17. Hukuk Dairesi 2014/9160 E. , 2016/8759 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki rücuen tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı pasif husumet ehliyeti yokluğundan davanın reddine dair verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
-K A R A R-
Davacı vekili; davacı şirkete zorunlu mali sorumluluk sigortası ile sigortalı bulunan ve davalının maliki olduğu aracın ehliyetsiz ve alkollü dava dışı sürücüsünün emniyet şeridinde bulunan.... çarparak ölümüne sebebiyet verdiğini, kazada emniyet şeridi içerisinde bulunan müteveffa yayanın kusuru bulunmadığının ve sürücünün kazada asli kusurlu olduğunun tespit edildiğini, meydana gelen kaza sonucu hayatını kaybeden ..... poliçe teminatı kapsamında 04.07.2011 tarihinde küçüğün yakınlarına ödenen toplam 21.530,49 TL tutarındaki destekten yoksun kalma tazminatının ödeme tarihinden itibaren işlemiş ve işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili; açılan davanın haksız ve hukuksuz olduğunu, aracın kaza sırasında ...isimli bir şahsa aylık 300,00 TL karşılığında bir yıl süreli kiraya verildiğini, kira sözleşmesine göre aracı kiralayan, aracın zilyeti olan ve teşebbüs sahibi kişinin aracın her türlü hak ve borçlarını, işleten sorumluluğunu üstlendiğini, davalı firmanın sözleşmeye ve yasalara göre pasif husumet ehliyetinin olmadığını ve zamanaşımı itirazının olduğunu belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, pasif husumet ehliyet yokluğundan davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
...
1-Dava, zorunlu trafik sigorta poliçesinden kaynaklanan rücuen tazminat istemine ilişkin itirazın iptali davasıdır.
Davacı ... şirketi, 2918 sayılı ... 95/2. maddesi gereğince tazminat yükümlülüğünün azaltılması veya kaldırılmasına ilişkin halleri üçüncü kişilere karşı ileri süremeyeceğinden zarar görene ödeme yaptıktan sonra sigorta sözleşmesine ve bu sözleşemeye ilişkin kanun hükümlerine göre kendi sigorta ettirenine rücu edebilir. Araç maliki ve sigorta şirketi arasında düzenlenen sigorta sözleşmesi gereğince sürücünün ağır kusuru, yeterli ehliyete sahip olmaması veya alkollü olarak araç kullanması sonucu zarara neden olduğu takdirde sigortacı kendi akidine rücu hakkına sahiptir.
Davacı ... şirketi davalı adına kayıtlı aracın davacı şirket tarafından düzenlenen zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi kapsamında 06.08.2008 tarihinde meydana gelen trafik kazasında zarar görenlere ödeme yapmış, kaza sırasında sürücünün ehliyetsiz ve alkollü olarak araç kullanması nedeniyle zorunlu mali sorumluluk sigortası Genel şartlarının B-4/d maddesi gereğince davalıya husumet yöneltmiştir. Davacı tarafından dosyaya ibraz edilen zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesine göre davalının sigorta sözleşmesinin tarafı olduğu anlaşılmaktadır.
Açıklanan nedenlerle davacı ... şirketinin sigorta ettiren konumundaki sigorta sözleşmesinin tarafı olan davalıya rücu imkanı bulunduğunun kabulü zorunlu olup, mahkemece davacının iddiaları değerlendirilerek, davacı ... şirketinin sigortalısı olan davalıya rücu koşullarının oluşup oluşmadığı incelenerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu şekilde davanın husumet yönünden reddine karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.
2-Bozma neden ve şekline göre, davacı vekilinin diğer temyiz itirazlarının incelenmesine gerek görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle davacı vekilinin diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine 10/10/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.