Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/4490
Karar No: 2020/4807
Karar Tarihi: 14.07.2020

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2018/4490 Esas 2020/4807 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, sigortalı işyerinde yoğun bir yağış sonucu meydana gelen hasarın rücuen tahsili istemine ilişkindir. Davacı vekili, yağmur sularının kanalizasyon borularından geri tepmesi sonucu işyerinde su biriktiğini ve demirbaşlarda hasar meydana geldiğini belirtmiştir. Davalı vekili ise davayı haksız olarak açıldığı gerekçesiyle reddetmiştir. Mahkeme, yapılan keşif sonucunda sigortalı işyerinde geri tepmeyi engelleyici sistemin bulunmamasının tesis sahibinin kusuru olduğunu tespit etmiştir. Ancak, binada geri tepmeyi engelleyici önlemlerin olmaması halinde sigortalının davranışlarının da zararın artmasına etken olabileceği kabul edilerek, sigortalının müterafik kusuru dikkate alınarak tazminattan indirim yapılması gerektiği belirtilmiştir. Mahkeme kararında, BK 58. maddeye göre tesis sahibinin zarardan sorumlu olduğu ifade edilmiştir. Ancak, geri tepmeyi önleyici sistemin olup olmadığının uzman bilirkişi tarafından tespit edilmesi gerektiği ve sigortalının müterafik kusurunun olup olmadığının da değerlendirilerek karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Sonuç olarak, sair temyiz itirazları reddedilmiş, davacı vekilinin ve davalı vekilinin bazı temyiz itirazları kabul edilmiş ve hüküm bozulmuştur. Kararda geç
17. Hukuk Dairesi         2018/4490 E.  ,  2020/4807 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davacı vekili ile davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    - K A R A R -

    Davacı vekili; müvekkili nezdinde sigortalı olan işyerinde 26/11/2014 tarihinde yoğun yağış sebebiyle hasarın meydana geldiğini, 25/11/2014 tarihini 26/11/2014 tarihine bağlayan gece, tüm gece boyunca yağan yağmur sularının sigortalı işyerinin bodrum katından kanalizasyon borularından geri teptiğini, sigortalı iş yerinin bodrum katına 6-40 cm yüksekliğinde su dolduğunu ve sigortalı işyerindeki teşhir amaçlı olarak paletsiz durumdaki mobilya emteaları ile demirbaşlarda hasarın meydana geldiğni, sabah iş yerine giden sigortalı iş yeri yetkililerinin derhal ... B. Şehir Belediyesinden ve Meski"den suyun tahliyesi talebinde bulunduklarını, ancak tüm vidanjörlerin çalışmakta olduğu bilgisi verilmiş, bu sebeple suyun tahliyesi kısa sürede gerçekleşememiş ve neticede hasar miktarının arttığını, söz konusu hasar sebebiyle müvekkil şirket tarasından sigortalıya 69.915,14 TL"yi 23/12/2014 tarihinde, 590,00 TL"yi ise 30/12/2014 tarihinde olmak üzere toplam 70.505,14 TL"yi ödeme yapıldığını yapılan ödemenin ödeme tarihinden itibaren avans faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı vekili; haksız ve mesnetsiz olarak açılan davanın reddine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davacıya yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma ve toplanan delillere göre; davanın kısmen kabulü ile, 35.252,00 TL alacağın ödeme tarihi olan 23/12/2014 tarihinden itibaren avans faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmiş; hüküm, davacı vekili ile davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde,dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre davalı vekilinin aşağıdaki (2) nolu bent dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    Davacı vekili ile davalı vekilinin temyiz itirazlarının incelenmesinde;
    2-Dava, iş yeri sigorta poliçesi kapsamında sigortalıya ödenen hasar bedelinin rücuen tahsili istemine ilişkindir.
    Davacı vekilince, davalının sorumluluğunda olan rögarın tıkanması ile geri tepen yağmur sularının sirayeti iddiası ile sigortalı iş yerinde oluşan ve sigortalıya ödenen hasarın tahsili talep edilmiş, mahkemece mahalinde yapılan keşifle inşaat mühendisi ve mimar bilirkişiden alınan raporda, Meskiye ait kanalizasyon rögarı tespiti ile işyerinin zemin katındaki su tahliye rögarı ile meskiye ait kanalizasyon borusunun tıkanmış olduğu ve geri tepme sonucu rögardan içeri yağmur sularının girmiş olacağı kanaatinin oluştuğu, sigortalı iş yeri bodrum katındaki su tahliye sisteminin bu gibi risklere karşı koruma tedbirlerini yeterince alınmadığı, mobilya gibi sudan doğrudan zarar görecek ürünleri bodrum katta zemine sıfır konumlandırıp en az 50-60 cm yerden yüksek raf vb. sistemin üzerine oturtması gerektiğini belirterek davacının bu işyerini mevcut şartlarla sigortaladığını bu nedenle davalının %50 oranında kusurlu olduğunu, sigortalı işyerinin %50 oranında kusurlu olduğu belirtilmiş, mahkemece rapor hükme esas alınarak yazılı olduğu üzere karar verilmiştir. Eksik inceleme ile hüküm kurulamaz.
    Zararın, davalının sorumluluğunda bulunan rögar hattının yetersizliği sebebiyle meydana geldiği sabit olup, binanın geri tepmeyi engelleyici sisteminin bulunmaması tesis sahibi olan davalının BK 58. maddesi hükmüne göre zarardan sorumluluğuna ilişkin illiyet bağını ortadan kaldırmaz ise de; binada geri tepmeyi önleyici önlemlerin bulunmaması halinde sigortalının davranışları zararın artmasına etken olup 818 Sayılı BK 43 ve 44. maddeleri gereği davacının
    (sigortalının) müterafık kusuru dikkate alınarak tazminattan belirlenecek oranda indirim yapılması mümkün olabilir. Keza; mahkemece yapılan keşifte bilirkişilerce sigortalı iş yerinde geri tepmeyi engelleyici sistemin olup olmadığı incelenmeksizin rapor tanzim edilmiştir.
    Buna göre; mahkemece yapılacak iş; sigortalı iş yerinde davaya konu su basması olayı nedeniyle Meski Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği "nde belirlenen geri tepme geri tepmeyi önleyici sistem bulunup bulunmadığının konusunda uzman bilirkişi tarafından yerinde keşif yapılmak suretiyle tespiti ile geri tepmeyi önleyici sistemin varlığının ya da yokluğunun, zararın oluşmasına ve artmasına etkisinin olup olmadığının, sigortalının müterafık kusurunun olup olmadığının değerlendirilerek, hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı gerekçe ile sigortalının % 50 kusurlu olduğu kabul edilerek karar verilmesi isabetli olmamıştır.
    3-Kabule göre de deşarj yönetmeliğine göre yaptırılması zorunlu olan geri tepmeyi önleyici sistemin bina sahibi yaptırma durumunda ise de bu sistemin olup olmadığını kontrol denetleme yapma, binanın sisteme bağlama ve kullanmaya izin verme görevi de davalı idareye ait olup bu nedenlerle sigortalıya %50 kusur verilmesi de doğru değildir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının REDDİNE, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle davacı vekili ile davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulüne (3) nolu bentte açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacı ve davalıya geri verilmesine 14/07/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi