Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/1404
Karar No: 2015/1787
Karar Tarihi: 26.05.2015

Hakaret - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/1404 Esas 2015/1787 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Ceza Mahkemesi, bir kişiye hakaret suçu işlediği gerekçesiyle sanığı suçlu bulmuştur. Sanık, bu kararı temyiz etmiş ancak isteği reddedilmiştir. Mahkeme, vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanakları, belgeleri ve gerekçeleri incelemiş ve hakaret suçunun sanık tarafından işlendiğine karar vermiştir. Sanığın ileri sürdüğü nedenlerin yerinde görülmediğine hükmedilmiş ve hüküm onanmıştır.
Ancak, aynı davada diğer sanık hakkındaki hakaret suçu hükmü temyiz edilmiştir. Müştekilerin anlatımlarında, her iki sanığın da kendilerine hakaret ettiğine dair beyanlarına rağmen, dolandırıcılık suçunun mağduru ve olayın tanığı, soruşturma aşamasında sanıklardan birisinin zabıta memurlarına hakaret ettiğini ifade etmiştir. Bu nedenle, müştekilerin anlatımları arasındaki çelişkinin giderilmeye çalışılması gerektiği ve eksik inceleme ve yetersiz gerekçeyle hüküm kurulduğu sonucuna varılmıştır. Hüküm bozulmuş ve dosya esas/hüküm mahkemesine gönderilmiştir.
Kanun maddeleri: Hakaret suçu Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesinde tanımlanmıştır. Temyiz ve bozma süreci ise Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ilgili maddelerinde düzenlenmiştir.
18. Ceza Dairesi         2015/1404 E.  ,  2015/1787 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hakaret
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede,
    1- Sanık ...’e yükletilen, hakaret eylemiyle ulaşılan çözümü haklı kılıcı zorunlu öğelerinin ve bu eylemin sanık tarafından işlendiğinin Kanuna uygun olarak yürütülen duruşma sonucu saptandığı, bütün kanıtlarla aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların temyiz denetimini sağlayacak biçimde ve eksiksiz sergilendiği, özleri değiştirilmeksizin tartışıldığı, vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı,
    Eylemin doğru olarak nitelendirildiği ve Kanunda öngörülen suç tipine uyduğu,
    Cezanın Kanuni bağlamda uygulandığı,
    Anlaşıldığından sanık ...’in ileri sürdüğü nedenler yerinde görülmemiş olmakla, tebliğnameye uygun olarak, TEMYİZ DAVASININ ESASTAN REDDİYLE HÜKMÜN ONANMASINA,
    2- Sanık ...’e yükletilen hakaret suçundan kurulan hükme yönelik temyize gelince, başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    Müştekilerin anlatımlarında, her iki sanığın da kendilerine hakaret ettiğini beyan etmelerine rağmen, temyiz incelemesine gelmeyen dolandırıcılık suçunun mağduru ve olayın tanığı ...’in soruşturma aşamasında sanıklardan birisinin zabıta memurlarına hakaret ettiğini ifade etmesi, bu şahsın mahkemede de benzer şekilde, sanık...’in hakaret eyleminden bahsetmesine karşın, diğer sanık ...’ün hakaret eylemine şahit olmadığını beyan etmesi karşısında müştekiler ile ...’in anlatımları arasındaki çelişkinin giderilmeye çalışılması, çelişki giderilemediği takdirde yöntemince irdelenip beyanlardan hangisinin, hangi nedenlerle üstün tutulduğu gösterilerek, sonucuna göre sanığın hukuki durumunun belirlenmesi gerekirken, eksik inceleme ve yetersiz gerekçeyle hüküm kurulması,
    Kanuna aykırı ve sanık ...’ün temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden tebliğnameye uygun olarak, HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 26.05.2015 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi