Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/9486
Karar No: 2012/13323
Karar Tarihi: 27.12.2012

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2012/9486 Esas 2012/13323 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Borçluların vekili tarafından yapılan temyiz itirazları mahkeme tarafından yerinde görülmese de, borçluların ihtarnameye süresi içinde itiraz ettiği ve ipoteklerin limitleri dışında talepte bulunulamayacağı iddiaları dikkate alınmalıdır. Ayrıca, ipotekli taşınmazların bir kısmının Bankanın bilgisi dahilinde 3. şahıslara satılmış olması ve ipoteklerin fek edilmiş olabileceği de araştırılmalıdır. İİK.nun 150/ı maddesi uyarınca ihtarnameye itiraz halinde borçlunun İcra Mahkemesine şikayet hakkı bulunmakta ve krediyi kullandıran tarafın alacağını diğer belgelerle ispat etmesi gerekmektedir. Mahkemece, eksik inceleme ile hüküm tesisi isabetsiz olup, hüküm İİK.nun 366 ve HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMAKTADIR. İİK.nun 68/6 ve 150/ı maddelerini içeren kanun maddeleri gereğince değerlendirme yapılması gerekmektedir.
8. Hukuk Dairesi         2012/9486 E.  ,  2012/13323 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Takibin taliki veya iptali


    Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki davalılar ve davacılar taraflarından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:

    K A R A R

    Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de;
    Borçlular vekili; Mahkemenin, şikayetin reddine dair gerekçesinde yer alan icra müdürlüğünün yetkisizliği ile takibe dayanak yapılan belgelerden hiçbirinin icra emri ile birlikte tebliğ olunmadığı şikayetinin yanında; alacaklı tarafça gönderilen ihtarnameye süresi içinde itiraz edildiğini, ipotekli taşınmazların bir kısmı bankanın bilgisi dahilinde 3. şahıslara satılmış ve borçla hiçbir ilgisi olmayan sadece ipotekli taşınmazların maliki bulunan bu şahıslara alacağın muacceliyeti ile ilgili olarak gönderilmiş bir ihtarname olmadan ve bu ön koşul gerçekleşmeden takip açılmasının mümkün olmadığını, Bankanın takibe dayanak yaptığı protokol nedeniyle gerçekten bakiye alacağının olup olmadığı, alacaklının ise ne miktarda alacaklı olduğu yargılamayı gerektirdiğinden kayıtsız şartsız borç ikrarına havi bir ipotek akit tablosu olmadan icra emri gönderilmesinin usul ve kanuna aykırı olduğunu, ipoteklerin üst limit ipotekleri olup, limit dışında talepte bulunulmasının mümkün olmadığını, yine 3.şahıs ile borçlu arasında zorunlu takip ve dava arkadaşlığı olup bunların tümü hakkında aynı anda takip açılması kamu düzenine aykırı olup, bu yönüyle de takibin iptal edilmesi gerektiğini, bir kısım taşınmazlar üzerindeki ipoteklerin fek edilmesine ve satış bedelinden bizzat ek protokol ile garame oranında davalı Bankaya ödeme yapılmış olmasına rağmen, konusu kalmamış olan bu ipoteklerin takibe dahil edilmesinin de usul ve yasaya aykırı olduğunu, Bankanın takibe dayanak olarak aldığı belgeleri görmediklerini, bunlara ilişkin itiraz haklarını saklı tutmak kaydıyla bu kredilerin hangi tarih itibariyle ve hangi kur üzerinden TL"ye dönüştürüldüğünün ve nasıl talep edildiğinin de belli olmadığını, Banka tarafından yüksek kur üzerinden TL"ye dönüştürülen döviz alacağı için talep edilen %39 oranındaki faizin de çok fahiş olduğunu ileri sürmüştür.
    İİK.nun 150/ı maddesinde: "....ipotek akit tablosu kayıtsız ve şartsız bir para borcunu ihtiva etmese dahi, krediyi kullandıran taraf, kredi kullanan tarafa ait cari hesabın kesilmesineveya kısa, orta, uzun vadeli kredi hesabının muacccel kılınmasına ilişkin hesap özetinin veya gayrinakdi kredinin ödenmiş olması nedeniyle, tanzim talebinin noter marifetiyle krediyi kullandırıcı tarafa gönderildiğine dair noterde tasdikli bir sureti icra müdürüne ibraz ederse, icra müdürü bu kanunun 149. maddesi uyarınca işlem yapar" hükmüne yer verilmiştir. Anılan maddenin devamında ihtara itiraz halinde borçlunun İcra Mahkemesine şikayet hakkı bulunduğu, bu halde de krediyi kullandıran tarafın alacağını İİK.nun 68/6 maddesi çerçevesinde diğer belgelerle ispat etmesi gerekliliğine yer verilmiştir.
    Somut olayda, alacaklı Banka tarafından borçluya, anılan maddede belirtildiği şekilde noter aracılığıyla ihtarname gönderilmiş, bu ihtarnameye borçlu tarafından itiraz edilmiştir. Yukarıda açıklandığı üzere ipoteğin limit ipoteği olması ve ihtarnameye süresi içinde itiraz edilmesi, borçluya icra emri gönderilmesine engel teşkil etmez. Bu durumda, Mahkemece borçlunun ihtarnameye itirazlarının İİK.nun 150/ı maddesinin göndermesiyle aynı kanunun 68/b maddesi çerçevesinde bilirkişi incelemesi yapılarak değerlendirilmesi ve bu şekilde sonuca gidilmesi gerekir.
    Ayrıca ipotekli taşınmazların bir kısmının Bankanın bilgisi dahilinde 3. şahıslara satılmış olduğu belirtildiğinden, yeni maliklere TMK.nun 887 maddesi gereğince bildirim yapılıp yapılmadığı ve bir kısım taşınmazlar üzerindeki ipoteklerin fek edilmiş olduğu iddiası da usulünce araştırılmalıdır.
    Mahkemece eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
    Yukarıda açıklanan nedenlerle borçlular vekilinin temyiz itirazlarının kısmen kabulüyle, usul ve yasa hükümlerine uygun bulunmayan hükmün İİK.nun 366 ve HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, taraflarca HUMK.nun 388/4. (HMK m.297/ç) ve İİK.nun 366/3. maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, 27.12.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi