19. Ceza Dairesi 2016/9742 E. , 2016/23357 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ : Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : 5187 Sayılı Kanuna Aykırılık
Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle; başvurunun süresi, kararın niteliği ve suç tarihine göre dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede;
5187 sayılı Basın Kanunu"nun 14. maddesinin 1. fıkrasında yer alan "Süreli yayınlarda kişilerin şeref ve haysiyetini ihlal edici veya kişilerle ilgili gerçeğe aykırı yayım yapılması halinde, bundan zarar gören kişinin yayım tarihinden itibaren iki ay içinde göndereceği suç unsuru içermeyen, üçüncü kişilerin hukuken korunan menfaatlerine aykırı olmayan düzeltme ve cevap yazısını; sorumlu müdür hiçbir düzeltme ve ekleme yapmaksızın, günlük süreli yayınlarda yazıyı aldığı tarihten itibaren en geç üç gün içinde, diğer süreli yayınlarda yazıyı aldığı tarihten itibaren üç günden sonraki ilk nüshada, ilgili yayının yer aldığı sayfa ve sütunlarda, aynı puntolarla ve aynı şekilde yayımlamak zorundadır." şeklindeki düzenleme karşısında, düzeltme ve cevap yazısının sorumlu müdüre gönderilmesi gerekmektedir.
Aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca da, cevap ve düzeltme metninde buna neden olan eserin belirtilmesi, cevap ve düzeltme metninin ilgili yazıdan uzun olmaması, cevap ve düzeltmeye neden olan eser 20 satırdan az yazı veya resim veya karikatür içeriyorsa cevap ve düzeltme yazısının 30 satırdan fazla olmaması gerekecektir.
Tekzip, sözlük anlamıyla, bir haberi yalanlamadır. Yalanlama ise, bir cevap vermeyle veya düzeltmeyle yapılabilir. Başka bir deyişle, hakkında şeref ve haysiyetini ihlal edici veya gerçek dışı yayın yapılan bir kimse, bu yayına karşı ancak cevap vererek veya düzeltme yazarak kendisini savunabilir. Düzeltme ve cevap hakkının kullanılması, ilgili kimseye, yayın konusu saldırıda yer alan bilgilerin gerçeğinin ne olduğunu kamuoyuna açıklama fırsatı verir.
Sütun, sözlük anlamıyla, gazete, dergi, kitap vb. yazılı basıma konu ürünlerde, sayfanın yukarıdan aşağıya doğru ayrılmış olduğu dar bölümlerden her biri, kolondur. Köşe yazarlarının kendilerine ait okuyucu kitlesi bulunmaktadır. Eğer köşe yazısı nedeniyle düzeltme ve cevabın yayımlanması söz konusu ise, tekzip metni, ilgili yayının yer aldığı
köşede veya okuyucuların dikkatini çekmek ve ilişki kurmak koşuluyla aynı sayfada yakın veya bitişik hizada yer alan sütunlarda yayımlanmalıdır. Ancak bu durumda, okuyucu daha önceden okuduğu haberin gerçek olmadığı bilgisine daha kolay ulaşır.
Bu açıklamalar ışığında dava konusu olaya gelince;
... Gazetesinin 13/03/2015 tarihli sayısının 2. sayfasında yukarıdan aşağı doğru uzanan sol sütunda yer alan ve köşe yazarı ..."nun kaleme aldığı "Dolar Saray"a Tükürdü" başlıklı yazı ile ilgili olarak katılanın cevap ve düzeltme yazısının yayımlanmasına dair ... Sulh Ceza Hakimliğinin 23/06/2015 tarihli ve 2015/2593 değişik iş sayılı kararına yönelik itirazın reddine ilişkin ... Sulh Ceza Hakimliğinin 18/08/2015 tarihli ve 2015/3161 değişik iş sayılı kararının 10/09/2015 tarihinde sorumlu müdürün müdafiisi ... adına aynı işyerinde daimi çalıştığını beyan eden ehil ve yetkili ..."a tebliğ edilmesinden sonra yayımlanan cevap ve düzeltme yazısının, anılan gazetenin 13/09/2015 tarihli sayısının 2. sayfasında ilgili yayının yer aldığı köşe yazarının köşesinde verilmediği gibi, söz konusu köşede okuyucuların dikkatini çekecek şekilde herhangi bir ilişki kurmadan, yakın veya bitişik hizada yer almayan sağ alt sütunda yayımlandığı olayda, 5187 sayılı Kanun"un 14. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen şartlara uyulmadığı halde, mahkemece "ilgili gazetenin tekzip metnini yayınlama iradesini ortaya koyarak, bu bakımdan şekli gerçekliği sağladığı, bu şekilde tekzip talep edenin kişilik haklarının ihlaline yönelik yapılan yayının, yasanın amacı doğrultusunda yeterli sayıda okuyucuya ulaşarak gerekli korunmanın sağlandığı"şeklindeki yerinde görülmeyen gerekçeyle sanıkların beraatlerine karar verilmiş ise de;
Yukarıda belirtilen Kanun hükümleri ile düzeltme ve cevap yazısının hukuki niteliği karşısında, sanıkların eylemlerinin 5187 sayılı Kanun"un 18. maddesinin 1. fıkrasında tanımlanan suçu oluşturduğu gözetilmeden, mahkumiyetleri yerine yasal olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçeyle yazılı şekilde beraat kararları verilmesi,
Kanuna aykırı ve katılan vekilinin temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görüldüğünden, tebliğnameye aykırı olarak HÜKÜMLERİN 5320 sayılı Kanun"un 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK"nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın mahkemesine gönderilmesine, 12/12/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.