya konamadığı görülmekle, okulla ilişiğinin kesilmesi yönünde tesis edilen işlemde de mevzuata ve hukuka aykırılık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, davanın reddine karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ SÜREÇ :
Dava konusu Yönetmelik, 04/06/1937 tarihli ve 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu'nun 4 üncü maddesi 25/04/ 2001 tarihli ve 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanunu'nun 30 uncu maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
MADDİ OLAY:
Davacının girdiği sınavda başarılı olması üzerine Rize Polis Meslek Eğitim Merkezi'ne geçici kaydının yapıldığı, Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliği'nin 17. ve 18. maddeleri uyarınca sevkedildiği Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nce düzenlenen … tarih ve … sayılı sağlık kurulu raporunun karar hanesinde "POMEM öğrencisi olamaz" ibaresine yer verildiği, bu nedenle davacının Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildiği, söz konusu hastane tarafından hazırlanan … tarih ve … sayılı raporda da, davacıya ''POMEM öğrencisi olamaz" tanısının konulması üzerine davacının okul ile ilişiğinin kesildiği, bu işlemin iptali istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Dava Konusu Yönetmeliğin Ek-3-VI-A maddesinin 2. fıkrasında yer alan "Skolyoz mevcudiyetinde öğrenciliğe kabul edilemez" ibaresinin İncelenmesi:
04/08/2003 ve 25189 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan mülga Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nin "Amaç" başlıklı 1. maddesinde; "Bu Yönetmeliğin amacı, Emniyet Teşkilatının insan kaynağını sağlayan Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim-öğretim kurumlarına alınacak öğrencilerde, Emniyet Teşkilatına ilk atamalarda, öğrencilikte veya memuriyette hastalanma durumunda, idari polisliğe geçişlerde, hizmet sınıfı değişikliklerinde ve atamalarda aranacak sağlık şartlarına ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir." düzenlemesine yer verilmiş, "Tanımlar" başlıklı 4. maddesinde de Sağlık Şartları; hastalıkların ve yaralanmaların vücuttaki seyrine, geçirdiği safhalara ve bıraktığı sekellerin derecelerine göre EK-3'te belirlenen Hastalık Branşlarının Sınıflandırılmasındaki A, B, C, D, E dilimindeki sağlık durumu olarak tanımlanmıştır.
Yine, mülga Yönetmeliğin Ek-3-VI-KAS VE İSKELET SİSTEMİ HASTALIKLARI bölümünde;
A) (Değişik:RG-27/10/2010-27742) Mevcut haliyle organ ve sistem fonksiyonlarını bozmayan progresyon göstermeyen, tıbbi tedavi ihtiyacı olmayan olgular öğrenciliğe kabul edilir. Bu sisteme ait noksan, anomali, kronik ve ilerleyici hastalık, hareket kısıtlılığı ve geçirilmiş bir ameliyat olmayacaktır.........
2) Hiçbir klinik belirti vermeyen sadece radyolojik olarak saptanan tek seviyedeki spina bifida occulta, tek ve çift taraflı sakralisazyon, tek vertebrada lumbalisazyonu olanlar öğrenciliğe kabul edilir (Skolyoz mevcudiyetinde öğrenciliğe kabul edilmez)...... düzenlemesine yer verilmiştir.
Diğer yandan, dava konusu işlemin dayanağı olan 04/08/2003 tarihli ve 25189 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği, 03/01/2018 tarih ve 30290 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği ile yürürlükten kaldırmıştır.
03/01/2018 tarih ve 30290 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin EK-3 -9 ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ bölümünde ise;
A)Bu sisteme ait kronik hastalığı, sürekli diyet uygulamasıyla veya ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı, tedavisiz şekilde remisyonda olsa dahi sürekli olarak kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı, organ ve sistem fonksiyonlarını etkileyen bir hastalığı, sakatlığı olanlar ile doğuştan (konjenital) veya sonradan (cerrahi-travmatik) organ eksikliği veya organ yokluğu olanlar (aşağıdaki istisnai maddeler hariç) öğrenciliğe kabul edilmezler.
Bu bölümde ifade edilmemiş tanılarda, kişinin muayenesini yapan ilgili uzman doktor ve sağlık kurulu doktorları, hastalığın seyrini ve derinliğini dikkate alarak, bu Yönetmeliğin 21 nci maddesine göre uygun olan dilim için karar verir.
B-C-D dilimlerinde tanımlanan hastalıklar öğrenciliğe engeldir.....
9) "Skolyoz, kifoz ve diğer omurga patolojilerinin mevcudiyeti öğrenciliğe engeldir.
Açıklama: 0-10 derece arası (10 derece dahil) skolyoz sağlam kabul edilir.''... Düzenlemesine yer verilmiştir.
İptali istenilen mülga 04/08/2003 tarihli ve 25189 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nin Ek-3-VI-A maddesinin 2. fıkrasında yer alan "Skolyoz mevcudiyetinde öğrenciliğe kabul edilemez" ibaresi 03/01/2018 tarih ve 30290 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği ile yeniden ve farklı bir şekilde düzenlendiği ve uyuşmazlık bu yönüyle konusuz kaldığından dava konusu Yönetmeliğin ilgili ibaresi yönünden karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerekmektedir.
Davacının ilişiğinin kesilmesine ilişikin bireysel işlemin İncelenmesi;
Dairemizce 08/10/2020 tarihinde yapılan ara kararla, kararın tebliğinden itibaren 5 gün içinde nüfus cüzdanı ve 2 adet vesikalık fotoğraf ile Dairemize başvurması gerektiği davacıya bildirilmiş ve Ankara Şehir Hastanesi'nden, davacı da skolyoz rahatsızlığının bulunup bulunmadığı hususu ile eğer bu rahatsızlık bulunuyorsa bu rahatsızlığın hem mülga hem de mer'i Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'ne göre değerlendirilerek davacının POMEM öğrenci adayı olmasını engelleyip engellemediğine ilişkin bir raporun hazırlanarak Dairemize bildirilmesine, karar verilmiş ise de; davacının 23/11/2020 tarihinde yapılan tebligata rağmen süresi içinde Dairemize başvurmaması nedeniyle sağlık kurulu raporunun alınamadığı anlaşıldığından, dosyadaki bilgi ve belgelere göre karar verme gereği hasıl olmuştur.
Dava dosyasındaki bilgi ve belgelerin değerlendirilmesinden bireysel işlemin mevzuata uygun olarak tesis edildiği anlaşıldığından, bireysel işlem yönünden davanın reddine karar verilmesi gerekmektedir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1.Dava konusu Yönetmeliğin Ek-3-VI-A maddesinin 2. fıkrasında yer alan "Skolyoz mevcudiyetinde öğrenciliğe kabul edilemez" ibaresi yönünden KONUSU KALMAYAN DAVA HAKKINDA KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,
2. Davacının Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğünden ilişiğinin kesilmesine ilişkin … tarih ve … sayılı işlem yönünden DAVANIN REDDİNE
3. Dava kısmen karar verilmesine yer olmadığı, kısmen ret ile sonuçlandığından ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam … TL yargılama giderinin yarısı olan … TL'nin davacı üzerinde bırakılmasına, kalan yarısı olan … TL'nin ise de davalı idarelerden alınarak davacıya verilmesine,
3. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca … TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalı idarelere verilmesine,
4. Posta giderleri avansından artan tutarın kararın kesinleşmesinden sonra istemi halinde davacıya iadesine,
5. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere, 21/01/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.