Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/12397
Karar No: 2012/13240
Karar Tarihi: .12.2012

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2012/12397 Esas 2012/13240 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Alacaklı bir banka, limit ipoteğinin tahsili amacıyla ilamlı icra takibi başlatmış ancak borçlu ile kısa, orta, uzun vadeli bir kredi ilişkisi bulunmadığından ipotek paraya çevrilmesi yolu ile icra takibi yapamayacağı kararı verilmiştir. Mahkeme, alacağın tahsil edilip edilmeyeceğini yargılamayı gerektirdiğinden, istemin kabulü ile icra emrinin iptali kararı verilmesi gerektiğini ancak taraflar arasında kredi ilişkisi bulunduğu kabul edildiğinden talebin reddi yönünde hüküm kurulduğunu belirtmiştir. Kararda İİK'nın 149, 150/1 maddeleri ve HUMK'nun 428, 388/4 (HMK m. 297/ç) maddeleri açıklanmaktadır.
8. Hukuk Dairesi         2012/12397 E.  ,  2012/13240 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : İcra emrine itiraz

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı Mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki davacılar tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden Daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:


    KARAR

    Alacaklı Banka tarafından limit ipoteğinin tahsili amacıyla, ipotek senedi ve hesap katı ihtarıyla, ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilamlı icra takibi başlatılmış, asıl borçluya ve ipotek verene örnek 6 numaralı icra emri tebliğ edilmiştir. Takip dayanağı ipotek senedinin incelenmesinde, ""Borçlu ..." in imzalamış olduğu 03.06.2010 ve 15.06.2010 tarihli borç kabul ve ödeme sözleşmeleri ile borçlu tarafından verilen ve verilecek; yazılar, beyanlar, taahhütler, garantilerden, yaptığı işlem ve eylemlerden, haksız fiil ve sebepsiz zenginleşmelerden dolayı doğmuş ve doğacak bilcümle borçlarının 200.000 TL"sinin teminatını teşkil etmek üzere alacaklı lehine tesis edildiği "", üst sınır (limit) ipoteği olduğu anlaşılmıştır. Alacaklı tarafından bu ipotek senedi ve borç kabul sözleşmeleri ile ödeme taahhütlerinden kaynaklanan alacağın ödenmesi için borçluya gönderilen ihtarnamelerle İİK.nun 150/ı maddesine dayanarak takip başlatılmıştır.
    İİK.nun l50/ı maddesinde, "Borçlu cari hesap veya kısa, orta, uzun vadeli kredi şeklinde işleyen nakdi veya gayrinakdi bir krediyi kullandıran ... "başvurusu üzerine ve anılan maddede yazılı koşulların oluşması halinde "icra müdürünün aynı Kanun"un 149. maddesi uyarınca işlem yapacağı" yazılıdır. Yasa maddesinde belirtilen nitelikte bir kredinin varlığı ön koşuldur. Taraflar arasında borçlu cari hesap, kısa orta, uzun vadeli şeklinde işleyen bir ilişki bulunmadığı takdirde borçlu hakkında limit ipoteğine dayalı olarak ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilamlı takip başlatılamaz.
    Somut olayda ipoteğin teminatını oluşturduğu hukuki ilişki, borçlunun alacaklının çalışanı olduğu dönemde verdiği zararların tazmini amacıyla düzenlediği borç kabulü ve ödeme taahhüdü sözleşmeleri" olup, borçlu cari hesap, kısa, orta, uzun vadeli kredi şeklinde işleyen bir ilişkiden söz edilemez.
    Bu durumda alacaklının teminat ipoteğinden dolayı genel mahkemelerde dava açıp alacağını miktar olarak belirlemeden İİK.nun 150/ı maddesi hükmüne dayanarak, ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilamlı icra takibi yapması mümkün değildir. Mahkemece alacağın tahsil edilip edilmeyeceği yargılamayı gerektirdiğinden, isteminin kabulü ile taleple bağlı kalınarak icra emrinin iptaline karar verilmesi gerekirken, taraflar arasında kredi ilişkisinin bulunduğu kabul edilerek talebin reddi yönünde hüküm kurulması isabetsizdir.
    Borçlular vekilinin temyiz isteminin kabulü ile Mahkeme kararının yukarıda açıklanan nedenlerle, İİK.nun 366 ve 6100 sayılı HMK.nun Geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK.nun 428. ve devamı maddeleri uyarınca BOZULMASINA, taraflarca HUMK.nun 388/4. (HMK m.297/ç) ve İİK.nun 366/3.maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine 27. 12 .2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi