10. Hukuk Dairesi 2016/6041 E. , 2016/14397 K.
"İçtihat Metni"SGK Başkanlığı adına Av. ... ile 1-... 2-... 3-... 4-... 5-... 6-Tasfiye Halinde ... Mak. San. Tic. Ltd. Şti. Tasfiye Memuru ... arasındaki dava hakkında ... 6. İş Mahkemesinden verilen 13.12.2011 günlü ve 2008/764-2011/635 sayılı hükmün, davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
Daha önce tebligat eksikliklerinin tamamlanması hususunda geri çevirme kararı verildiği hâlde, anılan eksikliklerin yerine getirilmediği analşılmaktadır,
1-Davalılardan aynı zamanda diğer davalı şirketin tasfiye memuru olduğu anlaşılan ... hakkında “... mahallesi, ... Sok. no:9” adresine çıkarılan gerekçeli karar tebligatının muhatabın tanınmadığından bahisle iade edildiği, ticaret siciline bildirilen bu adrese Tebligat Kanunu"nun 35. maddesi uyarınca tebligat çıkarıldığı, çıkarılan tebliğatında iade edildiği,
2-Davalılar ..., ... ve ... hakkındaki gerekçeli karar tebligatının ise gerekli araştırma yapılmaksızın ilanen tebliğ edildiği anlaşılmaktadır.
7201 Sayılı Tebligat Kanunu"nun 28. maddesi gereğince, kendisine tebligat yapılamayan ve ikametgahı, meskeni veya işyeri de bulunamayan kimsenin adresi meçhul sayılır. Adresin meçhul olması halinde keyfiyet, tebliğ memuru tarafından mahalle veya köy muhtarına şerh verdirilmek suretiyle tespit edilir. Bununla beraber, tebliğ çıkaran mercii, muhatabın adresini resmi veya hususi müessese ve dairelerden gerekli gördüklerine sorar ve zabıta vasıtası ile tahkik ve tespit ettirir.
Bu araştırmalardan sonra ilanen tebligatla ilgili işlemlerin nasıl yapılacağı ise, Tebligat Kanunu"nun 29 ve 30.maddeleri ile ilanen tebligatın yapıldığı tarih itibariyle yürürlükte bulunan Tebligat Tüzüğü"nün 46. ve 47. maddelerinde düzenlenmiştir. Tebligat Kanunu"nun ilana ilişkin 28. maddesi ile Tebligat Tüzüğü"nün 46. maddesindeki hükümlere uyularak çok yönlü araştırma (resmi ve hususi müessese ve dairelerden örneğin seçim kurullarından, vergi dairesinden) yapılarak, bundan sonuç alınamaması halinde ilanen tebliğe gidilmesi gerekir. İlanen tebligat, başvurulacak son yoldur. Bu nedenle adres araştırmasının geniş bir çerçeve içerisinde ele alınıp soruşturmanın çok yönlü yapılması zorunludur.
Mahkemece, öncelikle dosya kapsamında normal tebliğat yapılmayan ilanen tebliğat yapılan davalılar ..., ..., ... ve ... hakkında;
a) Nufüs Müdürlüğünde, davalılara ilişkin bilgilerde belirtilmek suretiyle (mevcut olan nufüs bilgileri vs) nufüs kayıtları ve mernis adreslerinin celp edilmesine,
b)Tapu Müdürlüğünden adres araştırılması yapılmasına,
c) Seçim Kurulunundan adres araştırması yapılmasına,
d)Askerlik şubesinden adres araştırması yapılmasına,
e)Vergi dairesi, belediyeden adres araştırması yapılması,
İlgili kuruluşlardan adres araştırması yapıldıktan sonra, davacıların sağ olup olmadıkları sağ ise kendilerine, vefat ettikleri anlaşılması durumunda mirasçılarına gerekçeli karar tebliğ edilmeli, tebliğ yapılırken;
Bazı maddeleri dışında 19.01.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6099 sayılı Kanunun 3. maddesi ile değişik 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 10/2. maddesine göre “bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.”; Yine, 6099 sayılı Kanunun 5. maddesi ile 7201 sayılı Kanunun 21. maddesine eklenen ikinci fıkrasına göre, “gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.”
Tebligat Kanunu"nun 21/2 maddesine göre mernis adresine tebligat, tebliğat yapılacak muhattabın adresinin elverişli olmaması ve tebliğat yapılmaması halinde, adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat yapılır.
Tüm bu düzenlemeler gözetildiğinde, öncelikle davalılara bilinen adresine normal tebliğat çıkartılarak, tebliğatın yapılmaması durumunda 21. maddenin ikinci fıkrasına göre tebliğ yapılması gerekecektir.
Mahkemece, gecikmeye ve yeni bir geri çevirmeye mahal verilmeksizin, yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda usulune uygun adres araştırması yapılarak, gıyabi hükmün davalılara usulüne uygun tebliğ yapılarak takiben, temyiz süresi geçtikten ve 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun geçici 3. maddesi yollamasıyla gerektiğinde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 432. maddesindeki prosedür işletildikten sonra gönderilmek üzere dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, 01.12.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.