Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/14091
Karar No: 2012/171
Karar Tarihi: 17.1.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2011/14091 Esas 2012/171 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen ortaklığın giderilmesi davasına ilişkin karar temyiz edilmiştir. Davanın konusu; bir taşınmaz ve bir traktörün ortaklığının giderilmesidir. Mahkeme, dava konusu malların satışı yoluyla ortaklığın giderilmesine karar vermiştir. Ancak, taşınmazın tam mülkiyet olarak davalı tarafından kaydedildiği, başka ortak ya da paydaşının bulunmadığı anlaşıldığından, dava konusu edilen taşınmaz hakkındaki davanın reddine karar verilmesi gerektiği belirtilerek hüküm bozulmuştur. Ortaklığın giderilmesi davaları, paylı ya da elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallar ile haklarda paydaş ya da ortaklar arasında yürürlükte olan hukuki ilişkiyi sona erdirip bireysel mülkiyete geçişi sağlayan, iki taraflı, taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır. Kanun maddeleri: 6100 sayılı HMK'nın geçici 3. maddesi ve HUMK'nın 428. maddesi.
6. Hukuk Dairesi         2011/14091 E.  ,  2012/171 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Ortaklığın giderilmesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, davalılardan ... tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Uyuşmazlık, ... parsel No’lu taşınmaz, ... No’lu parseldeki 1-2 ve 8 No’lu bağımsız bölümler ve ... plakalı traktörün ortaklığının giderilmesine ilişkindir. Mahkemece dava konusu edilen taşınmazların ve traktörün satışı suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmesi üzerine hüküm ... No’lu parsele yönelik olarak davalı ... tarafından temyiz edilmiştir.
    Ortaklığın giderilmesi davaları paylı ya da elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallar ile haklarda paydaş ya da ortaklar arasında yürürlükte olan hukuki ilişkiyi sona erdirip bireysel mülkiyete geçişi sağlayan, iki taraflı, taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır.Bu davalarda davalı taraf da davacı ile aynı haklara sahiptir. Diğer davalarda olduğu gibi, davayı kaybetme veya kazanma ve davadan feragat söz konusu değildir. Davanın iki taraflı olma özelliği gereği genel usul hükümlerinin uygulanması bakımından bu davalar ayrıcalık taşır. Bu tür davalarda davayı ortak ya da paydaşlardan biri veya birkaçı, diğer ortak ya da paydaşlara karşı açar. Davada bütün paydaş ya da ortakların yer alması zorunludur.
    Görüldüğü üzere ortaklığın giderilmesi davasından söz edilebilmesi için ortada paylı ya da elbirliği mülkiyetine konu taşınır ya da taşınmaz mal bulunması gereklidir. Davada, dava konusu edilen ... No’lu parselin de tarafların ortak miras bırakanı Hasan Kıvrak’tan intikal ettiği belirtilerek ortaklığın giderilmesi istenmiş ise de, Dairemizin geri çevrime kararı üzerine gönderilen tapu kaydından anılan taşınmazın 28.4.1998 tarihinden itibaren tam mülkiyet olarak davalı ... adına kayıtlı olduğu, taşınmazın birlikte mülkiyete konu olmadığı, başka ortak ya da paydaşının bulunmadığı anlaşıldığından mahkemece dava konusu edilen ... No’lu parsel hakkındaki davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde bu taşınmazın da satışı suretiyle ortaklığın giderilmesine hükmedilmesi doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 17.1.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi