Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/3599
Karar No: 2019/998

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2017/3599 Esas 2019/998 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı şirketin \"ALTAÇ\" ibareli marka başvurusuna, davacının \"TAÇ\" esas unsurlu markaları mesnet göstererek yaptıkları itiraz kısmen kabul edilmiş, ancak kalan emtialar bakımından da iltibas tehlikesi bulunduğu gerekçesiyle davalı şirketin markasının tescili iptal edilmiştir. İlk derece mahkemesi kararı istinaf edilerek esastan reddedilmiş ve bu karar Yargıtayca da onanmıştır. Kanun maddeleri ise HMK'nın 353/b-1, 370/1 ve 372'dir.
11. Hukuk Dairesi         2017/3599 E.  ,  2019/998 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ... BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 20. HUKUK DAİRESİ



    TÜRK MİLLETİ ADINA

    Taraflar arasında görülen davada ... 4. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesince verilen 20/03/2017 tarih ve 2016/111 E. - 2017/92 K. sayılı kararın davalılar vekilleri tarafından istinaf edilmesi üzerine, istinaf isteminin esastan reddine dair ... Bölge Adliye Mahkemesi 20. Hukuk Dairesi’nce verilen 16/06/2017 tarih ve 2017/650-2017/594 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalı kurum ve davalı ... vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, davalı şirketin 2014/50509 sayılı "ALTAÇ" ibareli marka başvurusuna, müvekkiline ait ‘TAÇ’ esas unsurlu markaları mesnet göstererek yaptıkları itirazın, ..."nın 2016-M-507 sayılı kararıyla kısmen kabul edildiğini ve başvuru kapsamından bir kısım emtiaların çıkarıldığını, kurum kararının yerinde olmadığını, kalan emtialar bakımından da iltibas tehlikesi bulunduğunu, davalı şirkete ait markanın müvekkilinin ‘TAÇ’ esas unsurlu markaların serisi gibi algılanacağını, müvekkiline ait ‘TAÇ’ markasının tanınmışlığın da davalı markasının tesciline engel olacak düzeyde olduğunu ileri sürerek ...’in 2016-M-507 kararının iptalini ve dava konusu 2014/50509 sayılı ve "ALTAÇ" ibareli markanın hükümsüzlüğünü istemiştir.
    Davalı kurum vekili, kurum kararının usul ve yasaya uygun olduğunu savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Davalı ... vekili, müvekkilinin babasının 1983 yılından bu yana ALTAÇ MOBİLYA adı altında faaliyet göstermekte olduğunu, 2006 yılında babası emekli olunca oğlunun işleri resmen devraldığını, ALTAÇ"ın müvekkilin soyadı olduğunu, markaların karıştırılmayacağını, müvekkilin işinin Bartın ile sınırlı olduğunu, markaların benzer olmadığını savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    İlk derece mahkemesince, iddia, savunma, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, davalının "ALTAÇ" ibareli başvuru markasıyla davacının "TAÇ" ibareli tescilli markaları arasında görsel ve sescil olarak ortalama tüketicileri iltibasa düşürecek derecede bir benzerlik bulunduğu, bilirkişi raporunda karşılaştırmalı tabloda gösterdiği üzere başvuru kapsamında yer alan tüm malların mesnet markalarda da aynen yer aldığı, ortalama düzeydeki alıcı kitlesinin, yargılama konusu mallar için ayırdığı satın alma süresi içinde, davalının başvuru markasını gördüğünde derhal ve hiç düşünmeden bunun davacının ‘TAÇ’ ibare ve biçimli markasından farklı bir marka
    olduğunu algılayamayacağı, her ne kadar bilirkişi raporunda kalan mallar yönünden sadece "20.02 Yatak şilteleri, yastıklar, tıbbi amaçlı olmayan havalı yataklar ve yastıklar, kampçılar için uyku tulumları, deniz yatakları" yönünden iltibas oluştuğunu belirtilse de, başvuru markasının kapsamındaki tüm mallar yönünden davacının markaları ile benzerlik oluşturduğu, taraf marka işaretleri emtia sınıfı ile birlikte iltibas oluşturduğundan/ benzediğinden tanınmışlığın sonuca etkili görülmediği gerekçisiyle, davanın kabulüne, ..."in 2016-M-507 sayılı kararının iptaline, dava konusu 2014/50509 sayılı marka tescilli olduğundan hükümsüzlüğü ile sicilden terkinine karar verilmiştir.
    Karara karşı davalılar vekillerince ayrı ayrı istinaf kanun yoluna başvurulmuştur.
    İstinaf Mahkemesince yapılan yargılama sonucunda, dosya kapsamı, mevcut delil durumu ve ileri sürülen istinaf sebepleri dikkate alındığında mahkemenin vakıa ve hukuki değerlendirmesinde usul ve esas yönünden yasaya aykırılık bulunmadığı, davalının "ALTAÇ" ibareli başvuru markasıyla davacının "TAÇ" ibareli tescilli markaları arasında görsel ve sescil olarak ortalama tüketicileri iltibasa düşürecek derecede bir benzerlik bulunduğu, bilirkişi raporunda karşılaştırmalı tabloda gösterdiği üzere başvuru kapsamında yer alan tüm malların mesnet markalarda da aynen yer aldığı, ortalama düzeydeki alıcı kitlesinin, yargılama konusu mallar için ayırdığı satın alma süresi içinde, davalının başvuru markasını gördüğünde derhal ve hiç düşünmeden bunun davacının TAÇ ibare ve biçimli markasından farklı bir marka olduğunu algılayamayacağı, bu nedenle mahkemece bilirkişi raporundan kısmen ayrılmasının bir usulsüzlük bulunmadığı gerekçesiyle, davalı ... vekili ile davalı ... ve Marka Kurumu vekilinin istinaf başvurusunun esas yönünden reddine karar verilmiştir.
    Kararı davalı kurum ve davalı ... vekilleri temyiz etmiştir.
    Yapılan yargılama ve saptanan somut uyuşmazlık bakımından uygulanması gereken hukuk kuralları gözetildiğinde İlk Derece Mahkemesince verilen kararda bir isabetsizlik olmadığının anlaşılmasına göre yapılan istinaf başvurusunun HMK"nın 353/b-1 maddesi uyarınca Bölge Adliye Mahkemesince esastan reddine ilişkin kararın usul ve yasaya uygun olduğu kanısına varıldığından Bölge Adliye Mahkemesi kararının onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarda açıklanan nedenlerle, davalı kurum ve davalı ... vekilinin temyiz istemlerinin reddi ile Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararın HMK"nın 370/1. maddesi uyarınca ONANMASINA, HMK"nın 372. maddesi uyarınca işlem yapılmak üzere dava dosyasının Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, aşağıda yazılı bakiye ...,00 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davalı kurum ve davalı ..."dan alınmasına, 11/02/2019 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi