Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/8602
Karar No: 2013/13504

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2013/8602 Esas 2013/13504 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, bir taşınmazın el atmanın önlenmesi ve yıkımı isteğine ilişkindi. Davacı, taşınmazların davalı tarafından haksız olarak kullanıldığını ileri sürerek davayı açmıştı. Davalı ise taşınmazları babasının diğer paydaş mirasçısından haricen satın aldığını savunarak haksız kullanım iddialarını reddetmişti. Mahkeme, davayı reddetmişti. Ancak Yargıtay, davacının mülkiyet hakkına değer verilerek davalının elatmasının önlenmesine ve yıkıma karar verilmesi gerektiğini belirterek kararı bozdu. Türk Medeni Kanunu'nun 683. maddesi, bir mal sahibinin mal üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahip olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, maddenin son paragrafı, malını haksız olarak elinde bulunduran kişiye karşı istihkak davası açılabileceği gibi her türlü haksız elatmanın önlenmesini de dava edebileceğini vurgulamaktadır. Türk Medeni Kanunu'nun 693/3 maddesi paydaşların ortak menfaatlerin korunmasını diğer paydaşları temsilen sağlayabileceğini belirtirken, elatmanın önlenmesi ve yıkım istekli davaların tüm paydaşlar tarafından birlikte açılması yasal bir zorunluluk değildir.
1. Hukuk Dairesi         2013/8602 E.  ,  2013/13504 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : TEFENNİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 27/02/2013
    NUMARASI : 2012/14-2013/67

    Yanlar arasında görülen elatmanın önlenmesi ve yıkım davası sonunda, yerel mahkemece  davanın, reddine ilişkin olarak verilen karar davacı vekili tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;
    Dava, el atmanın önlenmesi ve yıkım isteklerine  ilişkindir.
    Mahkemece, davanın  reddine karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden;  çekişme konusu 2717 ve 2718 parsel sayılı taşınmazlarda davacı ve dava dışı T... R... E... mirasçılarının kayden paydaş olduğu, davalının kayıttan ve mülkiyetten kaynaklanan bir hakkının bulunmadığı anlaşılmaktadır.
    Davacı, taşınmazların davalı tarafından haksız olarak kullanıldığını ve kendisine kullandırılmadığını ileri sürerek eldeki davayı açmış; davalı ise  harici satış senedini dosyaya ibraz ederek çekişmeye konu taşınmazları babasının diğer paydaş mirasçısından  haricen satın aldığını, taşınmazlarda hak sahibi olduğunu savunmuştur.
    Hemen belirtilmelidir ki, tapulu taşınmazların mülkiyetinin naklinin Türk Medeni Kanununun 706, Borçlar Kanununun 213 ve Tapu Kanununun 26. maddeleri gereği resmi şekle bağlı olduğu tartışmasızdır. Anılan hükümler karşısında harici satışa değer verme olanağı yoktur.
    Bilindiği üzere; Türk Medeni Kanununun 683. maddesi “Bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içinde, o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir. M..., malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı istihkak davası açabileceği gibi, her türlü haksız elatmanın önlenmesini de dava edebilir.” hükmünü getirmiştir.
    Öte yandan, Türk Medeni Kanununun 693/3 maddesi de, “paydaşlardan her biri, bölünemeyen ortak menfaatlerin korunmasını diğer paydaşları temsilen sağlayabilir “ hükmünü içermekte  olup, elatmanın önlenmesi ve yıkım istekli davaların tüm paydaşlar tarafından birlikte açılmasını gerektirir yasal bir zorunluluk bulunmamaktadır.
    Somut olayda,davalının yargılama aşamasındaki beyanlarından taşınmazların tamamını kullandığı anlaşılmaktadır. Davalının, babasının diğer paydaş mirasçılarından  taşınmazları haricen satın aldığına  ilişkin   savunması  kendi  akidi  ile  ilgili  olup, çap  maliki  davacıya  karşı ileri süremeyeceğine göre, bundan kaynaklanan  kişisel  bir  hakkı  varsa bu  isteğini  ayrı  bir  dava  ile  bayiine  yöneltmesi  gerekeceğinde kuşku yoktur.
    O halde; 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 683. maddesinden kaynaklanan davacının mülkiyet hakkına değer verilerek davalının mutlak olarak elatmasının önlenmesine ve yıkıma karar verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile yazılı olduğu üzere davanın reddine karar verilmiş olması doğru değildir.
    Davacının bu yöne değinen temyiz itirazları yerindedir. Kabulüyle, hükmün açıklanan nedenlerle (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK"nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine,  26.09.2013  tarihinde oybirliğiyle karar  verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi